Școala Gimnazială „Dimitrie Anghel” din satul Cornești primește mențiune de onoare la categoria „Școli” la premiile Cuburile de Aur 2023

Comunicat de presă

j

Text: Școala Gimnazială „Dimitrie Anghel” Cornești și Asociația De-a Arhitectura

l

Editor: arh. Monica Popescu

Fotografii: A+noima, Ordinul Arhitecților din România

h

Timp de citire: 3 minute

Școala Gimnazială „Dimitrie Anghel” din satul Cornești, comuna Miroslava, jud. Iași este mândră să anunțe că a primit mențiunea de onoare la categoria „Școli” la prestigioasele premii internaționale Cuburile de Aur 2023 pentru proiectul „Tribuna Parc”.

Premiile Golden Cube Awards, aflate la cea de-a cincea ediție, organizate de Programul de lucru „Arhitectura și copiii” al Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA) o dată la trei ani, au fost create pentru a onora persoanele și/sau organizațiile care ajută copiii și tinerii – începând cu vârsta preşcolară şi până la 18 ani – să înțeleagă mai bine arhitectura şi procesele prin care ia naştere mediul construit. Participanţii sunt invitaţi să prezinte activităţile sau produsele curente sau pe care le-au dezvoltat în ultimii 3 ani. În România, faza națională a premiilor este organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR).

La ediția 2020-2023, în urma unui proces de selecție la nivel național, 31 de țări au prezentat 30 de nominalizări la categoria „Instituții”, 19 la categoria „Școli”, 17 la categoria „Media scrisă” și 15 la categoria „Media audio-vizuală.

Juriul internațional format din Carla Rinaldi (Italia), Angela Uttke Million (Germania), Krisztina Somogyi (Ungaria), Jorge Raedo (Columbia), Heba Safey Eldeen (Egipt), Ken-Ichi Suzuki (Japonia) și Peter Exley (SUA) s-a reunit în mod virtual pe 29 martie și 18 aprilie 2023 pentru a evalua candidaturile nominalizate la nivel național și a selecta câte o lucrare din fiecare categorie pentru un premiu. De asemenea, juriul a selectat alte 8 lucrări pentru mențiuni de onoare.

„Tribuna Parc”, proiectul nominalizat de România la categoria „Școli” în urma preselecției naționale, a primit mențiune de onoare pentru „folosirea materialului disponibil pentru proiectarea și implementarea unui parc-amfiteatru, cu bănci personalizate, creând astfel o zonă de relaxare, un loc de joacă, o sală de clasă în aer liber și cu o amplasare care va reuni întreaga comunitate în jurul evenimentelor sociale și culturale”, se menționează în comunicatul UIA Architecture and Children.

Proiectul a fost dezvoltat și implementat în cadrul programului educațional „My School Can Be Cool” al Asociaţiei De-a Arhitectura în anul școlar 2021-2022 la Școala Gimnazială „Dimitrie Anghel” din Cornești. Îndrumați de arh. Alexandra Berdan (A+noima) și profesoara de matematică Diana Gheorghe, 14 elevi din clasa a VI-a au co-creat un spațiu de relaxare și zonă de petrecere a festivităților și evenimentelor școlare în curtea școlii. Desfășurarea părții teoretice a programului educațional a fost asigurată printr-o finanțare de la Raiffeisen Bank prin programul de granturi Raiffeisen Comunități, iar printr-un parteneriat cu Asociația Zi de BINE proiectul și-a găsit finanțare pentru partea de implementare și a fost adus la viață cu ajutorul elevilor. Ideea centrală a fost aceea de a le oferi elevilor un spațiu pe care să-l simtă al lor.

Primirea unei mențiuni de onoare în cadrul Golden Cubes Awards este o dovadă a muncii și a dedicării depuse de toți cei implicați în proiect, de îndrumători, arhitect și profesor, de copii, de partenerii care ne-au ajutat să ducem la bun sfârșit ideea copiilor. Ne-am angajat să le oferim elevilor noștri o oportunitate egală în ciuda faptului că suntem o școală de la sat, iar acest premiu este o dovadă că eforturile noastre încep să dea roade și sunt recunoscute.

Dorim să profităm de această ocazie pentru a mulțumi organizatorilor și juriului premiilor Cuburile de Aur 2023 pentru această nominalizare care ne dă încredere să mergem mai departe.

Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) este o organizație non-guvernamentală, o federație mondială a asociațiilor naționale de arhitecți. Scopul UIA este de a uni arhitecții lumii, fără nicio formă de discriminare. Din cele 27 de delegații prezente la adunarea fondatoare din Lausanne, Elveția, în 1948, UIA a crescut pentru a cuprinde organizațiile profesionale cheie ale arhitecților din 124 de țări și teritorii, iar acum reprezintă, prin intermediul acestor organizații, aproape 1 300 000 arhitecți din întreaga lume.