Așa cum vă povesteam în urmă cu ceva vreme pe blog, Săptămâna Școala Altfel a adus pentru De-a Arhitectura – pe lângă activitățile deja cunoscute – o serie de ateliere-experiment – „Nisipurile Magice”, realizate în colaborare cu Merlin Books & Toys Store, pe parcursul cărora elevii înscriși au avut ocazia să descopere și să interacționeze cu trei materiale noi, Kinetic Sand, Bubber și Shape it!, au construit și au invățat prin joc noțiuni importante legate de arhitectură, urbanism, buna organizare și funcționare a unui oraș.
Cinci zile de atelier, cinci orașe din viitor pe care ne-am dori să le vedem transformate în realitate, cinci povești minunate, imaginate de copii. Pentru toate acestea mulțumim Librăriei Merlin care ne-a găzduit și ne-a oferit nisipurile magice, fără de care construcțiile nu ar fi putut prinde formă, doamnelor învățătoare și elevilor creativi și dibaci, pe care îi așteptăm cu drag și la alte evenimente de-a arhitectura, arhitecților și studenților-arhitecți care ne-au fost alături, însoțitori și ghizi în călătoria celor mici către Orașul Viitorului.
Alături de cei 30 de pitici-ucenici de clasa a III-a Scoala Nr.11 „Heliade Rădulescu”, atent coordonați de doamna învățătoare Lucia Cotor, am pornit într-o excursie inedită… în viitor. 🙂 Am potrivit toţi ceasurile: joi, 9 aprilie, ora 9, ne-am asigurat că toată lumea s-a îmbarcat, apoi ne-am ocupat cuminţi locurile în Mașina Timpului, am închis ochii pentru a lăsa imaginația să zboare liberă și am pornit la drum!
Până în țara lui „Când voi fi mare!” călătoria nu a durat mult, abia am simțit cum trec anii. Odată ajunși, am început prezentările – noi, arhitecții-piloţi, eram tare curioși să aflăm spre ce lume ne-au purtat copiii, așa că i-am rugat pe fiecare să ne spună numele său, ce meserie are, acum că este „om mare” și cea mai importantă parte – să ne descrie casa în care locuiește și clădirea în care lucrează zi de zi.
La final le-am dezvăluit planul nostru secret – pornind de la alegerile și răspunsurile lor, vom construi împreună Orașul viitorului, pe care îl pot organiza pornind de la o poveste și un set de reguli făcute de ei, un loc „magic”, în care orice locuitor se simte „acasă”, locuiește și lucrează cu drag.
Am stabilit că vom avea trei grupe – Urbaniștii – 6 pitici-ucenici creativi, care visează să ajungă arhitecți, artiști plastici, grădinari sau sportivi, Hărniceii – în grija cărora a revenit construcția clădirilor cu funcțiuni publice: școala în care vor lucra profesorii, teatrul – pentru cele câteva actrițe și cântărețe, poliția, spitalul celor trei viitori medici și impunătoarele clădiri de birouri, și Locuitorii – cei care vor realiza casele din orășelul magic și vor modela zonele rezidențiale.
Următoarea etapă – cu siguranță cea mai așteptată- a fost prezentarea materialelor din care vom construi totul. Fiind în viitor, acestea nu puteau sa fie altfel decât inedite și revoluționare – Kinetic Sand, Bubber și Shape it! – trei „nisipuri magice”, ușor de modelat și sculptat, perfecte pentru a-i ajuta pe cei mici să transforme cu ușurință în realitate poveștile, casele și clădirile imaginate. Echipa Urbaniștilor a primit Nisipul Kinetic și a pornit spre Harta Viitorului, visând deja la oazele de verdeață și spațiile de joacă din orășelul lor, în timp ce Hărniceii și Locuitorii au împărțit Shape it! și Bubber și au început nerăbdători să construiască. Pereți atent modelați, ziduri de protecție, turnuri până-n nori, ferestre deschise spre soare, toate prindeau viață din mâinile celor mici și se așezau cuminți pe planșetă, așteptând să fie transformate în construcțiile visate.
După ce totul a fost gata, ne-am regrupat în jurul Urbaniștilor-povestitori și fiecare Hărnicel și Locuitor a aflat locul pe care urma să îl ocupe în Orășelul viitorului.
„Așezarea noastră va fi una modernă, dar foarte verde – pentru oamenii care iubesc natura și sportul. Uite, acolo, în Sud, avem un teren de tenis și unul de fotbal, iar insula de pe râu este de fapt un parc uriaș, Centrul Jocului, Artei și Veseliei. Pe unul dintre maluri am grupat locuințele, fiecare va avea câte o grădină cu flori! Și va fi mereu liniște – vor circula doar câteva mașini! În jurul pieței de lângă râu găsiți primăria, poliția, școala și spitalul – aici e centrul vechi al orașului, iar mai jos, lângă zgârie-norii cu birouri, am hotărât că va sta un teatru cu scenă în aer liber – după muncă, oricine poate merge la spectacole și concerte!”
Înainte de a ne întoarce din călătoria în timp și a ne despărți, am căutat împreună un nume pentru orășelul copiilor. După câteva încercări, soluția a venit de la unul dintre pici: „Nu știu dacă se poate, dar îmi doresc mult ca Bucureștiul să arate așa când vom fi noi mari!” Și București-Viitor a rămas, un oraș verde, curat și atent organizat, în care toți locuitorii sunt veseli, harnici și tratează cu respect și grijă tot ce-i înconjoară.
Mulţumim Librariei Merlin pentru găzduire, materiale şi în special Cristinei Durica pentru entuziasm. Mulţumim Irinei Dijmărescu pentru entuziasm şi implicare. Şi, ca întotdeauna, suntem recunoscători lui Lucian al De-a arhitecturii pentru fotografii.