Unul dintre cele mai eficiente mijloace de a le convinge pe doamnele învăţătoare şi pe părinţi că înscrierea în programul nostru ar fi o idee bună s-au dovedit a fi lecţiile demonstrative. Avem câteva imagini de la Sibiu, de la lecţia demonstrativă susţinută de colegele noastre, arh. Anca Bordean, arh. Carmen Şandru şi arh. Iulia Nistor anul trecut, cam pe vremea asta.
Copiii sunt absolut vrăjiţi: o persoană nouă, o oră plină de jocuri, culori şi imagini inedite, la sfârşitul căreia descoperă cu surprindere că, pe nesimţite, au învăţat câteva noţiuni noi. Este promisiunea unui an întreg, o oră pe săptămână, de explorări urbane, de analizat oraşul, de înţeles cum şi de ce funcţionează, de poveşti despre locuri îndepărtate, toate făcute cu multe jocuri, mult bricolaj si multă voie bună… organizată.
Doamnele învăţătoare au ocazia să vadă cum funcţionează metoda şi materialele, să-şi imagineze cum ar funcţiona în echipă cu un arhitect, care vine în clasă cu entuziasm şi dragoste de copii, dar care nu îi cunoaşte pe cei mici în detaliu, nu e la curent cu principiile pedagogiei şi nu are experienţa atâtor generaţii de prichindei.
Cât despre arhitect, cel care face un act de mare curaj, noi am încercat să simplificăm lucrurile punând la punct un kit dedicat unei lecţii demonstrative:
- de la prezentrea proprie (cand ai stiut ca vrei sa te faci arhitect?),
- la povestea despre expeditia copiilor de la Scoala Sf. Silvestru din Bucuresti (umbrele desenate cu creta pe trotuar raman pe loc oare?),
- la jocul misterios cu umbrele unui ansamblu urban facut din… cutii de chibrituri (cum lumineaza un soare facut dintr-o veioza la ora 9 intr-o dimineata de vara?),
- la imagini in care pot fi apreciate lumina si umbra jucandu-se pe cladiri frumoase (oare este un oras din sud sau un oras din nord?
Vă încurajăm să cereţi, ca învăţător sau părinte, o lecţie demonstrativă pentru clasa (copilului) dumneavoastră sau să porniţi, ca arhitect, în periplu prin clasele în care vă puteţi face invitaţi (prin copiii colegilor de birou, nepoţi, vecini). Noi vă vom sprijini!
Şi nu uitaţi să vă înscrieţi folosind formularele on-line pentru cadre didactice şi pentru arhitecţi. Câteva detalii utile aici sau la office@de-a-arhitectura.ro.