Text: arh. Simona Șerban
Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: realizate în cadrul programului de formare „De-a arhitectura mini” 2023
Timp de citire: 6 minute
Este aproape un „ritual” pentru noi ca înainte de începerea fiecărui an școlar să organizăm atelierele de formare pentru programele educaționale „De-a arhitectura mini” și „De-a arhitectura în orașul meu” dedicate elevilor din clasele I-IV. În această vară, între 26 iunie și 6 august 2023, Asociaţia De-a Arhitectura a desfășurat programul de formare pentru echipele de îndrumători ale cursului „De-a arhitectura mini” ce aveau să pornească într-o aventură magică în lumea mediului construit în anul școlar 2023-2024. Programul de formare a fost implementat cu sprijinul partenerului strategic Ordinul Arhitecților din România prin „Timbrul Arhitecturii”.
Și-au dorit să pășească în această aventură 46 de clase I și a II-a din 34 de școli din: București, Bacău (jud. Bacău), Baia Mare (jud. Maramureș), Oradea (jud. Bihor), Brașov (jud. Brașov), Cluj-Napoca (jud. Cluj), Eforie Nord (jud. Constanța), Crevedia (jud. Dâmbovița), Pleașa (jud. Prahova), Galați și Vânători (jud. Galați), Iași, Miroslava și Târgu Frumos (jud. Iași), Săvinești (jud. Neamț), Târgu Mureș (jud. Mureș), Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea) și Timișoara (jud. Timiș).
Pentru echipele entuziasmate, formate din cadre didactice și arhitecți îndrumători, procesul a inclus o formare individuală online, urmată de un workshop interactiv online și de un atelier față în față în cadrul căruia au avut ocazia să (re)creeze atmosfera de la ore, fiecare pregătind o parte dintr-o lecție.
Programul de formare a fost coordonat de arh. Ioana Rizea și implementat cu ajutorul celor cinci moderatori ai platformei online: arh. Aurelia Axente-Stan, arh. Cristina Dumitrescu, arh. Simona Or-Munteanu, arh. Ioana Rizea și arh. Cristina Țurcanu.
Vă invităm să descoperiți în continuare cum au decurs atelierele. Începem cu arh. Ioana Rizea, coordonatoarea programului de formare, care ne-a transmis cum s-au văzut activitățile din punct de vedere organizatoric, precum și gândurile cu care a început acest nou an școlar:
„Organizarea programelor de formare începe în timpul anului școlar curent pentru anul școlar care urmează: anul acesta organizăm expozițiile de final de an împreună cu calendarul programelor de formare. Este o provocare mare când proiectele se suprapun și avem nevoie să fim foarte bine organizați. Acest lucru funcționează bine pentru că sunt mai multe echipe care lucrează în paralel: coordonatorii locali finalizează situația înscrierilor și formează echipele cadru didactic-arhitect voluntar, formatorii propun calendarul programelor de formare, apoi revizuiesc și îmbunătățesc agenda atelierelor de formare.
Pe scurt, am avut o vară plină cu întâlniri, discuții, dezbateri, negocieri și concluzii, până când au început programele de formare. Programul de formare pentru cursul «De-a arhitectura mini» se întâmplă exclusiv online, pe o platforma unde îndrumătorii pot intra și studia în ritmul lor, respectând calendarul propus. În cadrul programului de formare pentru cursul «De-a arhitectura în orașul meu» ne vedem și online, dar și față în față. Atelierul față în față ne oferă prilejul să stăm împreună la aceeași masă și mai tare ne bucurăm să ne cunoaștem, deși ne-am văzut și online. Echipele de formatori au călătorit de la Cluj la Brașov și de la București la Iași, îndrumătorii și ei, au călătorit cu trenul, microbuzul și mașina de la Galați și Chișinău la Iași, de la Petroșani, Mediaș și Cluj-Napoca, Brașov sau din Breaza la București. Fotografiile de grup de la finalul acestor ateliere vorbesc despre cât de bucuroși suntem că ne-am găsit unii pe alții și că suntem împreună în această aventură. Comunitatea De-a arhitectura crește!” – arh. Ioana Rizea, coordonatoare și moderatoare „De-a arhitectura mini”
Formarea pentru programul „De-a arhitectura mini”, facilitată de colegele noastre moderatoare, a fost realizată în întregime online, acestea povestindu-ne că a fost o reală provocare să realizeze simulările de lecții, însă că echipele s-au descurcat exemplar, activitățile fiind realizate cu veselie și voie bună, după cum se poate vedea din imagini! Le mulțumim tuturor echipelor participante care și-au asumat realizarea programului pe durata unui an școlar!
„Cel mai așteptat moment al programului de formare pentru cursul «De-a arhitectura mini» este chiar întâlnirea de început, când ne adunăm cu toții, cadre didactice și arhitecți voluntari, de peste tot din țară. Sigur, online, tocmai ca să putem fi toți împreună. La această întâlnire ne cunoaștem și povestește fiecare despre el: îndrumătorii cei noi povestesc cum ne-au găsit și cum ne-au ales, îndrumătorii veterani povestesc cum este și ce înseamnă să fii parte din echipa De-a arhitectura. Moderarea îndrumătorilor pe platforma programului de formare înseamnă mai mult decât confirmarea finalizării acestuia, ci drumul în sine, parcursul și evoluția fiecărui îndrumător, cadru didactic și arhitect voluntar. Temele practice pe care aceștia le rezolvă individual sau în echipă sunt cele mai aducătoare de bucurie, inspirație și încredere că echipa De-a arhitectura se mărește datorită unor îndrumători implicați.” – arh. Ioana Rizea, coordonatoare și moderatoare „De-a arhitectura mini”
„Trainingul «De-a arhitectura mini» are un farmec aparte: profesori și arhitecți încep să decodifice mintea copiilor. Perioada claselor primare mici (0-II) e una a creativității libere. În special întâlnirea atelierului practic e o joacă plăcută de-a castelul dulce a zmeilor fantastici (cu bomboane sau fructe). De asemenea, interacțiunea dintre mediile profesionale e o bucurie pentru cei care participă prima dată, iar cei ce reiau cursul la clasă povestesc din experiențele lor cu entuziasm. Platforma online e o modalitate facilă de a parcurge cursul din diferite locații. Chiar și întâlnirea pe Zoom poate conecta oamenii și aduce facilități celor ce nu se pot deplasa departe. În zona Transilvania Nord am avut clase la training din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea și Baia Mare.” – arh. Simona Or-Munteanu, moderatoare „De-a arhitectura mini”
Ne bucurăm că avem atâtea echipe de profesor-arhitect care și-au dorit să continue activitatea sau să pornească din acest an în aventura De-a arhitectura. Pentru noi acest proces de formare este foarte important, de aceea punem mare accent pe derularea acestuia, motivul și pentru care facem înscrieri timpurii pentru clase și pentru voluntarii specialiști, îndrumători la clasă. Mai multe detalii vă invităm să aflați de aici. Le urăm tuturor celor care au început școala în această toamnă un an plin de cunoaștere, voie bună și curiozitate!
Dezvoltarea și implementarea programelor educaționale în școli și pregătirea prealabilă a îndrumătorilor este sprijinită financiar de Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul Arhitecturii”.