Patrimoniul: Ghidul RePAD

18/10/13 | Uncategorized

Arhitecta Loredana Brumă a participat in primăvara acestui an la de-a arhitectura povestita, vorbind copiilor despre case într-una dintre cele mai apreciate conferinţe ale seriei desfăşurate la Biblioteca Centrală Universitară cu sprijinul Xella Romania. Iată cîteva noutăţi despre o activitate recentă a Asociaţiei Rhabillage, pe care Loredana o reprezintă.

Joi, 10 octombrie, la ora 16:00, in cadrul salii Elvira Popesco din incinta Institutului Francez Bucuresti (Bd. Dacia, nr. 77), Asociatia Rhabillage a lansat Ghidul RePAD (Reabilitare_Patrimoniu Arhitectura Dezvoltare).

Evenimentul, la care au participat aproximativ 120 de persoane, a inceput cu un discurs introductiv din partea dlui Stanislas Pierret, directorul Institutului Francez din Romania, o prezentare a proiectului RePAD si o trecere în revista a activitatilor Asociatiei Rhabillage. A urmat proiectia in premiera a celor 7 interviuri video realizate cu Richard Harding – Founding Associate of Carbon to Zero Consulting, Radu Ioan Tudorache – Fondator si Administrator al Fundatiei Cantacuzino Floresti, Camelia Csiki – Jurnalist TVR, Steven Borncamp – presedinte al Romania Green Building Council, Theodor Paleologu – profesor, deputat si fost Ministru al Culturii, Stanislas Pierret – director al Institutului Francez din Romania si Loredana Bruma – presedinte al Asociatiei Rhabillage, materiale ce fac parte din Ghidul RePAD. In final, seara s-a incheiat pe terasa Chez Elvire cu un pahar de vorba si mai multe carti.

Carte si DVD, Ghidul RePAD este prima lucrare ce prezinta abordarea patrimoniului in intreaga sa complexitate. Pornind de la simple exercitii de observare, continutul lucrarii conduce cititorul prin chestiuni de ordin legislativ, economic, tehnic si strategic, utilizand constant un limbaj unitar și accesibil. Fie el specialist, investitor, dezvoltator local sau simplu pasionat de patrimoniul arhitectural, la finalul lecturii, cititorul va avea o imagine de ansamblu asupra a ce implica un demers corect de interventie, de ce este importanta o abordare integrata, cum se poate realiza si care sunt avantajele. Ghidul isi gaseste forma concreta intr-un concept de tip jurnal de documentare cu notite in trei limbi, romana, engleza si franceza (texte complementare, nu traduceri). Precum patrimoniul in ansamblul sau, lucrarea este ca o poveste pe care o descoperi treptat.

Incepand cu 15 octombrie, RePAD poate fi achizitionat online prin intermediul site-ului re-pad.ro, costul unui exemplar fiind de 29lei. Tot pe site, in perioada urmatoare vor fi anuntate si librariile partenere in cadrul carora va putea fi gasita lucrarea.

Proiectul este realizat in cadrul unei finantari prin ”Timbrul Arhitecturii” din partea Uniunii Arhitectilor din Romania si al unei finantari pentru proiecte editoriale, 2013, sectiunea ”Publicatii culturale”, din partea AFCN. RePAD nu ar fi fost posibil fara sprijinul partenerilor

In cazul in care doriti sa sustineti acest proiect si sa ajutati la promovarea si distributia acestuia, o puteti contacta pe Arh. Loredana Bruma, presedinte/ coordonator proiecte: mail: rhabillage@gmail.com: mob: +40 721 451 460; web:  http://casecarenumaiplang.ro/    http://casecareplang.ro/