Ți-ar plăcea să îți pui amprenta asupra unui spațiu public din vecinătatea liceului la care înveți sau din cartierul în care locuiești? Să vorbești despre avantajele și dezavantajele create de spațiile pe care le tranzitezi și le utilizezi, dar și să îți imaginezi cum ți-ar plăcea să fie acestea pentru a-ți petrece timpul liber în ele, în grupul tău, cu drag?
Dacă ești elev de liceu te invităm alături de noi în cadrul unui proces de design participativ unde, pe parcursul a 3 săptămâni, vei avea posibilitatea să contribui la dezvoltarea unor idei de amenajare a unui spațiu public identificat de tine, sub îndrumarea profesioniștilor mediului construit.
Cum?
Te invităm alături de noi în cadrul unui proces de design participativ în cadrul căruia, pe parcursul a 3 zile de hackathon, urmate de o săptămână de lucru în echipă, vei avea posibilitatea să contribui la dezvoltarea unor idei de amenajare a unui spațiu public identificat de tine și relevant pentru liceeni.
Cu cine?
Vei beneficia de susținere, sub îndrumarea unor profesioniști ai mediului construit și de priceperea unor studenți la arhitectură și/sau urbanism, care au participat anul acesta la Urban Up Fellowship și au creat niște ateliere pe teme urbane, pentru liceeni.
De ce?
- pentru a-ți exprima ideile legate de cum ai putea să-ți petreci timpul în oraș;
- pentru a lucra în echipă cu colegi care au preocupări similare cu ale tale (poți să te înscrii direct cu prietenii tăi cu care ți-ar plăcea să participi la concurs);
- pentru că vei lucra alături de studenți la arhitectură și/sau urbanism, care te vor ajuta să îți transpui ideile într-o propunere de proiect;
- pentru că ești parte din viața orașului și vocea ta poate fi auzită;
- pentru că poți avea ocazia să contribui la realizarea unui spațiu mișto, de care s-ar bucura și colegii tăi;
- pentru că echipa ta ar putea câștiga un premiu;
- de ce nu? pentru a avea o experiență nouă și pentru a cunoaște persoane noi.
Înscrieri
PAS 1 – Înscrierea se face pe platformă, aici.
PAS 2 – Cei care s-au înscris pe platformă vor primi pe email formularul prin intermediul căruia să ne cunoaștem mai bine.
Așteptăm înscrierile voastre până pe 29 noiembrie 2022. Aplicanții selectați după înscrierea pe platformă și completarea formularului vor fi contactați ulterior.
Etapa 1 – 21-29 noiembrie 2022
Înscrierea liceenilor în cadrul căreia adolescenții care doresc să participe la hackathon și să înscrie o idee de amenajare a unui spațiu public din oraș, pe care le-ar plăcea să îl utilizeze, sunt invitați să aplice.
Etapa 2 – 9-11 decembrie 2022
Hackathon în cadrul căruia:
- vom explora modele de bună practică în ceea ce privește planificarea participativă a spațiilor publice, designul incluziv și micro intervențiile urbane;
- vom pleca în explorare urbană, pentru a identifica acel spațiu căruia i se va adresa tema de concurs;
- vom forma echipele;
- vom creiona ideile de amenajare a spațiului public identificat și ales chiar de participanți.
Etapa 3 – 12-16 decembrie 2022
Transpunerea ideilor în planșe de concurs de către fiecare echipă de liceeni cu îndrumarea mentorilor din proiectul Urban Up Fellowship.
Etapa 4 – 17-18 decembrie 2022
Jurizarea planșelor de concurs
Etapa 5 – 19/20 decembrie 2022
Festivitate de premiere în cadrul căreia anunțăm rezultatele și deschidem expoziția de proiecte.
PREMII
- Premiul I – 2500 lei
- Premiul II – 2000 lei
- Premiul III – 1000 lei
Adolescenții fac parte din comunitatea locală, iar comunitățile își modelează și adaptează spațiul la propriile nevoi. Adolescenților le lipsesc spațiile exterioare dedicate, în care să-și petreacă timpul liber și să se exprime creativ într-o comunitate a lor. Prin spații publice apropiate și apropriate de adolescenți aceștia pot să cunoască mai bine orașul și implicit să devină mai conștienți de contextul în care trăiesc.
Ca utilizatori recurenți ai infrastructurii din oraș, tinerii sunt în măsură să descopere avantajele și dezavantajele create de spațiile pe care le tranzitează și le utilizează, dar și să-și imagineze cum și-ar dori să fie acestea pentru ca ei să-și petreacă timpul liber în ele, în grupul lor.
De-a Arhitectura desfășoară în perioada noiembrie-decembrie 2022 proiectul TU_act [Teens Urban Acupuncture] cu și pentru adolescenți, folosind un instrument de design thinking, dezvoltat de asociație in cadrul programului My School Can Be Cool. Profesioniști ai mediului construit și studenți din cadrul Urban Up Fellowship, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” îi vor ghida pe tineri din postura de facilitatori și „traducători” ai ideilor lor într-o idee de amenajare a spațiului public – o intervenție de acupunctură urbană – un spațiu utilizat conform nevoilor lor, dar și un spațiu de exprimare creativă.
Pe parcurs, adolescenții vor deveni mai conștienți de relația dintre mediului construit și starea de bine, vor aplica și cunoștințe dobândite în acest proces, dar și la școală, își vor dezvolta creativitatea, spiritul de inițiativă și îndemânarea. Proiectul se va finaliza cu jurizarea planșelor de concurs și festivitate de premiere în cadrul căreia vom anunța rezultatele și vom deschide expoziția de proiecte.
Proiect finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale.
De-a Arhitectura este o comunitate de profesioniști ai mediului construit și profesori care modelează un viitor mai bun prin educația de arhitectură pentru copii, tineri și adulți. Programele noastre încurajează creativitatea și inovația și îi ajută pe copii și tineri să se pregătească pentru lumea reală. Într-un deceniu am ajuns la peste 30.000 de elevi din România, implicând 1100 de profesori și 900 de arhitecți voluntari. Încă din 2017 De-a Arhitectura dezvoltă inclusiv programe și proiecte noi dedicate tinerilor sub umbrela programului Urban Up.