Finanţarea prin intermediul Timbrului de Arhitectură a făcut posibilă iniţierea şi creşterea celui mai larg program de interacţiune modelatoare dintre breasla arhitecţilor şi comunitate: De-a Arhitectura pune, de şase ani, câteva sute de arhitecţi din toată ţara faţă în faţă cu câteva mii de şcolari din școlile publice, pe parcursul unui întreg an școlar cel puțin.
Deschiderea directă, nemijlocită, a breslei arhitecţilor către societate este fără precedent prin proiectele dezvoltate de Asociaţia De-a Arhitectura, deschizând prin intermediul activităţilor educative ale asociaţiei canale de comunicare inaccesibile până acum. Începând cu primul curs pentru şcolarii din clasele a III-a şi a IV-a şi continuând cu cel pentru clasele pregătitoare, I şi a II-a, în fiecare an şcolar aproximativ 100 de arhitecţi aleg să lucreze, foarte serios, în fiecare săptămână, în mijlocul copiilor ca voluntari. Lucrul cu copiii şi interacţiunea cu sistemul de educaţie sunt experienţe care îi fac pe arhitecți să construiască un mediu prielnic profesiei lor și să întoarcă către comunitate cunoștințele și pasiunea lor.
Suntem alături de Ordinul Arhitecților din România (OAR) în misiunea de a convinge societatea că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. OAR şi UAR (Uniunea Arhitecţilor din România) sunt cei care gestionează cheltuirea sumelor strânse din taxa Timbrul de Arhitectură în proiecte culturale. Existenţa Timbrului de Arhitectură este pusă în discuţie de o propunere legislativă lansată în iulie 2018. Asociaţia De-a Arhitectura este unul dintre beneficiarii Timbrului de Arhitectură, încă de la înfiinţarea grupului nostru în anul 2011. Dorim să fim o organizaţie sustenabilă şi muncim foarte mult pentru a ne completa veniturile din alte surse. În anul 2017, fondurile din Timbrul de Arhitectură au reprezentat circa 45% din veniturile asociaţiei.
Cu sprijinul unei reţele naţionale formate din sute de arhitecţi şi profesori, Asociaţia De-a Arhitectura a creat şi implementează, cu sprijinul determinant al Timbrului de Arhitectură, programe de educaţie de arhitectură şi mediu construit pentru copii şi tineri, oferindu-le şansa de a cunoaşte şi experimenta de la vârste mici rolul de cetăţeni care înţeleg arhitectura şi care schimbă în bine mediul în care trăiesc – cursuri opționale după o programă școlară recunoscută de Ministerul Educației, cursuri extracurriculare, ateliere, conferințe inspiraționale, etc. Timbrul de Arhitectură este necesar pentru a putea susține în continuare programe de educaţie a publicului larg în domeniul arhitecturii şi mediului construit, pentru a avea garanţia unei evoluţii a oraşelor noastre locuite de comunităţi interesate şi informate.
Iată un rezumat, în cifre, al activităţii Asociaţiei De-a Arhitectura din ultimii doi ani. Vorbim despre cursuri de arhitectură şi mediu construit care s-au derulat vreme de un an şcolar, în şcoli publice din toată ţara. Beneficiile se vor vedea peste nişte ani. Deocamdată avem de-a face cu copii încântaţi să vină la şcoală, să afle că mediul construit – oraşele, în esenţă – le sunt la îndemână pentru o viaţă bună, aşa cum şi-o doresc. Avem de-a face cu profesori foarte deschişi şi interesaţi, cu părinţi care îşi sprijină copiii.
Noi construim prin educaţie! Construcţia noastră creşte când:
- Copiii şi adulţii înţeleg şi iubesc valorile mediului construit şi sunt activi în comunităţile lor
- Profesioniştii mediului construit se implică prin educaţie în societate
- În educaţie, joaca, experimentul şi creativitatea sunt luate în serios
Mai multe despre campania OAR „Susținem Timbrul de Arhitectură” găsiţi aici. Un material despre ce înseamnă Timbrul de Arhitectură, ce zice legea 35/1994, cum se obține finanțarea şi timbrul arhitecturii în 2017 găsiţi aici.
Foto 1: Ordinul Arhitecților din România