Liceenii voluntariază pentru Urban Up! în Bucureşti

În cadrul proiectului „Urban Up! Mediu construit pentru liceeni” lansat de Asociaţia De-a Arhitectura în acest an şi desfăşurat sub egida programului „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”, echipa din Bucureşti formată din arh. Corina Croitoru – coordonator local al proiectului – şi arh. Vera Marin – coordonator al proiectului pe ţară – a făcut un apel la voluntari pentru comunicare şi a organizat o întalnire de pregătire a acestora. Corina ne povesteşte mai jos cum s-au desfăşurat lucrurile.

Pentru a reuși să strângem 300 de participanți liceeni la cele 15 ateliere din București, am fost sfătuiți (tot de către liceeni), să îi implicăm și pe ei în etapa de promovare a proiectului Urban Up!, în liceele lor. Ne-am făcut deci strategia în acest sens. Am făcut un apel pentru voluntari de comunicare, iar aceștia au răspuns invitației noastre cu mult curaj și curiozitate. S-au înscris 32 de liceeni din București, în 2 săptămâni.

La întâlnirea de pregătire ce a avut loc pe 30 septembrie la Univeristatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din Bucureşti au participat 23 de liceeni din 8 licee: Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Iulia Hașdeu”, Colegiul Național „Spiru Haret”, Colegiului Tehnic de Arhitectură „Ioan N. Socolescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti (ICHB), Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”, Liceul Teoretic „C.A. Rosetti”.

Elevii au lucrat în echipe, pe licee, făcându-și strategia de comunicare a proiectului. Ideile lor au fost surprinzătoare, creative, logice, menite să convingă câte 30 de colegi din liceul lor să participe la atelierele Urban Up!. Iată câteva din ideile propuse de ei: prezentări în fața elevilor în cadrul orelor (cu acordul în prealabil al anumitor profesori numiți ambasadori Urban Up!), evenimente în curtea școlii pentru a atrage atenția asupra proiectului, spot publicitar făcut de ei care să ruleze în difuzoarele din clase, promovare pe grupurile de discuții ale școlii, prezentare către consiliul elevilor, lipire de afișe și stickere, etc. Toate aceste acțiuni se vor desfășura cu acordul părinților voluntarilor, dar și cu acordul directorului școlii.

Făcând acest exercițiu de voluntariat, copiii au ocazia să-și exerseze abilitățile de comunicare, prezentare, project management, lucru în echipă. Mulți din cei prezenți la pregătire au intenția să urmeze o meserie din domeniul comunicării, deci experiența acestui voluntariat îi va ajuta direct.

La atelier voluntarii au primit următoarele materiale pentru promovarea proiectului: tricouri cu imaginea Urban Up!, afișe, stickere și broșuri de prezentare.

La sfârșitul perioadei de voluntariat (septembrie-noiembrie 2017), liceeni vor primi certificate de voluntariat eliberate de Asociația De-a Arhitectura, care vor cuantifica munca depusă în cadrul proiectului.

Text: arh. Corina Croitoru, coordonator București proiect Urban Up!