Sâmbătă, pe 14 noiembrie 2015, a avut loc lansarea cărții-obiect „Case-n casă” a Atelierului de Creativitate de la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), apărută la Editura Martor. Evenimentul s-a desfășurat la Casa Ion Mincu din strada Arthur Verona, în spațiile calde și primitoare ale locuinței pe care a folosit-o și arhitectul Ion Mincu. Lansarea a fost urmată de un moment de improvizație sonoră a grupului „multumult” (Călin Torsan – instrumente de suflat; Victor Podeanu – chitară; Victor Golic – baterie) și de atelierul pentru copii De-a arhitectura coordonat de arhitecta Ioana Rizea și studentul arhitect Lucian Călugărescu, ambii membrii veterani De-a arhitectura.
Atelierul De-a arhitectura dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani le-a propus acestora construirea unor căsuțe pornind de la un citat din cartea-obiect „Case-n casă”: „Orice casă are adevărata temelie nu piatra, ci o idee și o nevoie”.
Arhitecta Ioana Rizea ne povestește cum s-au desfășurat „ostilitățile”: „Atelierul De-a arhitectura i-a adunat pe copii în camera care fusese odată biroul lui Ion Mincu. Discuțiile în plen au fost conduse cu ușurință pentru că participanții au fost activi și curioși să audă de la fiecare răspunsuri și păreri. Citatul din cartea-obiect «Case-n casă» a fost punctul de plecare a dezbaterilor. Așadar, copiii au descoperit că fiecare casă, spațiu, adăpost este diferit în funcție de cine îl locuiește, de nevoile personajului, de dorințele și ideile lui și, desigur, de scara acestuia. Atelierul a început cu schițele unui personaj care putea fi orice fel de viețuitoare și a continuat cu proiectul locuinței lui. Astfel, în jurul personajul construit din pastă de modelat a început construcția adăpostului lui din materiale ca lemn de balsa, baghete de lemn, cartoane de diferite culori și sfoară.”
Lucian Călugărescu, cel de-al doilea coordonator al atelierului, ne împărtășește la rândul său cum s-a lucrat la atelierul De-a arhitectura: „Cum lucrăm cu personalitate? Un Antonie Mogoș pentru fiecare copil. Precum frumoasa poveste a lui Antonie Mogoș de a-și construi casa ca pe un obiect puternic înrădăcinat, copiii veniți la atelierul De-a arhitectura în cadrul lansării «Case-n casă» au început prin a înțelege semnificația casei ce răspunde la o nevoie și o idee. Casa se naște din caracterul personajului ce a fost mai întâi conturat pe hârtie: un altfel de Antonie Mogoș, unul căruia i se va construi casa sau cel puțin atmosfera ce îl înconjoară.
Dar pentru că cei mici erau de vârste diferite, acest Antonie Mogoș a fost caracterizat ca fiind strict un personaj fabulous, unul înrudit cu natura, o ființă imaginară, un om sau mai degrabă o viețuitoare ce își găsește rostul în imaginația copiilor și nu a noastră, a adulților. Fără să-i scoatem din contextualul lor imaginar, creativitatea copiilor a început să zboare, iar în scurt timp au apărut primele creaturi din pastă de modelat. Locul lor și-l găseau prin determinarea nevoii fiecărui personaj, iar la finalul poveștii acest Antonie Mogoș și-a găsit personalitatea, caracterul și nevoia prin ideea figurată la începutul atelierului de fiecare dintre copii.”
Ajutor de nădejde alături de Ioana și Lucian a fost Elena Gudumac, voluntar De-a arhitectura.
Proiectul „Case-n casă” al Atelierului de Creativitate a fost co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Asociația De-a arhitectura.