”Orasul” De-a Arhitectura la ”Lectia de Siguranta” Goodyear

Împreună cu partenerul nostru Goodyear, în săptămâna Școala Altfel am mers în două clase din Bucureşti, după aventura din zilele de foc din Suceava, Vaslui, Botoşani şi Buzău, cu lecția din programul Goodyear Pentru Siguranța Celor Mici despre care puteţi citi aici.

Dând curs inviației partenerului Premio al Goodyear, Primat Gold, am fost pe 9 aprilie la clasa pregătitoare C și respectiv la clasa I C de la Școala Generală 199 din București.

Aici, alături de 60 de copii zglobii și dornici să afle cât mai multe despre ”experimentul” de arhitectură și siguranță rutieră, am vizionat două filmulețe educative marca Goodyear și am învățat că semenele de circulație nu sunt numai pentru mașini, ci și pentru noi, pietonii. Cei mici au aflat și că o vestă reflectorizantă sau orice alt accesoriu reflectorizant îi face mai vizibili în trafic, ceea ce este un plus pentru siguranța lor.

Amfitrionul lecțiilor a fost pilot AMS, Andrei Mitrașcă, primul pilot român care a participat și a teminat cea mai lungă cursă de viteză în coastă din lume, cursa de la Pikes Peak din SUA, Colorado.

20150409_103057

După ce am învățat bine teoria, a venit și partea aplicației practice unde arhitecții Corina și Monica au pus repede în funcțiune un atelier multidisciplinar al cărui scop a fost să refacă un oraș în spațiul clasei. Echipa De-a arhitectura le-a vorbit copiilor despre echipa care lucrează la realizarea unui oraș (urbaniști, arhitecți, peisagiști, ingineri), despre funcțiunile dintr-un oraș, despre ce înseamnă fațada unei clădiri și cum arată diferit în funcție de ce se întâmplă în interiorul clădirii.

20150409_105643

Copiii, cu ochii mari de curiozitate dar și dornici să își asume rolurile de urbaniști și arhitecți și-au suflecat mâinile și au început construirea orășelului.

P1280632 P1280639 P1280647

Intâi ne-am facut planul, cum va arăta oraşul, apoi am mutat/rotit/întors băncuţele, le-am înfăşurat în hârtie. Arhitecţii au făcut faţadele, inginerii de drum au realizat străzile cu scotch şi folosindu-se de semnele de circulaţie aduse de Goodyear. Peisagiştii au creat scuarurile, parcurile şi plantaţii de tot felul din haine, scotch şi ce au mai găsit verde la îndemână. Clasa s-a transformat în orăşel, cât ai clipi, în 20 minute, o adevărată muncă de echipă.

Apoi a urmat partea cea mai frumoasă, adică simularea mersului de acasă la şcoală al unui elev, de la spital acasă al unei bătrânici, de la şcoală la muzeu şi apoi la mall pentru un grup de copii, etc. Cel mai mult le-a placut să simuleze drumul unui tramvai, bineînţeles cu mai multe vagoane (cam 5-6 copii) care trebuia să aştepte să traverseze pietonii, să asculte de semnele poliţistului, să facă staţii.

20150409_114255

Astfel, într-un mod practic, copiii au învăţat despre oraş, despre cum să transforme clasa lor într-un loc de joacă, dar şi despre cum să fii în siguranţă în trafic. I-am lăsat cu zâmbetul pe buze, semn că au făcut treabă bună!

P1280535 20150409_114146 P1280662 P1280653

Multumim arhitectilor si studentilor arhitecti care au indrumat copiii in acest atelier marca de-a arhitectura: Diana Ghinea, Papadiuc Emanuela, Atanasoaie Lucia Ionut, Mihai Tulbure, Costel Haralamb, Ana-Karyna Dornescu, Baltag Andreea-Monica, Monica Popescu, Corina Croitoru, Radu Busuioceanu si Madalina Musat.
Multumim Goodyear si InkcommPR pentru implicare si organzare.