„De-a arhitectura în școala mea” este programul educațional care dă posibilitatea elevilor să descopere şi să îşi dezvolte un mod de gândire şi abordare a problemelor specific arhitecţilor şi designer-ilor („design thinking”) prin realizarea de propuneri prin care să îmbunătăţească sau să reimagineze şcoala lor, fiind implicaţi astfel într-un proces de învăţare activă, în care îşi folosesc simţul practic şi creativitatea. Este o abordare a învăţării prin proiect aplicată pe un exemplu concret pe care ei îl cunosc şi utilizează, şcoala.
Elevii, ghidaţi de îndrumătorul arhitect, investighează şcoala, identifică aspecte legate de clădire pe care doresc să le îmbunătăţească/schimbe, îşi imaginează ce vor să facă, se documentează, analizează şi fac propuneri de proiect, proiect pe care îl vor prezenta posibililor utilizatori. Arhitectul îndrumător şi profesorul sunt numai ghizi în acest proces.
Pentru a stimula învăţarea şi a da un sens celor învăţate, ei vor selecta din proiectul propus o parte fezabilă de realizat într-un buget dat și vor realiza pentru aceasta o cerere de finanțare, pe care o vor trimite Asociației De-a Arhitectura pentru a obține din fondurile alocate de sponsorul/sponsorii programului din acel an. Proiectul care va beneficia de finanțare va fi selecționat după următoarele criterii:
- impact mare în viața socială a școlii;
- foarte mulți utilizatori vor beneficia de proiect;
- costul redus care se poate încadra cel mai bine în sponsorizarea primită;
- efort de implementare redus;
- capacitatea de a deveni un exemplu de urmat și pentru alte școli;
- capacitatea de a implica elevii în realizarea lui.
Toate proiectele realizate vor fi publicate pe site-ul ȘCOALA MEA, platforma de design participativ pe care am creat-o pentru ca și alți elevi, profesori și arhitecți să beneficieze de experiența acumulată în acest program.
VÂRSTA: 12-18 ani
DURATĂ ŞI OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE:
- un an şcolar – clasa a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a – opţional/extracurricular
- un an școlar – grup de maxim 25 elevi din clase diferite – extracurricular/club elevi
METODA DIDACTICĂ: învăţare prin proiect
TIP CURRICULĂ: interdisciplinară (arte + ştiinţe)
PREDAT DE: profesor coordonator + arhitect voluntar (persoană resursă) + profesori invitaţi diverse materii (opţional)
LOCUL: sala de clasă, clădirea și curtea școlii
ÎNSCRIERI pentru asistenţa oferită de Asociaţia De-a Arhitectura pe parcursul unui an şcolar: arhitecţi voluntari (în perioada martie-august) şi clasele înscrise de cadre didactice (în perioada decembrie-martie)
DETALII: office@de-a-arhitectura.ro
PARTENERI: Ordinul Arhitecţilor din România
Programul este gratuit pentru școlile de stat.
Dezvoltarea și implementarea acestui program educațional este finanţată parțial de Ordinul Arhitecților din România din fondul Taxa „Timbrul Arhitecturii”.
CUNOAŞTEŢI PROIECTUL:
Descărcaţi prezentarea susţinută de arh. Mina Sava, fondator, preşedinte al Asociaţiei De-a Arhitectura şi coordonator al programului educaţional „De-a arhitectura în școala mea”, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului SCHOOL + HOSPITAL 2017 din Bucureşti, Building Education Bucharest International Forum, un concept BORO PR & COMMUNICATION realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, despre „De-a arhitectura în școala mea”.
AM SCRIS DESPRE „DE-A ARHITECTURA ÎN ŞCOALA MEA” AICI:
2015, 2016, 2017, 2018, 2019
SPONSORI:
2019-2020
În anul şcolar 2019-2020, Cemacon, prin donaţia făcută pentru echipa ARHimede la Swimathon Bucureşti 2019, este sponsor pentru clasele desemnate câştigătoare în urma sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” 2020.
Fundaţia Comunitară Bucureşti prin Swimathon Bucureşti 2019 – eveniment de înot și strângere de fonduri pentru proiecte ale comunității – este sponsor pentru clasele desemnate câştigătoare în urma sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” 2020.
2018-2019
Călăraşi: Digital Spirit este sponsor în judeţul Călăraşi. Fondurile vor ajunge la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Sohatu.
Cluj-Napoca: Asociaţia De-a Arhitectura, din fondurile strânse din taxa de 2% din impozitul pe venit, este sponsor al clasei de la Centrul Şcolar pentru Educație Incluzivă din Cluj-Napoca, o clasă de elevi cu nevoi speciale care participă în al doilea an în program.
Suceava: Digital Spirit este sponsor în judeţul Suceava. Fondurile vor ajunge la Şcoala Gimnazială Bucşoaia din Frasin.
Timişoara: Saguaro Technology este sponsorul proiectului #SCENUIM, desfășurat în cadrul Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Baumit este sponsorul sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” în Timișoara, având ca beneficiar Liceul Tehnologic Electrotimiş. Fundația Comunitară Timișoara și Alergotura, prin evenimentul de alergare Timotion, au contribuit la strângerea de fonduri pentru Liceul Tehnologic Electrotimiş.
Restul ţării: Fundaţia Comunitară Bucureşti, Banca Românească prin Swimathon Bucureşti 2018 – eveniment de înot și strângere de fonduri pentru proiecte ale comunității şi Piatra Online sunt sponsori pentru clasele desemnate câştigătoare în urma sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” 2019.
2017-2018
Braşov: Fundaţia Comunitară Braşov în parteneriat cu Romanian-American Foundation prin programul Fondul Ştiinţescu Braşov
Restul ţării: Digital Spirit. Mai multe detalii despre sesiunea de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” din 2017-2018 aici. Holcim, Holver.
2016-2017
Bucureşti: Bachmann – sponsor al clasei a VII‐a din Şcoala Gimnazială Nr. 17 „Pia Brătianu”
Restul claselor din Bucureşti: Fundația Comunitară București prin programul Mobilizăm Excelența al Porsche România. Sponsorizarea a dat posibilitatea tuturor claselor participante să realizeze intervenția propusă de acestea.
2015-2016
Timișoara: Duraziv, Baumit, Prohouse Nitu, Ecorec-Tim, Integra, Egger, Blum, Hafele, MH Solutions Construct 2015 (sponsor cu materiale de construcție pentru clasa a VI-a din Liceul de Arte Plastice, Timișoara)