aprilie 26, 2016

MY SCHOOL CAN BE COOL

IF

Programul educațional „My School Can Be Cool” în anul școlar 2023-2024 va trece printr-un proces de transformare, se va derula în baza unui parteneriat iar școlile vor participa pe bază de invitație.

În anul şcolar 2022-2023 avem o premieră pentru De-a Arhitectura și programul educațional „My School Can Be Cool”! Primăria Municipiului Reșița este prima din România care semnează un contract de parteneriat cu Asociația De-a Arhitectura pentru derularea programului educațional „My School Can Be Cool” de-a lungul a doi ani școlari, 2021-2022 și 2022-2023. Susținerea primăriei permite creșterea relevanței și durabilității intervențiilor de personalizare a spațiilor școlii. Parteneriatul marchează o nouă etapă în programul „My School Can Be Cool”. Mai multe detalii aici.

La debutul său în anul școlar 2021-2022 „My School Can Be Cool” a fost ales printre cele 11 proiecte câștigătoare la Raiffeisen Comunități 2021 (din 129 proiecte participante la concurs) și va fi finanțat cu până la 50 000 lei, care vor fi utilizați pentru derularea programului și implementarea celor două proiecte câștigătoare ale concursului intern între școli. Mai multe detalii aici.

Programul educațional „My School Can Be Cool” (fostul program „De-a arhitectura în școala mea” în perioada 2015-2021) se adresează elevilor, profesorilor și arhitecților pentru care spațiul școlii este important în procesul educațional. Utilizatorii de zi cu zi ai școlii sunt cei mai în măsură să descopere avantajele și dezavantajele create de spațiile de învățare, dar și să-și imagineze cum și-ar dori să fie școala lor.

Elevii, cu ajutorul profesorilor și al arhitecților (persoană-resursă) ajung la un set concret de obiective de intervenție. Prin consens, va fi ales și apoi detaliat un proiect care se va implementa efectiv prin resursele mobilizate. Pe parcurs, elevii devin mai conștienți de relația dintre mediului construit și starea de bine, aplică cunoștințele dobândite la diverse materii, își dezvoltă creativitatea, spiritul de inițiativă și îndemânarea. Toată echipa de proiect se va implica și în realizarea efectivă a intervențiilor.

Ghidul online „My School Can Be Cool” este instrumentul de lucru atât al elevilor, cât și al arhitecților și profesorilor. Aici găsiți sprijin, inspirație și resurse de documentare pentru toate etapele proiectului. Ghidul a fost realizat în 2020 cu sprijinul Fundației Alber.

Asociația De-a Arhitectura va desfășura în fiecare an, în lunile mai-iunie, o selecție a proiectelor propuse și va acorda o finanțare (valoare estimată 12.000 lei) unui proiect care răspunde cel mai bine criteriilor programului:

 • impact mare în viața socială a școlii;
 • foarte mulți utilizatori vor beneficia de proiect;
 • costul redus care se poate încadra cel mai bine în sponsorizarea primită;
 • efort de implementare redus;
 • capacitatea de a deveni un exemplu de urmat și pentru alte școli;
 • capacitatea de a implica elevii în realizarea lui;
 • calitatea arhitecturală a proiectului obținut;
 • nu necesită autorizație de construire.

Toate proiectele implementate sunt publicate în galeria de proiecte ȘCOALA MEA pe care am creat-o pentru ca și alți elevi, profesori și arhitecți să beneficieze de experiența acumulată în acest program, care se desfășoară din 2015.

VÂRSTA: 12-18 ani
DURATĂ ŞI OPŢIUNI DE DESFĂŞURARE: un an şcolar – clasa a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a – grup de maxim 25 elevi din clase diferite – ca un curs optional CDȘ/extracurricular/club elevi
METODA DIDACTICĂ: învăţare prin proiect
TIP CURRICULUM: interdisciplinar și integrativ (arte + ştiinţe)
ÎNDRUMAT DE: profesor (coordonator) + arhitect (persoană resursă și facilitator) + contributori ocazionali: profesori de diverse discipline sau speciliști din domeniul mediului construit
LOCUL: sala de clasă/online, clădirea și curtea școlii
ÎNSCRIERI pentru asistenţa oferită de Asociaţia De-a Arhitectura pe parcursul unui an şcolar: arhitecţi (în perioada martie-august) şi clasele înscrise de cadre didactice (în perioada februarie-martie)
DETALII: myschoolcanbecool@de-a-arhitectura.ro
PARTENERI: Ordinul Arhitecţilor din România

Programul este gratuit pentru școlile de stat.
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.

