Text: Maria Neneciu
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: Roald Aron, Cartierul Creativ
Timp de citire: 3 minute
Din 2021 „Doza De-a arhitectura”, newsletter-ul nostru lunar, are o rubrică nouă, „Arhemoticon”, o secțiune de opinie cu invitați. Ne bucurăm să vedem cum crește de la an la an și ne face plăcere să citim ce au de spus „oaspeții” noștri lunari.
În septembrie, Maria Neneciu ne povestește despre cum s-a născut Cartierul Creativ și cum a crescut acesta în ultimii 6 ani. Cu o experiență de peste 16 ani în calitate de manager cultural și cu un accent pe abordări interdisciplinare și speculative de cercetare aplicată, Maria a coordonat o serie de proiecte și platforme creative bazate pe design și comunitate, îmbinând fundamentele teoretice cu aplicațiile din lumea reală.
Maria coordonează Cartierul Creativ din București, care își propune să valorifice puterea culturii și a creativității pentru a acționa ca un catalizator al schimbării și al transformării locului, prin dezvoltarea unei rețele de organizații creative și prin co-crearea de proiecte pentru spații subutilizate, sporind astfel sentimentul de apartenență al cetățenilor. Din 2021 găzduiește și produce emisiunea de radio „Cartierul Creativ” de la Black Rhino Radio. Este co-fondatoare a Room21 – o platformă din București care își propune să recupereze și să promoveze meșteșugurile locale și patrimoniul imaterial (sau disonant), precum și să promoveze designerii și artiștii locali.
Cartierul Creativ (CC) este un demers care s-a născut în 2017, din încercarea de a valorifica puterea culturii și a creativității de a acționa ca un catalizator al schimbării la nivelul orașului.
Premisele de la care se năștea acest proiect/rețea erau mai multe: pe de o parte, în urma mai multor festivaluri și evenimente punctuale dedicate industriilor creative locale (Romanian Design Week și DIPLOMA), ni se părea importantă și firească punerea culturii în centrul dezvoltării socio-economice a Bucureștiului, iar nevoia unor spații dedicate operatorilor culturali locali și mai ales a dialogului dintre aceștia era din ce în ce mai evidentă, iar tema managementului colaborativ pentru adaptarea și reutilizarea spațiilor și clădirilor subutilizate una care ne preocupa deja din ce în ce mai mult.
Inițial am demarat proiectul prin dezvoltarea unor instrumente de comunicare a rețelei Cartierului Creativ, care acum conține peste 140 de organizații creativ culturale și a proiectelor și evenimentelor dezvoltate de către aceștia, respectiv a unui ziar în print, a unei pagini de Instagram, iar mai recent a unei emisiuni radio și a unei serii de produse digitale.
În urma mai multor mese rotunde organizate cu reprezentanții rețelei CC am identificat rapid însă și nevoia spațiilor, atât a celor dedicate producției artistice, a spațiilor expoziționale sau dedicate artelor spectacolului, dar mai ales nevoia unor spații de întâlnire, de dialog, care să permită dezvoltarea unor comunități de practici și care să faciliteze transferul de cunoștințe și resurse, a unor spații de cross fertilizare creativă.
Între timp, în jurul unor preocupări comune legate de teme precum regenerarea urbană prin inovare socială și revitalizarea unor spații subutilizate, am fondat organizația B21 alături de partenerii de la NOD Makerspace, Fundația Comunitară București și BAZA. Deschidem Orașul, a cărei inițiativă emblematică este Berzei 21, ce se concentrează pe unul dintre cele mai mari spații industriale din centrul orașului, dar care își propune totodată și să investigheze scenarii de co-creare, co-guvernare și finanțare a unor astfel de inițiative, din convingerea că multe dintre aceste teme sunt relevante și transferabile și în cazul altor clădiri sau tipologii de spații de utilitate publică.
Anul acesta am demarat inițiativă Amzei, care presupune un program de expoziții, workshopuri, tururi și târguri ce sunt găzduite de spațiile din zona Amzei, parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale. Ne dorim ca la finalul acestui program să reușim să ne imaginăm colectiv posibile scenarii pentru viitorul Amzei, tocmai din conștientizarea faptului că tema spațiilor de dialog a rămas una la fel de valabilă și acum, la 6 de la lansarea gândului de Cartier Creativ.
Vestea bună este că multe din organizațiile pe care le admirăm, urmărim și care credem că contribuie constant la creșterea calității vieții în București s-au alăturat deja acestui demers, intrând într-un dialog multidisciplinar constructiv, mai important decât orice spațiu în care poate sau nu poate avea loc…