„Cel mai puternic argument pentru interdisciplinaritate este chiar faptul că viaţa nu este împărţită pe discipline.” – J. MOFFETT, iar mediul construit este locul unde trăim și unde integrăm cunoștințe din toate domeniile.
Ce?
Dacă:
- sunteți profesori de matematică, fizică, biologie, chimie, educație pentru societate, comunicare (în limba română sau limbi moderne), geografie, istorie, informatică și TIC, educație tehnologică, educație plastică sau muzică, pentru gimnaziu,
- sunteți preocupați să explicați anumite noțiuni mai greu de înțeles din disciplina pe care o predați (mai abstracte sau mai complexe) printr-o abordare integrată și prin ancorare în realitatea înconjurătoare,
- căutați să le oferiți un posibil răspuns copiilor la întrebarea lor: „La ce îmi folosește mie să învăț asta?”,
- și ați vrea să faceți echipă cu câte un arhitect, pentru ca împreună să dezvoltați o activitate de transpunere a unei astfel de noțiuni în aspecte legate de mediul construit, dar și să realizați de aici legături cu alte discipline,
- sau sunteți arhitecți și doriți să contribuiți la dezvoltarea unor astfel de activități școlare,
vă invităm să ne trimiteți un gând, o idee, o propunere și să vă înscrieți astfel în Call-ul de idei organizat de Asociația De-a Arhitectura: Interdisciplinaritate (re)construită.
Cum?
Completând formularul Google de aici.
Când?
Calendar:
- Înscriere: 1-18 martie 21 martie 2021, trimitere idei call prin completarea formularului
- Selecție idei: 25 martie 2021, anunț pe email
Vom anunța ideile selectate, maxim 6, și echipele profesor+arhitect care vor dezvolta activitățile detaliat. Selecția ideilor va fi făcută de o echipă formată din arhitecți și profesori, membri și colaboratori ai Asociației De-a Arhitectura. - Întâlnire online: 29 martie 2021, ora 18:00
Ne vom cunoaște cu echipele selectate, într-o discuție online pe platforma Zoom, pentru detalierea fazei următoare, cea de elaborare a activităților. - Elaborare: 29 aprilie 2021 (inclusiv), predare propuneri detaliate activități prin email pe adresa: challenge@de-a-arhitectura.ro.
Aceasta se va face având feedback-ul nostru și urmând template-ul pe care vi-l vom furniza. Astfel, printr-un scenariu de activitate însoțit de suport vizual, veți transforma noțiunea pe care v-ați propus-o într-o aplicație pe mediu construit, de desfășurat în cadrul unei ore de clasă (durată 15-30 min). - Testare: 4 iunie 2021 (inclusiv), predare propuneri detaliate activități după testare prin email pe adresa: challenge@de-a-arhitectura.ro.
Activitățile propuse vor fi testate la clasă și, după caz, revizuite, de echipele care le-au elaborat. - Remunerație
Propunerile alese în prima etapă (care vor fi elaborate detaliat, testate și finalizate) vor fi remunerate cu suma de 1.000 lei brut/soluție dezvoltată în echipă.
Asociația De-a Arhitectura va acorda adeverințe de participare, în format digital, tuturor profesorilor, arhitecților și elevilor implicați în realizarea scenariilor de activitate selectate, dezvoltate și testate. - Follow-up
Activitățile rezultate în urma acestui call de idei vor fi parte a unui proiect mai amplu al Asociației De-a Arhitectura, proiect care urmărește să explice diverse noțiuni predate în școală prin intermediul mediului construit. Ele vor putea fi dezvoltate ulterior și sub formă de lecții integrate sau ateliere, prin dezvoltarea de prezentări de mediu construit, studiu și reflecții individuale, dezbateri în echipe și jocuri de rol.
Începând cu luna septembrie 2021, activitățile alese, dezvoltate și testate, vor fi publicate pe site-ul De-a arhitectura, fiind astfel accesibile tuturor ca resurse deschise, cu menționarea tuturor autorilor care le-au conceput și realizat. Redactarea finală, în formă unitară, a tuturor activităților duse la bun sfârșit va fi realizată în cadrul echipei De-a arhitectura.
În selecția ideilor vom căuta ca:
- Legătura între noțiune și explicarea ei practică să fie clară și firească.
- Ideea să genereze activități adaptate vârstei, atractive pentru copii, captivante și care să stimuleze lucrul în echipă.
- Activitatea să aibă potențialul de a crea legături cu alte discipline de studiu din școală.
- Elevii să înțeleagă cu ușurință ce și de ce au învățat, cum pot aplica în viața de zi cu zi noțiunile exersate și cum îi ajută mai departe.
- Activitatea să încurajeze dezvoltarea de competențe cognitive, atitudinale și aptitudinale.
Pentru eventuale întrebări ne puteți contacta la: challenge@de-a-arhitectura.ro.