Povestea oraşului “Cervantinilor”

18/06/14 | Uncategorized

… sau cum a crescut un oras in jurul unei case vechi din lemn.

IMG_5351

Copiii care au creat orasul “Cervantinilor” au fost castigatorii premiati de Holcim România, principalul partener al proiectului De-a Arhitectura, cu câte un binoclu, pentru a-i ajuta pe copii să supravegheze în continuare dezvoltarea orașelor și a comunităților de lângă ei.

“Casa, școala, cartierul și comunitatea sunt cele care modelează comportamentul, iar observarea acestora din perspectiva pe care o propune manualul De-a Arhitectura a schimbat modul în care copiii privesc lumea. Holcim România promovează dezvoltarea durabilă, iar cea mai bună modalitate prin care putem realiza acest lucru este investirea eforturilor noastre în educație, infrastructură și comunități. În acest proiect am întâlnit copii, care prin entuziasmul și implicarea lor, ne-au întărit opinia că dezvoltarea durabilă va fi norma pe care ei o vor susține, iar provocările viitorului vor fi mai ușor de depășit cu ajutorul cunoștințelor acumulate”, a spus Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.

IMG_5135

Iata ce ne marturiseste arh Oana Popescu arhitectul indrumator al clasei a IV-a B de la Cervantes:

“Iata am ajuns la sfarsit de an si va povestesc cu mult drag despre macheta clasei a-IV-a B a Liceului Cervantes, despre cum a crescut ea, la atelier. Orasul nostru avea la inceput o colina si ses ca forma de relief. Langa colina a aparut la primul atelier, o casa foarte veche din lemn, cu structura tot din lemn. Casa lui Tudor. Toti au negociat si au hotarat sa o pastreze, pentru ca era foarte ingrijit lucrata si sa proiecteze/ construiasca zona veche a orasului. Astfel, copiii s-au impartit in 2 tabere:  cei ce au renovat , restaurat, un grup de case pe care le-au amplasat in aceasta zona si cei ce au vrut un mare cartier modern. Expeditiile “De-a arhitectura” i-au ajutat mult sa invete sa observe si sa inteleaga cum pot gandi cresterea unei zone dintr-un oras. Expeditiile erau mereu prilej de bucurie! ☺

Cei cu zona veche “VECHII” au proiectat un muzeu pentru a expune tot felul de obiecte gasite in timpul consolidarii /renovarii caselor , MUZEUL PAHARELOR ALBASTRE. De ce l-au numit asa? Pentru ca iluminatul natural, atat de important (capitolul Materiale si texturi) l-au rezolvat  folosind 3 pahare albastre, mari din plastic, si scotand capacele au realizat niste mari luminatoare! Nu s-au oprit aici: au propus refacerea drumului vechi, pietruit al orasului, dar pentru ca echipa cealalta “NOII” tineau mult sa construiasca o zona foarte moderna au hotarat… dupa mai multe ore si negocieri.. ☺ sa–l transforme intr-un pietonal ce invita turistii si localnicii spre muzeu. “Noii” au propus construirea unui drum asfaltat modern cu o zona comerciala serioasa.

De aici, atelierele au fost mai “furtunoase”, dar am ajuns cu totii la urmatoarea concluzie: Casele lucrate in primul atelier au primit si alte functiuni, pentru ca au vrut sa pastreze si generatiilor viitoare, cateva “petice de pamant” .

In zona veche au continuat sa lucreze: drumul pietruit s-a transformat in aleea cu pietricele ce ducea spre Muzeul Paharelor Albastre si au mai gandit un pod ce sarea peste un mic iaz si conducea spre muzeu.

Un mare ajutor am primit de la studentele Anca Tatulescu si Ioana Herisanu – studente in anul IV la Arhitectura Ion Mincu, care ne-au ajutat mult in “Saptamana Altfel” si in urmatoarele 2 saptamani. Ajutorul lor a fost binevenit pentru ca erau negocieri serioase si parca nu mai aveam timp sa terminam.

“Noii“ nu s-au lasat mai prejos si opus muzeului in diagonala au inaltat un mare turn colorat cu structura speciala ce a devenit “Ceasul Urban”. Ceasul, au spus copiii, a devenit un semnal pentru orasul lor si pentru ca au privit cu mare atentie imaginile proiectate cu spatii publice (in timpul lectiilor) s-au gandit sa creeze o mare piata urbana, unde vin locuitorii si turistii sa se intalneasa in vacante sau in timpul liber.

Ultima lectie “Sustenabilitate” le-a placut mult, mai ales partea practica… si pana la urma au hotarat sa lase generatiilor viitoare (se amuzau: copiilor, nepotilor…☺) ceva teren si cat de multe spatii verzi, un oras verde, aerisit si curat.

Heey, din pacate, atelierul se apropia de final.. si parca mai vroiau sa tot lucreze… Pe ultima suta au pus pomii si au montat cativa stalpi de iluminat foarte high-tech.

La expo a fost fantastic!

Sa ne revedem curand!” Arh. Oana Raluca Popescu

IMG_5353 IMG_5354 IMG_5352 IMG_5351 IMG_5349

La fel de entuziasmata este si domna invatatoare Dana Oncete: “M-am bucurat si minunat totodata de impactul emotional asupra copiilor, in urma cursului „de-a arhitectura”. Explozie de imaginatie si creativitate, bucurie si motivatie pentru lucrul in echipa. Pentru ca dincolo de scopul in sine al cursului, pe care l-am atins cu brio, s-a consolidat ideea de „unde-s multi puterea creste”. Dialogul si colaborarea au dus la bun sfarsit Orasul Cervantinilor. Invatarea pe baza de proiect s-a dovedit a fi calea garantata spre succes atat pentru cei mici cat si pentru”antrenorii” lor. Sunt sigura ca cei 27 de mici arhitecti din clasa a IVa B vor avea,  in viitor,  un cuvant de spus despre cum arata casa lor, scoala lor, strada lor , orasul in care traiesc. Au invatat, de fapt, lectia „si noua ne pasa”. Multumesc Echipei de-a arhitectura pentru idee si curaj.”

Multumim Holcim pentru ca impreuna am reusit sa crestem impreuna orasele Bucuresti si Cluj, in anul scolar 2013-2014, si impreuna sa sustinem educatia de arhitectura si mediu construit pentru peste 450 de copii de clasele a III-a si a IV-a. Pentru noi, echipa de-a arhitectura, este un vis devenit realitate!

DSC_0210 IMG_5863 IMG_5494 IMG_5219 IMG_5100