Ideea proiectului a apărut în urma unei întâlniri din noiembrie 2015 a echipei De-a Arhitectura ca urmare a tragediei de la Colectiv. Aici puteţi citi concluzia primei întâlniri.
Programul a fost gândit în 3 etape:
- Un material educativ conținând un set de cartoline, fiecare dedicată unei noțiuni, cu explicații, pictograme și resurse (vezi un link, invită un pompier/un arhitect/un cadru medical etc.) + îndrumare pentru explorări/analize ale spațiului școlii din punct de vedere al siguranței. De data aceasta ne-am propus să ajungem în școli prin intermediul părinților (dintre cei cu pregătire și preocupări tehnice – ingineri, arhitecți, urbaniști, designeri de interior), care vor fi provocați să îmbrace haina voluntariatului pentru a contribui la formarea comunității în care evoluează proprii copii, aflați la începutul adolescenței.
- Un site dedicat care să găzduiască tot conținutul, accesat liber. Aici va fi accesibil inclusiv întreg materialul documentar pe care l-am selectat până acum pe câteva categorii importante: legislația românească în domeniu; cum se face acest tip de educație/pregătire în alte țări: cadru și activități; bune practici.
- Un ghid pentru simulări (o completare a celui ISU) – poate fi trimis în școală tot ca o parte a materialului educativ din etapa 1, în măsura în care găsim finanțări și parteneri.
Materialele educative elaborate în prima etapă urmăresc trei direcții:
- Cum recunoaştem că noi şi clădirile pe care le ocupăm frecvent sunt pregătite pentru a ne ţine în siguranţă în cazul unui dezastru;
- Cum ne comportăm în cazul producerii unui dezastru şi ce ajutor putem aştepta din partea instituţiei (şcolii), autorităţilor;
- După dezastru – sănătate, ajutor psihlogic, solidaritate.
VÂRSTA: 12-15 ani ( clasa a VI-a, a VII-a şi a VIII-a)
DURATA ŞI OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE: 10 lecții + 1 prezentare finală – opţional
METODA DIDACTICĂ: activitate practică și teoretică
TIP CURRICULĂ: interdisciplinară
PREDAT DE: profesor de matematică, fizică, chimie, informatică sau tehnologie sau de un părinte voluntar (de profesiile: inginer, arhitect, urbanist)
LOCUL: sala de clasă + explorare clădirea și curtea școlii
ÎNSCRIERI: profesori pentru a intra în posesia materialului didactic, aici.
DETALII: office@de-a-arhitectura.ro
PARTENERI: Ordinului Arhitecţilor din România (OAR)
Echipa proiectului: material scris şi documentat de arh. Oana Pavăl şi arh. Maria Cristina Găvozdea; coordonator conţinut: arh. Miruna Grigorescu; coordonator proiect: arh. Corina Croitoru; grafica: arh. Veronica Sava.
Lista cu școlile unde am donat câte 1 „Kit educativ Școlari în siguranță” în anii 2017-2018
Lista cu școlile unde am donat „Kit-ul educativ Școlari în siguranță” în anul școlar 2018-2019
Am scris despre „Şcolari în siguranţă” aici:
2015, 2017, 2018, 2019
SPONSORI:
2018-2019
Pachetele educative „Şcolari în siguranţă” sunt accesibile în şcoli în anul şcolar 2018-2019 cu sprijinul On Semiconductor.
2016-2017
Dezvoltarea materialului şi producerea kit-ului în 2016 a fost posibilă cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), cu ajutorul resurselor mobilizate la Swimathon-ul Bucureşti 2016 și cu sprijinul Siniat, Danfoss, Asociaţia KNX, Scat Sistem, Simbio.