Patrimoniul de lemn
Asociaţia De-a Arhitectura a organizat, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și Asociația Biserici Înlemnite, între 15 și 19 iulie 2024, atelierele „Patrimoniul de lemn” dedicate copiilor și adolescenților de 9-15 ani. Atelierele au avut loc la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara și au debutat cu o excursie in situ la biserica de lemn de la Povergina, județul Timiș.
Satele din Banat dispun de un fond construit valoros, atât ca așezare în peisajul natural și cultural, cât și ca metode și tehnici de construcție tradiționale, care treptat se pierde datorită fenomenului de deruralizare. Alături de studenți, arhitecți și muzeografi, copii și adolescenți au căutat răspunsuri la întrebări precum: Ce înseamnă patrimoniu și peisaj cultural?; Unde găsim patrimoniul de lemn și care este relația acestuia cu peisajul natural?; Ce este special la patrimoniul de lemn?, De ce să păstrăm acest tip de patrimoniu și Cum putem să-i dăm o nouă viață păstrându-i valoarea?
În cadrul atelierelor de vacanță „Patrimoniul de lemn”, copiii și adolescenții au fost încurajați să descopere categorii de patrimoniu mobil și imobil expuse la Muzeul Satului Bănățean. În echipe cu studenți și ghidați de îndrumători arhitecți și profesori, aceștia au cercetat case și biserici tradiționale de lemn, au măsurat, desenat și analizat tehnici de construcție, elemente de mobilier, de uz casnic și de decor. Pe parcursul atelierelor participanții au jucat rolurile unor cercetători, arhitecți, colecționari, restauratori și au interacționat cu invitați din domenii conexe – etnolog, muzeograf, peisagist, restaurator. Au lucrat cot la cot cu studenții arhitecți imaginând o posibilă transformare a caselor tradiționale de lemn astfel încât acestea să primească o nouă viață. Atelierele s-au încheiat cu o prezentare la care au fost invitați părinții, specialiști ai mediului construit și reprezentanți ai Muzeului Satului Bănățean.
Proiectul „Patrimoniul de lemn” beneficiază de finanțare de la partenerul Nord One prin Fundația Alber, pe lângă sprijinul oferit de Ordinul Arhitecților din România (OAR).
Resurse:
- Fișe de lucru: Fișă de observație a unui obiect de arhitectură▼ , Fișă de observație a calității mediului în orizontul local▼
- Broșura Patrimoniul de lemn descarcă▼
- #DeaArhitecturaAcasă Challenge: Patrimoniul de lemn. Cu Lemnică prin țară. vezi▼