UIA Architecture & Children este unul dintre grupurile de lucru ale Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor. Acesta reuneşte reprezentanţi ai arhitecţilor din întreaga lume implicaţi în proiecte dedicate educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii, având ca scop promovarea acestui domeniu şi schimbul de bune practici. Una din principalele sale activităţi o constituie organizarea o dată la trei ani a premiilor Cuburile de Aur/Golden Cubes.
Ordinul Arhitecţilor din România a organizat selecția națională Golden Cubes Awards în România. Termenul limită pentru predarea materialelor de concurs a fost 23 ianuarie 2017. Mai multe informaţii despre selecţia naţională aici şi pe site-ul UIA Architecture & Children.
Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) este o organizație non-guvernamentală, o federație mondială a asociațiilor naționale de arhitecți. Scopul UIA este de a uni arhitecții lumii, fără nicio formă de discriminare. Din cele 27 de delegații prezente la adunarea fondatoare din Lausanne, Elveția, în 1948, UIA a crescut pentru a cuprinde organizațiile profesionale cheie ale arhitecților din 124 de țări și teritorii, iar acum reprezintă, prin intermediul acestor organizații, aproape 1 300 000 arhitecți din întreaga lume.
Arh. Mina Sava (preşedinte al Asociaţiei De-a Arhitectura) este reprezentantul României din partea Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) la Grupul de lucru UIA Arhitectura şi copiii încă din 2015, în timp ce arh. Eliza Yokina (membru fondator al Asociaţiei De-a Arhitectura) este membru supleant.
În cadrul activității din grupul de lucru al UIA, De-a Arhitectura a realizat: noul logo al grupului de lucru, noua identitate vizuală a premiilor Cuburile de Aur și noul design al flyer-ului de prezentare.
Despre noul website al grupului de lucru UIA Arhitectura şi copiii şi noua identitate grafică realizată de De-a Arhitectura puteţi citi mai multe aici.
Despre Întâlnirea Programului de lucru internaţional „Arhitectura şi copiii” al UIA ce a avut loc în noiembrie 2015 la Casa Mincu, sediul OAR, din Bucureşti, aici.
Ca reprezentant al României din partea Ordinului Arhitecților din România la Grupul de lucru „UIA – Arhitectura şi Copiii” al Uniunii Internaționale a Arhitecților încă din 2015, ne bucurăm să fi contribuit la traducerea în limba română a „Cartei UIA – Educaţie de mediu construit pentru copii şi tineri, Ediţia 2019” creată la iniţiativa UNESCO şi a Programului de lucru UIA – Architecture and Children, pentru a promova şi susţine acţiunea şi dezvoltarea urgentă în domeniul educaţiei de mediu construit la nivel mondial.
Carta constituie un cadru care oferă direcţii şi îndrumare guvernelor, autorităţilor, instituţiilor, arhitecţilor şi profesorilor implicaţi în întemeierea, crearea şi implementarea educaţiei de mediu construit. Carta formulează baza pentru acţiuni dedicate de către arhitecţi şi educatori angajaţi în oferirea educaţiei de mediu construit copiilor şi tinerilor din întreaga lume. Aceasta are ca sursă conştientizarea responsabilităţii pe care noi, ca profesionişti, o datorăm acestor viitori participanţi la crearea mediului construit pe care îl împărţim.
Carta UIA se găsește în română, engleză și coreeană pe site-ul UIA, aici.