februarie 3, 2023

ATELIERE în Programul Național „Şcoala Altfel” an şcolar 2023-2024 – TIMIȘOARA

Ateliere pe care Asociaţia De-a Arhitectura le implementează în Programul Național „Săptămâna Şcoala Altfel” (SSA) se vor desfășura în sala de clasă sau afară, sub îndrumarea unui arhitect (pregătit pentru a susţine cursuri marca De-a arhitectura, pentru copii) şi a unui voluntar (voluntarul este opţional, în funcţie de disponibilitatea de timp a arhitecţilor sau a studenţilor arhitecţi voluntari ai asociației).

Prezenţa cadrului didactic este absolut obligatorie la acest atelier. Rolul cadrului didactic este de a asigura siguranța copiilor, dar şi de a face conexiuni cu alte noțiuni dobândite de elevi, astfel ca activităţile desfăşurate de arhitecţii noştri să asigure o învățare trans-curriculară. La finalul activității profesorilor li se va elibera adeverință de participare.

Înscrierea la unul dintre ateliere De-a arhitectura din SSA în Timișoara se face trimițând un email la: brindusa.havasi@de-a-arhitectura.ro.

Înainte de înscriere vă recomandăm să urmăriți acești pași:

  • Studiați oferta de ateliere de mai jos.
  • Decideți la ce atelier doriți să vă înscrieți, verificați disponibilitatea atelierului în ziua care vi se potrivește. Dacă mai multe școli au SSA în aceeași săptămână, este util de știut că înscrierile se fac pe principiul primul venit, primul servit.
  • Strângeți banii pentru plata atelierului – plata se face o singură dată (pentru întreaga clasă, în funcție de numărul de elevi). Deci O CLASĂ înseamnă O ÎNSCRIERE. ATENȚIE! Banii nu se returnează pentru copiii absenți. Asigurați-vă că puteți desfășura atelierul în condițiile date înainte de a face plata. Aceasta se va face în contul: RO95 BACX 0000 0008 4207 5007, Unicredit Bank, Sucursala Magheru, titular cont: Asociația De-a Arhitectura, CIF: 31137149, cu menționarea atelierului pentru care se face înscrierea, a şcolii şi a clasei pentru care se plăteşte. Plata se va face cu cel puțin 7 zile înainte de desfăşurarea atelierului şi se va trimite OP de confirmare pe adresa: brindusa.havasi@de-a-arhitectura.ro.

Atelierele noastre din Programul Național „Săptămâna Şcoala Altfel” (SSA) sunt gratuite pentru copiii cu bursă socială sau bursă medicală. Vă rugăm menționați numărul de copii din această categorie în email-ul de înscriere.

Dacă în clasă sunt copii cu nevoi speciale de învățare vă rugăm să menționați diagnosticul și gradul de independență al copilului, pentru a ști dacă este nevoie de resurse umane și materiale suplimentare din partea asociației.

Dacă aveți orice fel de nelămuriri legate de SSA, contactați-ne la: brindusa.havasi@de-a-arhitectura.ro.

Ateliere disponibile în Timișoara în Programul Național „Săptămâna Şcoala Altfel” an şcolar 2023-2024

Atelier „Planet City”

La atelierul „Planet City”, dedicat copiilor de 6-9 ani, aceştia vor putea deveni Micul Prinț pentru o zi și își vor imagina și construi propria planetă pornind de la meseria preferată.

DATA: luni 23 octombrie 2023
ORA: 09:00-12:00
DURATĂ:
3 ore
VÂRSTĂ: 6-9 ani
PREŢ: 40 lei/copil
LOC: sala de clasă

Atelier „Detectivi urbani în Timişoara”

În cadrul Atelierului Detectivi Urbani, copiii vor merge într-o expediţie în oraş şi vor identifica diferite aspecte ale clădirilor, vor găsi reperele zonei, vor învăța să se orienteze pe hartă şi pe stradă, vor interacţiona cu locuitorii zonei, observându-i specificul.  Alături de îndrumător, vor descoperi zona aleasă așa cum o vede un arhitect, cu detalii, proporții, materiale și culori. Copiii vor descoperi secretele orașului și amănunte nevăzute cu ochiul liber. Vor vedea orașul cu alți ochi, cu ochi de arhitect.

