Programul de lucru Arhitectura și copiii al UIA salută noii co-directori din România și Costa Rica

31/01/24 | Comunicat de presă, OAR, UIA

j

Comunicat de presă

j

Text: arh. Monica Popescu

l

Editor: arh. Mina Sava

Fotografii: din arhiva personală a Minei Sava și a Carolinei Pizarro Hernández, din cadrul întâlnirilor UIA

h

Timp de citire: 3 minute

Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) le salută pe Mina Sava și Carolina Pizarro Hernández în calitate de noi co-directori ai Programului de lucru Arhitectura și copiii pentru următorii trei ani. Noua echipă va aduce o experiență bogată și perspective inovatoare la conducerea grupului, în misiunea acestuia de a susține arhitectura și educația de mediu construit (Built Environment Education – BEE) care are un impact pozitiv asupra vieții copiilor din întreaga lume.

„Ludantia. Prima Bienală Internaţională dedicată Educaţiei de Arhitectură pentru Copii şi Tineri”, Pontevedra, Galicia, Spania, 10-12 mai 2018 

Pe 14 decembrie 2023, secretarul general al UIA, Rui Leão, a confirmat într-o scrisoare numirea Minei Sava și a Carolinei Pizarro Hernández în calitate de co-directori ai Programului de lucru Arhitectura și copiii pentru mandatul 2023-2026. Noii co-directori îi succed lui Suzanne de Laval din Suedia și Hebei Safey Eldeen din Egipt, după 6 ani de conducere a programului de lucru.

Mina Sava și Carolina Pizarro Hernández aduc fiecare un set unic de competențe și un angajament profund pentru promovarea unei arhitecturi care să răspundă nevoilor și bunăstării copiilor și tinerilor. Expertiza lor combinată va conduce, fără îndoială, Programul de lucru Arhitectura și copiii al UIA la realizarea de noi obiective.

Mina Sava este arhitectă și a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, România, în 1996. Din 2002 este arhitect partener fondator al biroului A Stil, cu care a câștigat mai multe premii la concursuri de arhitectură. Este membru fondator al Ordinului Arhitecților din România (OAR) din 2003. Este membru fondator, inițiator și președinte al Asociației De-a Arhitectura din 2013, prima echipă din România care dezvoltă și promovează educația de arhitectură și mediu construit pentru copii și tineri în școli. Este delegată a Ordinului Arhitecților din România la Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) pentru Programul de lucru Arhitectura și copiii, unde este co-director din 2023.

Carolina Pizarro Hernández este arhitectă chiliano-costaricană formată la Universitatea din Costa Rica și la Universitatea de Științe și Arte (CR), cu o diplomă în arhitectură de mediu la Universitatea din Salamanca, Spania, și muzeograf, scenograf, manager cultural. Este fost membru al Consiliului de administrație al Asociației arhitecților din Costa Rica (CACR) timp de trei mandate. Coordonator al Comisiei pentru arhitectură și copilărie a CACR din 2007. Coordonator al grupului A.N.D.A. Arhitectura și copiii din America din 2015. Membru oficial pentru Costa Rica al Programului de lucru Arhitectura și copiii al UIA din 2010 și co-director din 2023. Consilier pe probleme de arhitectură și copii pentru Federația Panamericană a Asociațiilor de Arhitectură (FPPA). Membru al juriului premiilor internaționale UIA Cuburile de aur la Paris, Franța, în 2014 și 2020. Director al ARQUI-TICOS: Arhitectura, orașul și copiii din Costa Rica din 2000.

Co-directorii elaborează strategia Programului de lucru și reprezintă Programul de lucru în relațiile cu alte instituții, organizații și persoane din întreaga lume. Aceștia coordonează activitatea membrilor grupului și organizarea de seminarii, ateliere de lucru, conferințe, expoziții, premii etc.

Programul de lucru Arhitectura și copiii funcționează în cadrul inițiativelor globale ale UIA, dedicate influențării politicilor publice și avansării arhitecturii în slujba nevoilor societății. Programul de lucru are membri de pe toate cele cinci continente și a construit o rețea mondială de peste 100 de profesioniști implicați în acest domeniu.

Întâlnirea Programului de lucru UIA – Arhitectura și copiii, Budapesta, Ungaria, 17-18 mai 2019

Programul de lucru a creat Carta UIA pentru educația de mediu construit pentru copii și tineri, pentru promovarea și sprijinirea acțiunii urgente de dezvoltarea a educației în domeniul mediului construit în întreaga lume. Programul de lucru asistă secțiile membre în implementarea Cartei și organizează Premiile Cuburile de aur ale UIA, un premiu trienal inițiat în 2011. Obiectivul premiilor este de a onora persoanele și organizațiile care ajută copiii și tinerii să dezvolte o mai bună înțelegere a arhitecturii și a mediului construit.

Programul de lucru Arhitectura și copiii al UIA își propune să ajute arhitecții și profesorii de pretutindeni să le arate tinerilor ce înseamnă o arhitectură bună și un mediu durabil. Dezvoltarea conștientizării tinerilor cu privire la arhitectură, oraș și dezvoltare durabilă reprezintă o provocare urgentă și vitală. Având acces la cunoștințe în aceste domenii, ei vor fi capabili – în calitate de cetățeni adulți, utilizatori, clienți și factori de decizie – să își facă auzite vocile și să influențeze strategiile politice, economice și sociale care le vor modela orașele și mediul înconjurător. (https://www.architectureandchildren-uia.com/)