Oficial!

23/10/14 | Uncategorized

În această toamnă, puţin înaintea începerii anului şcolar, pe când în multe locuri din ţară 173 de arhitecţi şi învăţători se întâlneau în cadrul atelierelor de formare a îndrumătorilor de-a arhitectura, în Monitorul Oficial era publicat Ordinul de Ministru privind aprobarea programei şcolare pentru disciplina opţională „De-a arhitectura. Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit”, clasa a III-a sau a IV-a, învăţământ primar. Il puteţi descărca de aici, iar documentul include programa şcolară. Am intrat recent şi în posesia documentului semnat de Ministrul Educaţiei Naţionale. Mai oficial de atât nu se poate!

A fost un proces care a durat – documentele au fost depuse cu un an şi jumătate în urmă, dar rezultatul înseamnă mult pentru noi. În primul rând reprezintă un obiectiv atins: educaţia de arhitectură şi mediu construit face acum parte din curricula claselor a III-a şi a IV-a. Cursul devine astfel accesibil oricărei clase din orice şcoală din România. Bineînţeles, vom continua să susţinem, după puterile noastre, organizarea întregului proces, cu tot ceea ce înseamnă el: înscrieri, arhitecţi voluntari, cursuri de formare, materiale pentru copii şi îndrumători. În acest an şcolar susţinem astfel 100 de clase din întreaga ţară.

Cursul de-a arhitectura în oraşul meu este un efort de echipă. Este în primul rând rezultatul dedicaţiei şi perseverenţei echipei de-a arhitectura, care de-a lungul acestor ani a crescut, celor 6 arhitecte fondatoare alăturându-li-se oameni buni şi frumoşi, la fel de entuziaşti ca şi noi.  Dar este vorba şi despre instituţiile pe care le-am adus împreună în acest proces, fără de care nu am fi ajuns aici: Ordinul Arhitecţilor din România filiala Bucureşti, cei care au înţeles primii oportunitatea unui astfel de demers şi au finanţat scrierea şi testarea cursului. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti, care ne-a însoţit în scrierea ghidului cursului (învăţători cu ştate vechi în meserie ne-au lăudat pentru cât de bine se prezintă metodic cursul – ei bine, asta se datorează sprijinului constant al doamnei conferenţiar doctor Cătălina Urlich şi echipei sale de la Departamentul de Ştiinţele Educaţiei). Uniunea Arhitecţilor din România, care s-a alăturat în acest an şcolar proiectului nostru şi finanţează, din Fondul Timbrul Arhitecturii, tot proiectul de formare a îndrumătorilor cursului.

Suntem motivaţi de fiecare copil zâmbitor care vine bucuros la şcoală la ora de arhitectură. Iar confirmările oficiale ne ajută să continuăm, pentru că, iată se poate!