„De-a pedagogia – Colecție de metode și jocuri” este un proiect nou lansat de Asociația De-a Arhitectura în aprilie 2020 dezvoltat în ideea de a veni în sprijinul arhitecților voluntari care participă la cursuri sau ateliere cu copii pe care abia i-au întâlnit.
Meseria de pedagog nu e ușoară, dar e presărată cu multe satisfacții. Cursurile Asociației De-a Arhitectura nu ar fi posibile fără implicarea activă la clasă a profesorilor și a arhitecților care lucrează în tandem și care, cu răbdare, inspiră copiii și le transmit dragostea și atenția pentru mediu construit.
Dar, dacă profesorii au beneficiat în formarea lor de cursuri de pedagogie și au avantajul de a fi familizarizați cu copiii, arhitecții, atunci când încep să predea la o clasă De-a arhitectura sau desfășoară ateliere, de multe ori intră pentru prima dată în contact cu cei mici și sunt puși în situația de a preda.
A dezvolta aptitudini de cetățenie activă, simț critic, atenție la oraș (și toate acestea într-o manieră ludică și captivantă) este o provocare în sine. De aceea a venit firesc să ne întrebăm ce putem face, ce instrumente putem să le oferim îndrumătorilor astfel încât să destindă atmosfera, să se apropie de cei mici, să le capteze atenția, să își adapteze metodele de lucru în funcție de dinamica grupului, să stabilească reguli clare și unanime, să colecteze feedback etc.
„De-a pedagogia – Colecție de metode și jocuri” conține instrumente educaționale ce pot facilita procesul de învățare: formularea regulilor atelierului împreună cu participanții, cunoașterea lor pentru a stabili legături personale cu ei, îndeplinirea nevoilor de bază înainte de începerea atelierului, amenajarea spațiului de lucru în funcție de activitățile propuse, etapa de analiză a ceea ce a realizat fiecare participant și etapa de feedback – ce a mers bine și ce ar fi putut fi și mai bine pe parcursul atelierului. Aplicațiile și dispozitivele electronice folosite pentru a îndeplini anumite sarcini în timpul unui atelier pot fi, de asemenea, introduse ca instrumente de învățare.
Despre „De-a pedagogia – Colecție de metode și jocuri” am scris aici: 2020.
Echipa proiectului:
Materialul a fost scris şi documentat de: arh. Ioana Rizea, coordonator programe Școli De-a arhitectura, și prof. Cristina Pisică, îndrumător în cadrul programului „De-a arhitectura în școala mea”, coordonator mentori didactici și profesor Teach for Romania
Grafica aparţine: arh. Veronica Sava
Coordonator proiect: arh. Corina Croitoru
SPONSORI:
Controltech Solutions, Hansen Ergonomics Studio și Zoiss Home Design.