Patrimoniul de lemn

Asociaţia De-a Arhitectura organizează, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și Asociația Biserici Înlemnite, între 15 și 19 iulie 2024, atelierele „Patrimoniul de lemn” dedicate copiilor și adolescenților de 9-15 ani.

Atelierele vor avea loc la Muzeul Satului Bănățean, str. Avram Imbroane, nr. 31, Timișoara și vor debuta cu excursia in situ la biserica de lemn de la Povergina, jud. Timiș.

Satele din Banat dispun de un fond construit valoros, atât ca așezare în peisajul natural și cultural, cât și ca metode și tehnici de construcție tradiționale, care treptat se pierde datorită fenomenului de deruralizare. Alături de studenți, arhitecți și muzeografi, copii și adolescenți vor căuta răspunsuri la întrebări precum: Ce înseamnă patrimoniu și peisaj cultural?; Unde găsim patrimoniul de lemn și care este relația acestuia cu peisajul natural?; Ce este special la patrimoniul de lemn?, De ce să păstrăm acest tip de patrimoniu și Cum putem să-i dăm o nouă viață păstrându-i valoarea?

În cadrul atelierelor de vacanță „Patrimoniul de lemn”, copiii și adolescenții sunt încurajați să descopere categorii de patrimoniu mobil și imobil expuse la Muzeul Satului Bănățean. În echipe cu studenți și ghidați de  îndrumători arhitecți și profesori, aceștia vor cerceta case și biserici tradiționale de lemn, vor măsura, vor desena și vor analiza tehnici de constructie, elemente de mobilier, de uz casnic și de decor. Pe parcursul atelierelor participanții vor juca rolurile unor cercetători, arhitecți, colecționari, restauratori și vor interacționa cu invitați din domenii conexe – etnolog, muzeograf, peisagist, restaurator. Vor lucra cot la cot cu studenții arhitecți și vor imagina o posibilă transformare a caselor tradiționale de lemn astfel încât acestea să primească o nouă viață. Atelierele se vor încheia cu o prezentare la care vor fi invitați părinții, specialiști ai mediului construit și reprezentanți ai Muzeului Satului Bănățean.

Înscrierile se realizează pe platforma De-a arhitectura, aici, în limita celor 22 de locuri disponibile. Pentru a rezerva un loc este nevoie să vă faceți un cont pe platformă, cont care poate fi folosit ulterior pentru alte înscrieri. Atelierul are un cost de 250 RON/copil (50 RON/zi, cinci zile), plata se face odată cu înscrierea pe platformă. Este obligatorie participarea copiilor la toate cele cinci zile de ateliere. Copiii vor beneficia de resurse educaționale, deplasare de o zi la biserica de lemn de la Povergina, materiale și instrumente de bricolaj, vor studia și vor lucra în spațiile Muzeului Satului Bănățean, vor avea asigurată masa de prânz, vor colabora în echipe cu studenți arhitecți, vor interacționa cu specialiști invitați și la finalul atelierelor vor putea lua acasă macheta la care au lucrat. Vă rugăm verificaţi-vă email-ul pentru confirmarea înscrierii.

Politica de restituire:

  • În cazul în care efectuați plata și atelierul este anulat din motive care țin de organizatori, suma o să vă fie restituită integral.
  • În cazul în care efectuați plata și anulați participarea la activitate din diferite motive, chiar și parțial, banii nu vor fi restituiți.

Proiectul „Patrimoniul de lemn” beneficiază de finanțare de la partenerul Nord One prin Fundația Alber, pe lângă sprijinul oferit de Ordinul Arhitecților din România (OAR).

Autori:
Atelierele sunt create și îndrumate de conf. dr. arh. Mirela Szitar-Sîrbu, Ș.l. dr. arh. Maja Baldea, dr. arh. Brîndușa Havași , Ș.l.dr.arh. Otilia Tudoran, spec. mob. și amen. int. Carmen Săndescu, arh. Andreea Micșa, prof. înv. primar Felicia Popovici, prof. înv. primar Simona Romaș, prof. Lavinia Adam. Grafica aparţine: arh. Veronica Sava .