Energie. Locuință. Vecinătate.

liceu

DURATA: 3 ore
OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE: activitate extracurriculară în cadrul Programului Naţional „Săptămâna verde”
METODA DIDACTICĂ: învățare experiențială prin activitate practică
TIP CURRICULUM: transdisciplinar și integrativ (arte + ştiinţe)
ÎNDRUMAT DE: cadrul didactic al clasei
LOCUL: interior – sala de clasă
COST:  programul este oferit gratuit, fiind sprijinit cu grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul proiectului „Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway.“ (ELES)
ACTIV: din 2024

PARTENER:

        

Atelierul Energie.Locuința.Vecinătate., desfășurat pe parcursul a 3 ore interactive, este conceput pentru elevii încadrați în ciclul de studii liceal și își propune să ofere o modalitate de familiarizare cu tematici de locuire eficientă energetic, cu procesul de a îmbunătății calitatea vieții prin atenție la consumurile de energie. Scopul acestui atelier este de a încuraja liceenii să exploreze și să înțeleagă mediul construit din jurul lor, să discute despre concepte de utilizare eficientă a energiei și să găsească soluții inovatoare pentru provocările legate de îmbătrânirea clădirilor.

Prin intermediul unui joc de rol intergenerațional, liceenii vor fi implicați în discuții și activități practice care îi vor provoca să își pună întrebări despre mediu construit și să găsească soluții creative pentru a face față provocărilor legate de eficiența energetică, privind principalele modalități de locuire: locuirea individuală și cea colectivă. În plus, liceenii vor lucra în echipe, iar fiecare echipă va primi câte o locuință veche din același cartier, pentru a explora și descoperi comorile neașteptate ale mediului construit.

Prin intermediul atelierului, liceenii vor descoperi principalele modificări care pot fi aduse unei clădiri pentru a crește eficiența energetică, precum ferestre și uși bine izolate, strat termoizolant pe fațadă și dispozitive de control al consumului de energie. 

Materialele necesare pentru desfășurarea atelierului, inclusiv un desfășurător detaliat al cursului și materiale practice, vor fi puse la dispoziția profesorului de clasă pentru a facilita implementarea activităților în mod eficient. De asemenea, părinții sunt încurajați să participe ca voluntari pentru a sprijini desfășurarea activităților și pentru a consolida legătura dintre școală, familie și comunitate în promovarea conștientizării privind eficiența energetică și sustenabilitatea în educația elevilor.

Materialele pentru a putea susține atelierul Energie.Locuință. Vecinătate. la clasă sunt disponibile în mod gratuit, acestea fiind realizate cu ajutorului unui grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul proiectului „Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway.“ (ELES)

Resurse:

  • Planul lecției: descarcă▼
  • Prezentare suport: descarcă▼
  • Materiale educaționale  – arhivă ce conține prezentarea suport, fişele și planșele pentru joc: descarcă▼ 
Autori:
arh. Vera Marin, arh. Zina Macri, arh. Lucian Călugărescu, arh. Simona Şerban, concept grafic: arh. Veronica Sava