CUNOAŞTEŢI PROIECTUL:

Descărcaţi prezentarea despre „De-a arhitectura în școala mea” susţinută de arh. Mina Sava, fondator și preşedinte al Asociaţiei De-a Arhitectura şi coordonator al programului educaţional „De-a arhitectura în școala mea” (din 2021 „My School Can Be Cool”), în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului SCHOOL + HOSPITAL 2017 din Bucureşti, „Building Education Bucharest International Forum”, un concept BORO PR & COMMUNICATION realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.

AM SCRIS DESPRE „MY SCHOOL CAN BE COOL” (fostul „De-a arhitectura în școala mea”) AICI:

2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

SPONSORI:

2022-2023

În anul şcolar 2022-2023, Raiffeisen Bank este pentru al doilea an consecutiv finanțator al programului „My School Can Be Cool” prin programul de granturi Raiffeisen Comunități.

Primăria Reșița, prin semnarea parteneriatului cu Asociația De-a Arhitectura pentru anii școlari 2021-2022 și 2022-2023, susține proiectul de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, jud. Caraș-Severin.

Ordinul Arhitecților din România (OAR) susține programul din „Timbrul de arhitectură”.

2021-2022

În anul şcolar 2021-2022, Raiffeisen Bank sponsorizează implementarea celor două proiecte câștigătoare ale concursului intern între școli prin Raiffeisen Comunități.

Primăria Reșița, prin semnarea parteneriatului cu Asociația De-a Arhitectura pentru anii școlari 2021-2022, susține proiectul de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, jud. Caraș-Severin.

Digital Spirit, Indaco Systems și ZOISS Home Design sunt sponsori ai programului în acest an școlar.

Ordinul Arhitecților din România (OAR) susține programul din „Timbrul de arhitectură”.

2020-2021

Fundația Alber împreună cu sponsorul său City of Mara sprijină proiecte educaționale pentru copii și tineri din Timișoara. Din februarie 2020 finanțează proiectului „My school can be cool – Arhitectură pentru copii”, propus de echipa De-a Arhitectura din Timișoara care a câștigat, alături de alte 5 proiecte, concursul anual de proiecte educaționale strategice, desfășurate pe termen lung de Fundația Alber. Concursul s-a desfășurat în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2019, prin înscrierea proiectelor online pe platforma www.fundatiaalber.ro. Jurizarea de către membrii Consiliului Director al Fundației Alber a avut loc în perioada ianuarie-februarie 2020. Fundația Alber a sponsorizat începând cu toamna anului 2017 un număr de 40 de proiecte educaționale, ajungând la 8000 de beneficiari din Arad și Timișoara.

2019-2020

În anul şcolar 2019-2020, Cemacon, prin donaţia făcută pentru echipa ARHimede la Swimathon Bucureşti 2019, este sponsor pentru clasele desemnate câştigătoare în urma sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” 2020.

Fundaţia Comunitară Bucureşti prin Swimathon Bucureşti 2019 – eveniment de înot și strângere de fonduri pentru proiecte ale comunității – este sponsor pentru clasele desemnate câştigătoare în urma sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” 2020.

ACO România este sponsor pentru Şcoala Gimnazială „Teleki Domokos”, Gorneşti, jud. Mureş în anul şcolar 2019-2020.

Digital Spirit este sponsor pentru clasele din mediul rural.

2018-2019

Călăraşi: Digital Spirit este sponsor în judeţul Călăraşi. Fondurile vor ajunge la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Sohatu.

Cluj-Napoca: Asociaţia De-a Arhitectura, din fondurile strânse din taxa de 2% din impozitul pe venit, este sponsor al clasei de la Centrul Şcolar pentru Educație Incluzivă din Cluj-Napoca, o clasă de elevi cu nevoi speciale care participă în al doilea an în program.

Suceava: Digital Spirit este sponsor în judeţul Suceava. Fondurile vor ajunge la Şcoala Gimnazială Bucşoaia din Frasin.

Timişoara: Saguaro Technology este sponsorul proiectului #SCENUIM, desfășurat în cadrul Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Baumit este sponsorul sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” în Timișoara, având ca beneficiar Liceul Tehnologic Electrotimiş. Fundația Comunitară Timișoara și Alergotura, prin evenimentul de alergare Timotion, au contribuit la strângerea de fonduri pentru Liceul Tehnologic Electrotimiş.

