Cu sprijinul Holcim Romania am organizat un atelier de-a arhitectura HandsOn! la Aleşd, în judeţul Bihor. Şi cum puteam face asta doar pentru o singură clasă, i-am provocat pe copiii de-a III-a şi a IV-a să ne trimită poveştile lor despre locul preferat din oraş. Le-am trimis câteva fotografii cu locurile noastre preferate şi o temă prietenoasă (clară şi cu sfaturi despre cum ne imaginăm noi că ar arăta o poveste scrisă de o clasă despre un loc), am ales un juriu format din arhitecţi care cunosc copiii (adică dintre noi, de-a arhitectura), am discutat criterii şi… am aşteptat ca pe pâinea caldă cele 7 poveşti care ne-au sosit din Aleşd.
Atelierul a fost organizat cu copiii care au scris povestea aleasă de juriu, cei din clasa a IV-a B de la Liceul Teoretic Constantin Şerban, pe care o puteţi citi aici.
Astăzi vă lăsăm să citiţi o altă poveste, alt motiv pentru care ne-am dus la Aleşd. Este scrisă de copiii clasei a IV-a Step by Step de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman”, Prof. înv. primar Zembrea Florica şi Prof. înv. primar Iaroş Diana.
Ştrandul din Aleşd
Oraşul Aleşd este aşezat pe culoarul Crişului Repede, în depresiunea Vad-Borod, fiind atestat documentar din 1406. Chiar dacă este un oraş mic, Aleşdul este un oraş curat, care are multe parcuri, clădiri frumoase, şcoli, spitale, şi biserici . Dacă îl vizitezi, găseşti în el locuri încărcate de istorie.
Localitatea noastră este un loc binecuvântat cu izvoare de apă geotermală dătătoare de sănătate, care au fost puse în valoare prin construirea Ştrandului Aleşd. Acesta, an de an, prin bunăvoinţa comunităţii locale şi-a îmbunătăţit condiţiile şi serviciile oferite.
Deşi oraşul are mai multe locuri frumoase, mai multe clădiri vechi sau chiar un monument închinat ţăranilor care s-au răsculat împotriva conducerii maghiare şi au fost ucişi în centrul Aleşdului în 1904, clasa noastră a considerat că locul din oraş care ne reprezintă cel mai bine pe noi – elevii clasei a IV-a – este Ştrandul din localitate. Aici fiecare merge cu bucurie şi se întristează când trebuie să plece acasă. Suntem siguri că pentru fiecare, la vârsta de zece ani, plecarea la ştrand era un eveniment important şi de neuitat.
Vă facem tuturor o invitaţie să vizitaţi ştrandul de la noi din oraş. Ca să îl găsiţi mai uşor vă dăm următoarele repere:
- str. Ciocârliei în apropierea magazinului PENNY MARKET;
- dacă veniţi dinspre Cluj intraţi pe str. Oborului şi viraţi prima stradă la dreapta ;
- dacă veniţi dinspre Oradea intraţi pe str.Tudor Vladimirescu şi viraţi a doua stradă la stânga.
Îl veţi găsi negreşit observând bazinele înconjurate de arbuştii ornamentali, de sălcii bătrâne şi pletoase şi frumoasa clădire nouă care adăposteşte cele trei bazine acoperite. Întreaga suprafaţă a ştrandului este împrejmuită cu un gard făcut din plasă de sârmă.
Orice copil care ajunge acolo uită de şcoală, de teme şi probleme. Fiecare este fericit că se poate bălăci şi că are prilejul de a- şi face prieteni noi. Aici toate dispar parcă prin farmec. Adulţii vin pentru relaxare sau tratament, distracţie sau sport.
Vara când astrul cerului apare nu poţi să nu te duci la ştrand. Nu ştii să înoţi? Poţi învăţa. În incinta ştrandului se organizează cursuri de înot. Nu-ţi place apa ? Nu cred că poţi rezista mult pe marginea bazinului. Ai obosit înotând? Nu-i nimic, şezlongurile iţi stau la dispoziţie. Ţi-e prea cald? Sălciile pletoase şi teii parfumaţi te aşteaptă să te tolăneşti la umbra lor. Mai vrei ceva ? OK! O îngheţată, un suc rece sau o gustărică le găseşti mereu proaspete la restaurantul din incintă. Pe terasa restaurantului, protejat de imensele umbrele de soare, te poţi relaxa pe fotoliile comode până când îţi este servită comanda. Şi oare ce este mai bun şi mai potrivit ca să-ţi potoleşti setea pe o vreme caniculară decât o limonadă rece?
