iunie 13, 2019

Outstanding Women Architects in Romania

Asociaţia De-a Arhitectura, prin membrii fondatori: Mina Sava – preşedinte, Vera Marin – vice-preşedinte, Corina Croitoru, Miruna Grigorescu, Claudia Pamfil, Eliza Yokina, se simte onorată să fi luat parte la expoziţia „19 femei arhitecţi remarcabile din România în 2019” (Outstanding Women Architects in Romania) organizată de Uniunea Arhitecţilor din România în colaborare cu Institutul Cultural Român pentru a omagia 100 de ani de prezenţă a femeilor în arhitectura românească.

Expoziţia a fost inclusă în manifestările Festivalului de Arhitectură de la Londra şi a avut loc în perioada 13-30 iunie 2019 la sediul Institutului Cultural Român (Romanian Cultural Institute in London) din Belgrave Square, nr. 1, Londra. Vernisajul a avut loc pe 13 iunie, ora 19:30, iar expoziţia a fost prezentată de dl. Profesor Augustin Ioan.

Expoziţia a ilustrat, succint, 100 de ani de prezenţă a femeilor în arhitectura românească şi a evidenţiat potenţialul şi creativitatea doamnelor din arhitectura românească. Au fost prezentate 19 femei arhitecţi, începând cu prima femeie architect, dar şi Regina Maria – prima femeie membru al Academie de Arte Frumoase de la Paris – cea care a influenţat gustul vremii pentru arhitectura vernaculară şi simplitatea sofisticată.

Dintre pionierele arhitecturii naţionale au fost prezentate Virginia Andreescu-Haret, prima femeie din arhitectura românească, şi Henrietta Delavrancea-Gibory. Ioana Grigorescu, Rodica Mănciulescu, Elena Voinescu şi Cleopatra Alifanti au ilustrat valorile consacrate ale perioadei postbelice. Expoziţia a prezentat realizări marcante ale arhitecturii prezente şi autoarele lor, dar şi tinere arhitecte care s-au remarcat în ultimii ani şi cu ocazia Bienalei Naţionale de Arhitectură 2018. Expoziţia a prezentat şi creatoare, iniţiatoare şi animatoare ale unor programe de arhitectură participativă cu largă audienţă şi potenţial în impunerea valorilor arhitecturale, ale valorilor civice şi educative.

Expoziţia a ilustrat faptul că arhitectura românească are valori autentice, europene şi se află pe mâini bune, ale unor femei arhitecţi talentate, responsabile şi implicate social.