Restul ţării: Fundaţia Comunitară BucureştiBanca Românească prin Swimathon Bucureşti 2018 – eveniment de înot și strângere de fonduri pentru proiecte ale comunității şi Piatra Online sunt sponsori pentru clasele desemnate câştigătoare în urma sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” 2019.

2017-2018

Braşov: Fundaţia Comunitară Braşov în parteneriat cu Romanian-American Foundation prin programul Fondul Ştiinţescu Braşov

Restul ţării: Digital Spirit. Mai multe detalii despre sesiunea de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” din 2017-2018 aici. Holcim, Holver.

2016-2017

Bucureşti: Bachmann – sponsor al clasei a VII­‐a din Şcoala Gimnazială Nr. 17 „Pia Brătianu”

Restul claselor din Bucureşti: Fundația Comunitară București prin programul Mobilizăm Excelența al Porsche România. Sponsorizarea a dat posibilitatea tuturor claselor participante să realizeze intervenția propusă de acestea.

2015-2016

Timișoara: Duraziv, Baumit, Prohouse Nitu, Ecorec-Tim, Integra, Egger, Blum, Hafele, MH Solutions Construct 2015 (sponsor cu materiale de construcție pentru clasa a VI­-a din Liceul de Arte Plastice, Timișoara)

Save

Save

Save

DE-A ARHITECTURA IN MY SCHOOL

IF

The students, guided by an architect, have the opportunity to discover and develop a way of thinking and approaching architect and designer’s specific issues (design thinking) by making proposals to improve or reimagine their school, being thus engaged in an active learning process in which they use their practical sense and creativity.

It is a project-based approach to learning on a concrete example that they know and use, the school. Students investigate the school, identify building issues they want to improve / change, imagine what they want to do. They document, analyze, and make project proposals, which they will present to potential users. The architect and the teacher are only guides in this process.

In order to stimulate learning and give meaning to what was learned, students will select from their proposed project the feasible part to be built in a given budget they have at their disposal from program sponsors.

Also, the classes participating in the educational program will make a simple funding application to obtain funds from the program sponsor of that year and will send it to the association. The project to be funded will be selected according to the following criteria:

 • great impact on the school social life;
 • many users will benefit from the project;
 • the low cost that best fits in the sponsorship received;
 • low implementation effort;
 • the capacity to become an example for other schools;
 • the ability to involve students in making the project.

In the school year 2016-2017 the program benefited from a sponsorship through the Bucharest Community Foundation from Porsche Romania – Mobilize Excellence. The sponsorship allowed the participating classes to carry out the intervention they proposed. More details: mobilizamexcelenta.ro.

AGE: 12-18 years
DURATION AND OPTIONS:

 • one school year – 6th, 7th, 9th, 10th grade – optional / extracurricular
 • one school year – a group of maximum 25 students from different classes – extracurricular / students club

TEACHING METHOD: learning by project
CURRICULUM TYPE: interdisciplinary (arts + sciences)
TAUGHT BY: coordinating professor + volunteer architect (resource person) + invited professors various subjects (optional)
PLACE: classroom, school building and school yard
REGISTRATIONS  for the assistance provided by the De-a Arhitectura Association during a school year: volunteer architects (in the period between March and August) and the teachers’ grades (during December-March)
DETAILS: office@de-a-arhitectura.ro
PARTNERS: Ordinul Arhitecţilor din România

Pilot Program in 2015-2017.
The program is free for state schools.
The development and implementation of this educational program is partly funded by the Romanian Order of Architects from the „Timbrul de Arhitectura” Tax Fund.

KNOW THE PROJECT:

Download the presentation made by arch. Mina Sava, founder and president of the De-a Arhitectura Association, in the second edition of the SCHOOL + HOSPITAL 2017 event in Bucharest, Building Education Bucharest International Forum, a BORO PR & COMMUNICATION concept made in partnership with the Romanian Order of Architercts, about „Architecture in my school”, the participative design program for schools developed by the De-a Arhitectura Association for secondary and high school students.

Download presentation (pdf)

SPONSORS:

Fundaţia Comunitară Bucureşti, Porsche RomâniaBachmann (sponsor of the 7th grade from the Secondary School No. 17 „Pia Bratianu”, Bucharest, who took part in the program in the school year 2016-2017).