De-a arhitectura în oraşul meu este un program educațional care pune la lucru creativitatea elevilor, îi face mai atenți la ce se întâmplă în orașul lor și îi ajută să descopere lumea fascinantă a arhitecturii. Orașul/localitatea în care ei trăiesc este materialul didactic de referință. Programul are un ghid pentru arhitecţi şi cadre didactice care include şi programa școlară cursului, un caiet al elevului și materiale didactice vizuale. Curricula a fost concepută pe o metodă de învățare experiențială, având o structură de tip: OBSERV + ANALIZEZ, CONSTRUIESC + PREZINT.
Prima parte a demersului educațional urmărește achiziționarea de informații prin experiența directă a elevilor: expediții în oraș, experiment, joc și prezentări vizuale, iar cea de-a doua este aplicația practică a celor învățate anterior, elevii lucrând împreună la un proiect comun. Fiecare an școlar se va finaliza la disciplina opțională De-a arhitectura cu o expoziţie a proiectelor elevilor.
În cadrul programului copiii vor dezvolta aptitudinile de observație, percepție și analiza critică a mediului construit al localității lor. Le va fi stimulată creativitatea și dezvoltate simțul spațial și cultura vizuală. De asemenea, își vor îmbunătăți abilitățile de colaborare, comunicare și lucru în echipă. Programul este și un bun instrument de stimulare a simțului civic.
În procesul de predare cadrele didactice pot fi asistate de un arhitect voluntar care va aduce la clasă, ca resursă valoroasă, cunoştinţele sale de arhitectură şi mediu construit. În cazul în care profesorii se înscriu să primească această asistenţă, precum şi sprijin metodologic şi logistic pe parcursul anului şcolar (în funcţie de resursele disponibile), profesorul clasei şi îndrumătorul arhitect vor participa împreună la Programul de formare a îndrumătorilor din vacanţa ce precede anul şcolar.
Programa curriculei opţionale „De-a arhitectura – educaţie pentru arhitectură şi mediu construit, clasele a III-a şi a IV-a” este aprobată prin Ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale din 2014. Descărcaţi aici.
Puteţi găsiţi programa cursului pe site-ul Institutului de Ştiinţele Educaţiei al Ministerului Educaţiei Naţionale.
VÂRSTA: 9-12 ani
DURATA ŞI OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE:
- un an şcolar – clasa a IV-a – opţional
- doi ani şcolari – clasa a III-a + clasa a IV-a – opţional
- un an şcolar – clasa a V-a – curs de educaţie tehnologică alternativ
METODA DIDACTICĂ: învăţare prin proiect
TIP CURRICULĂ: interdisciplinară (arte + ştiinţe)
PREDAT DE: învățător/profesor educație tehnologică/arte + arhitect voluntar (persoană resursă)
LOCUL: sala de clasă, în expediţie în jurul şcolii sau în oraş
ÎNSCRIERI pentru asistenţa oferită de Asociaţia De-a Arhitectura pe parcursul unui an şcolar: arhitecţi voluntari (în perioada martie – august) şi clasele înscrise de cadre didactice (în perioada decembrie – martie)
DETALII: office@de-a-arhitectura.ro
PARTENERI: Ordinul Arhitecţilor din România, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei Universitatea Bucureşti, Uniunea Arhitecţilor din România
Programul este gratuit pentru școlile de stat.
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.
CUNOAȘTEȚI CURSUL:
- Prezentare curs în română, engleză, germană
- Ghidul Îndrumătorului – De-a arhitectura în orașul meu, ed. 1, 2016
- Caietul elevului – De-a arhitectura în orașul meu – în:
Română – Ed. 1, 2016
Magyar
Deutsch
Pentru a vă face o idee despre cum decurg cursurile De-a arhitectura în oraşul meu aici găsiţi o serie de filme cu lecţii demonstrative.