La întoarcere am fost bucuroși să vedem că putem trece din curtea Teatrului Maghiar în curtea Universității Tehnice. Odată întorși în locul de unde am plecat ne-am adunat cu toții în jurul unei hărți mari care cuprindea bucata de Someș recent parcursă și împrejmuirile sale. După ce am identificat pe hartă funcțiunile din zonă, împreună am căutat idei despre ce ne lipsește sau ce ne-ar place să facem pe sau pe lângă râu. Astfel am construit bărculețe ca să putem naviga, am amplasat câteva insule verzi, am mai plantat vegetație unde nu părea că există destulă și am scris în cuvinte că ar fi bine să putem cumpăra popcorn și înghețată când ne plimbăm pe Someș.După două ore pline am rămas cu o hartă machetă care exprimă o viziune posibilă a amenajării malurilor Someșului.
Redesenăm Someşul
Anul acesta, în cadrul primei ediții a evenimentului Someș Delivery a avut loc atelierul pentru copii „Redesenăm Someșul”.
Ne-am adunat într-o sâmbătă însorită pe malul Someșului cu mic cu mare, iar după ce ne-am cunoscut mai bine, am pornit într-o expediție în cadrul căreia am parcurs un traseu care se întinde între podul Horea și Podul pietonal Elisabeta. Fără a divulga prea multe secrete, am încercat să ne dăm seama împreună cât sunt de vechi sau de noi clădirile pe lângă care treceam. Nu a fost foarte greu să încadrăm aproximativ clădirile în timp deoarece materialele, formele și fațadele vorbeau singure. Am văzut care sunt vecinii buni și cei mai puțini buni, am învățat ce înseamnă o sinagogă, o universitate, un teatru nou și un teatru vechi și ne-am înghesuit pe trotuarul prea puțin lat. O dată ajunși la podul pietonal Elisabeta am fost curioși să folosim măsura umană şi să vedem „Cât de lat este Someșul?” Răspunsul: cât 33 de copii!