DATA: marți 24 octombrie 2023
ORA: 09:00-12:00
DURATĂ:
3 ore
VÂRSTĂ: 9-12 ani
PREŢ: 35 lei/copil
LOC: cartierul Fabric

Atelier „Structuri arhitecturale – poduri”

La atelierul „Structuri arhitecturale – poduri”, dedicat copiilor de 12-15 ani, aceştia vor învăța despre structuri și vor crea propriul lor pod, ca simbol ce leagă două lumi. Podul este un obiect de artă, atât pentru arhitecți, cât și pentru ingineri, şi sigur va deveni şi pentru copii.

DATA: miercuri 25 octombrie 2023
ORA: 10:00-13:00
DURATĂ:
3 ore
VÂRSTĂ: 12-15 ani
PREŢ: 40 lei/copil
LOC: sala de clasă

Atelier „Orașele dintre coperți”

La atelierul „Orașele dintre coperți”, dedicat copiilor de 9-12 ani, pornind de la descrierile unor orașe imaginare descoperite în pagini din literatura pentru copii, cei mici vor materializa grafic imaginea orașului, urmărindu-i particularitățile descrise în carte; îmbogățind, apoi, povestea cărții, își vor imagina că sunt chiar ei un personaj (de care autorul poate uitase) care călătorește în timp și își alege o perioadă din evoluția orașului. Odată ce au ajuns în acel punct, vor căuta un loc în care să se așeze și fie își vor crea un spațiu nou, potrivit cu cele existente, fie vor adapta unul, dintre cele care i-au vrăjit.

DATA: joi 26 octombrie 2023
ORA: 09:00-12:00
DURATĂ:
3 ore
VÂRSTĂ: 9-12 ani
PREŢ: 35 lei/copil
LOC: sala de clasă

Atelier „Căsuţa măr a viermişorului”

La atelierul „Căsuţa măr a viermişorului”, dedicat copiilor de 3-6 ani, aceştia vor descoperi cu uimire lumea interesantă ce se află într-un măr. Vor învăţa despre secţiune orizontală şi verticală şi vor imagina căsuţa unui viermişor.

DATA: vineri 27 octombrie 2023
ORA: 10:00-12:00
DURATĂ: 2 ore
VÂRSTĂ: 3-6 ani
PREŢ: 30 lei/copil
LOC: sala de clasă

Atelier „Ce este o casă pasivă?”

Ce înseamnă o casă pasivă? Nu, nu e o casă leneșă, ci e vorba de o casă care cu mai puțin realizează mai mult. Ți-ar plăcea să știi cum casa ta se poate încălzi de la soare sau cum ar fi dacă ai sta într-o casă verde? Dar să aflii ce au în comun un scafandru și o casă pasivă? Vino să-ți povestim cum căsuța ta poate să devină sustenabilă.

DATA: vineri 27 octombrie 2023
ORA: 9:00-12:00
DURATĂ:
3 ore
VÂRSTĂ: 9-12 ani
PREŢ: 30 lei/copil
LOC: sala de clasă

Resurse gratuite pentru clase:

  • Atelier „Labirintul de aţe” descărcabil aici. Pentru mai multe detalii despre activitate mergeţi aici.
  • Atelier „Scenografie” descărcabil aici, cu referinţe aici şi aici.
  • Atelier „Căsuţa omuleţului LEGO” descărcabil aici, cu referinţe aici.

Dacă aveți nevoie de sfaturi referitor la predarea acestor activități puteți scrie un email la: brindusa.havasi@de-a-arhitectura.ro.