Ai nevoie de accesorii (colac, aripioare,ochelari etc.)? Vânzătorii de la intrare ţi le oferă la un preţ convenabil.
Când doamna toamnă îşi scutură frunzele pe alei, aşternând covor multicolor, nu trebuie să-ţi faci griji. Edilii noştri au avut grijă, construind trei bazine acoperite. Două dintre ele mai mici ca dimensiune au apă geotermală, la o temperatură de 38°C. Celălalt bazin, mai mare, numai bun de înotat are apă geotermală în amestec cu apă potabilă. Apa este forată de la 1500 m adâncime. Este tratată chimic pentru dozarea clorului şi a Ph-ului.
Nici iarna ştrandul nu duce lipsă de clienţi, ba chiar este un mod plăcut de petrecere a timpului liber. Multe persoane îşi fac abonament şi îşi petrec aici serile lungi ale celei de-a treia fiice a bătrânului an.
La ştrand este frumos în fiecare anotimp, dar nouă, copiilor ne place cel mai mult vara, atunci când te bucuri de baia de soare şi de apă.
Un loc special în inima noastră îl ocupă ştrandul şi datorită faptului că mulţi dintre noi ne-am sărbătorit ziua de naştere aici. Pentru astfel de evenimente restaurantul din incintă pune la dispoziţie o sală pe care o poţi decora după pofta inimii tale. Şi ce poate fi mai frumos decât să te uiţi peste fotografiile făcute la aniversarea ta şi în fundal să vezi bazinele cu apă azurie ca şi marea?
De ce credem noi că ştrandul merită să fie vizitat de dumneavoastră? Merită să-l vizitaţi pentru că el ne face cunoscut oraşul în întregul judeţ, şi nu numai. Spunem acest lucru deoarece în fiecare week-end el este asaltat de numeroşi oameni din judeţul Cluj şi din judeţul Sălaj. Aceştia vin aici cu multă plăcere pentru a beneficia de câteva momente de destindere, de a se relaxa şi a uita de grijile cotidiene şi bineînţeles pentru ca apa geotermală să-i facă să nu mai simtă durerile provocate de reumatism. Aşa că acum sperăm că vă daţi seama de ce iubim atât de mult ştrandul!
Fiecare om care vine la ştrand are povestea lui. Dacă stai în bazin, fără să vrei, vei auzi pe cineva spunându-şi povestea sau necazul. Astfel într-una din zilele în care eram şi noi la bazin am auzit povestea doamnei Aurica. Îi povestea unei prietene, doamna Maria, despre realizările copiilor ei care au obţinut câte o bursă în Franţa, ambii fiind studenţi la Medicină.
Întâlnim aici oameni de diferite vârste: de la persoane în vârstă până la bebeluşi. Unii pentru tratament, alţii pentru relaxare. Am întâlnit şi copii cu probleme de deplasare care vin la băi pentru tratament.
În unele privinţe ştrandul nostru seamănă cu alte ştranduri din alte localitaţi, dar al nostru are ceva mai special … este al nostru şi am crescut şi am evoluat şi noi odată cu el. Vă invităm şi pe dumneavoastră să îl vizitaţi şi suntem siguri că veţi simţi acel sentiment de linişte, de relaxare şi senzaţia că… parcă aţi mai fost aici, că sunteţi de-ai casei. Acest lucru se întâmplă datorită serviabilităţii angajaţilor, dar şi datorită oamenilor liniştiţi şi buni la suflet care locuiesc în acest mic oraş de pe Crişul Repede. Suntem mândri că facem şi noi parte din această comunitate ospitalieră şi onestă !
Aşteptăm să ne vizitaţi !
În final am compus, aşa cum am ştiut noi, o poezie despre ştrand:
Ştrandul
Că e vară , că e toamnă
Ştrandul din Aleşd ne cheamă
Venim la el cu bucurie
Dar şi cu multă mândrie.
Este al nostru, al tuturor,
Este al aleşdenilor
Învătăm aici să înotăm
Pe cei vârstnici să-i respectăm
Nu-i stropim, nu-i deranjăm
În bazinul mic înotăm.