Prezentare programe De-a Arhitectura la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Cluj-Napoca

La finalul lunii ianuarie 2019, la Colegiul Național „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca a avut loc o prezentare a Asociației De-a Arhitectura și a programelor pe care aceasta le desfășoară. Evenimentul, organizat la inițiativa prof. înv. primar Gianina Vanca, a reunit peste 20 de cadre didactice și le-a avut invitate pe arh. Veronica Iosip, arh. Eliza Jurca şi arh. Simona Or-Munteanu, membrele echipei locale de coordonatori din Cluj-Napoca.

Cum a decurs întâlnirea, de ce este importantă educația de arhitectură și mediu construit la clasă și care au fost impresiile participanților, ne-a povestit colega noastră Veronica în cele ce urmează.

Am primit cu multă bucurie invitația colegei noastre prof. înv. primar Gianina Vanca de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca de a participa la o prezentare a cursului opțional „De-a arhitectura mini”.

Astfel, pe 22 ianuarie 2019 am avut plăcerea de a ne întâlni cu aproximativ 20 de cadre didactice de la școlile din centrul orașului, curioase să vadă și să înțeleagă mai bine cum funcționează și ce presupune activitatea Asociației De-a Arhitectura. Pentru a-i introduce în subiect și a face o prezentare graduală, în prima parte a evenimentului am povestit despre programele dezvoltate de asociație, ce presupune fiecare în parte, care este metodologia folosită și ce abilități dezvoltă. Ne-am bucurat să primim întrebări și să observăm interesul participanților.

Am conștientizat importanța unui astfel de eveniment față-în-față pentru că oferă un cadru în care participanţii reușesc să își formeze o percepție mai clară cu privire la avantajele educației de arhitectură și mediu construit, să își soluţioneze nelămuririle, să poată adresa întrebări care e firesc să apară atunci când ai în față un program cu totul nou.

De asemenea, a fost esențial să prezentăm impactul pozitiv și abilitățile pe care copiii le achiziționează: dezvoltarea orientării spațiale, a gândirii logico-matematice, dezvoltarea simțului proporțiilor, estimarea distanțelor, simț estetic etc. La fel de importante sunt şi dezvoltarea abilităților „din umbră”, care nu sunt la fel de evidente: dezvoltarea unui simț de responsabilitate față de mediul înconjurător și protecția acestuia (mediul construit), identificarea și dezvoltarea unor repere sănătoase în jurul lor, munca în echipă, negocierea soluțiilor, dezvoltarea imaginației și a creativității, identificarea de soluții și, mai mult, creșterea încrederii în sine după acest proces, finalizat cu prezentarea muncii lor în cadrul Expoziției finale în fața celorlalte clase participante – moment de validarea, valorificare si apreciere.

În încheiere, în timpul rămas la dispoziţie, Gianina ne-a impresionat cu entuziasmul pus în prezentarea programului „De-a arhitectura mini” pe care l-a parcurs în anii anteriori, dar și în prezentarea lucrurilor interesante pe care le face acum în cadrul programului „De-a arhitectura în orașul meu” pe care îl desfășoară cu elevii clasei a IV-a.

Cu această ocazie, credem că cei invitați la întâlnire au reușit să înțeleagă ceva foarte important: opţionalele pe care le desfășurăm la clasă nu încarcă copiii cu informații inutile și greoaie, ci din contră, îi învață să se destindă și să își deschidă mintea, să aibă încredere în forțele proprii și în cunoștințele lor, conectând toate informațiile dobândite în cadrul celorlalte ore.

Sperăm la cât mai multe întâlniri de acest fel, folositoare pe toate planurile și pentru toți cei prezenți, dar mai ales pentru cei cărora le sunt adresate direct: viitorii beneficiari/cetățeni ai orașelor și satelor noastre.

Mulțumim prof. înv. primar Gianina Vanca, echipei locale de coordonatori Cluj-Napoca, cât și cadrelor didactice care și-au manifestat interesul și au participat la eveniment.

Text: arh. Veronica Iosip
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografi: arh. Simona Or-Munteanu, prof. înv. primar Gianina Vanca