Casa Ienăchiță
Casa Ienăchiță este un proiect educațional inițiat de asociația De-a Arhitectura cu scopul de a aduce în atenția publicului larg un set de principii și informații utile în legătură cu renovarea caselor existente care nu sunt clădiri de patrimoniu sau clădiri monument.
Asociația De-a Arhitectura își propune să aducă educația mediului construit nu doar către copii dar și către adulți și publicul larg, promovând valorile mediului construit al patrimoniului și calitatea vieții urbane. În cazul de față propunem un proiect care aduce lumină într-o zonă mai puțin cunoscută și populară printre publicul larg. Prin acest proiect ne propunem să punem la dispoziție un set de cunoștințe de bază și un ghid de intervenție adaptat limbajului publicului general.
În ce constă proiectul
Orașul se transformă zilnic într-un oraș care își pierde arhitectura valoroasă și aspectul istoric. Tehnicile de construcție care depind de meșteșug și pricepere se pierd. Pierdem ca societate un fond construit purtător de cultură, istorie și estetică. Intervenția pe clădirile existente, fie ele istorice sau nu, se face în cele mai multe cazuri fără cunoașterea principiilor, materialelor și a legislației în vigoare. Legislația care reglementează domeniul se referă ori la monumentele istorice – Legea 448 – sau la zonele construite protejate. Orice altă casă veche, fie ea valoroasă sau nu, nu este protejată din punct de vedere legislativ de intervenții nepotrivite.
Pe strada Ienăchiță Văcărescu, la numărul 50, există un imobil care trece prin procesul de renovare consolidare și reabilitare specific clădirilor istorice, proces prin care trec foarte multe imobile din oraș ele fiind, însă, iremediabil distruse pe parcursul acestui proces.
Clădirile vechi – istorice trec inevitabil prin renovare și reabilitare. Înțelegerea corectă a problematicii, precum și oferirea de soluții corecte pentru intervenție este esențială pentru protejarea valorii atât a imobilului, cât și a întregului oraș. Proiectul își propune să facă cunoscuți pașii principali ai unei intervenții la o clădire istorică, precum și modalitățile corecte pentru intervenție.
Obiectivele proiectului:
- Familiarizarea publicului larg cu pașii principali ai unei intervenții pe o clădire istorică, precum și modalitățile corecte pentru intervenție.
- Protejarea mediului construit.
- Creșterea culturii mediului construit pe un subiect specific și de maximă urgență.
- Expunerea principiilor de abordare a clădirilor istorice pentru a crește nivelul de informare și educare a publicului larg.
- Influențarea în bine a intervențiilor care nu trec prin procesul de autorizare dar și a celor care trec, dar a căror implementare nu satisface cerințele de calitate.
Proiectul se desfășoară în 12 episoade – clipuri video a câte aproximativ 10-15 min. fiecare, filmate la fața locului, în care vor fi explicate atât principiile cât și măsurile de intervenție, contextul, legislația, constrângerile, materialele și tehnicile corecte pentru intervenții. Aceste episoade vor fi însoțite de materiale resursă și, în timp, vor fi baza unor activități si materiale educaționale pentru copii de 9-12 ani și 13-16 ani.
Resurse:
Episodul 1
Despre acțiuni și cunoaștere, cum abordăm o casă istorică.
Analiza situației existente, definirea temei, identificarea valorilor, problemelor și acțiunilor ce trebuie întreprinse.
Invitaţi: Daciana Petrov – casevechi.ro, Ana Rubelli – aiciastat.ro
Resurse: Tabel evaluare situație existentă
Episodul 2
Reparații versus modificări, ce spune legea 50.
Autorizarea în zonele protejate şi în afara lor.
Invitați: arh. Iulia Stanciu și av. Alexandru Moldoveanu.
Episodul 3
Învelitoarea și sistemul pluvial
Intervenție de prima urgență pentru îndepărtarea de construcție a apelor meteorice.
Invitați: arh. Bogdan Constantin Mucenica – reprezentant Rockwool România, Emilian Grigore – Zebro.ro, Daniel Udișteanu – Acopero
Episodul 4
Structură și consolidare, măsuri de stabilizare.
Câteva aspecte legate de consolidarea unei clădiri cu regim mic de înăltime -avantaje și dezavantaje.
Invitat: ing. Horia Mihnea
Episodul 5
Bugetul. Când trebuie pregătit şi cât costă.
Inventarierea principalelor capitole de cost.
Invitați project managerul, constructorul.
Episodul 6
Termoizolația clădirii: acoperiș, pereţi, planşee.
Soluții și materiale, cum să nu afectăm aspectul și comportarea clădirii. Eficiența energetică și abordarea ei.
Invitat: consultant performanță energetică Emilian Grigore.
Episodul 7
Elementele decorative, finisajele interioare.
Cum le putem păstra, repara și cu ce le înlocuim. Sobele ceramice și coșurile de fum, păstrare/adaptare versus eliminare.
Episodul 8
Pereții, tencuielile și elementele decorative la exterior, materialele fațadelor.
Cum intervenim și ce materiale de reparații folosim, culori. Care finisaje sunt bune pentru o casă istorică și de ce.
Invitat: consultant constructor.
Episodul 9
Tâmplăria – restaurarea ei vs. înlocuire.
Cum se poate îmbunătăți performanța tâmplăriei existente? Ce soluții avem de înlocuire tâmplărie fără să afectăm aspectul. Feroneria.
Invitat: restaurator tâmplărie.
Episodul 10
Instalații – încălzire/răcire.
Cum abordăm și ce recomandă specialiștii.
Episodul 11
Grădina și spațiul exterior, finisaje alei, gard.
O privire de ansamblu pentru Grădina Bucureșteană.
Episodul 12
Prezentarea rezultatului final al intervențiilor.