Expoziţie De-a arhitectura Constanţa+Tulcea 2017 în şcoli şi la Hotelul Delta

În prima jumătate a lunii iunie au avut loc expozițiile De-a arhitectura din Constanţa şi Tulcea 2017, expoziţii de final de an a celor trei clase din judeţ care au studiat cursurile asociaţiei.

Pe 7 iunie, prima clasă din Constanţa a încheiat festiv anul, cu tort şi rememorarea anului petrecut împreună. Arh. Elena Blidea, îndrumătorul celor 27 de prichindei din Şcoala Gimnazială Nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu”, îşi aduce aminte cum şi-au luat la revedere unii de la alţii, elevi, cadru didactic şi arhitect voluntar. 

Sfârşitul de an ne-a luat pe nepregătite de dată această… şi spun pe nepregătite, pentru că niciunii dintre noi nu am fi vrut să se termine. A fost un an frumos, de poveste, în care am călătorit împreună cu micuţii mei de clasa a II-a în lumea lui Grifonel şi a Seminţicăi. Am spus poveşti, am ascultat, am desenat, am creat, am visat împreună la lumi fantastice, la lucruri noi şi altfel, la lumi pline de fantastic şi frumos.

În ultima parte a semestrului II am construit împreună o machetă, o mică parte din această lume pe care ne-am imaginat-o. Fiecare a adus câteva materiale reciclabile, am stabilit un plan de aranjare, ce anume şi-au dorit să aibă în «colţişorul» lor de lume, şi ne-am apucat de treabă. Având deja antrenamentul din timpul anului, fiecare şi-a asumat câte un rol: unii au pictat situl, alţii au făcut căsuţele, unii s-au ocupat de poduri, alţii de lac şi bărcuţe, unii au făcut animalele pentru grădina zoologică, câteva fetiţe au realizat zona de plajă, câţiva copii zona de pădure şi uite aşa, după trei întâlniri, macheta noastră era aproape de final. Copiii au lucrat în echipa, căci aşa au învăţat că se lucrează bine, şi cu puţină coordonare au reuşit să construiască o macheta de 1 m x 2 m, pe care au expus-o în cadrul şcolii, în zona de expoziţie.

În ultima zi de curs am sărbătorit împreună încheierea anului şcolar cu tort, am împărtăşit impresii de peste an şi le-am vorbit puţin despre următorul opţional – erau curioşi să afle ce anume vor studia din toamnă, căci micuţii vor continuă programul cu opţionalul «De-a arhitectura în oraşul meu», cursul pentru clasele a III-a şi a IV-a.

Pe 15 iunie 2017, tot în Constanţa, a avut loc în Şcoala Gimnazială Nr. 10 „Mihail Koiciu” expoziţia clasei a VII-a A a elevilor care au urmat cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” în anul 2016-2017.

Arhitectul îndrumător Irina Filip ne povesteşte firul evenimentelor: „Locul de desfăşurare a fost curtea şcolii, în cadrul festivităţii de premiere a elevilor merituoşi ai şcolii, decizie luată împreună cu doamna director Cătălina Dumbravă, profesor de educaţie tehnologică, alături de care am desfăşurat frumoasele activităţi de-a lungul anului şcolar care (din păcate) s-a încheiat.

La prezentarea machetei noastre, «Cartierul verde», au participat elevii claselor V-VIII, părinţi şi alte rude, precum şi cadrele didactice ale şcolii. A fost o prezentare presărată cu multe întrebări interesante şi răspunsuri pe măsură, toate acestea conducând la concluzia că oraşul este responsabilitatea noastră, a tuturor, astfel încât avem cu toţii atât drepturi, cât şi obligaţii în acest sens, pentru a putea trăi într-un oraş sănătos şi frumos.

Mulţumită partenerului nostru local, Zoiss Home Design, în timp ce dezbăteam importanţa spaţiilor verzi, a integrării resurselor alternative de energie în cadrul oraşului, a parcărilor şi a iluminatului stradal, am servit tot felul de bunătăţi în materie de prăjiturele şi sucuri, iar la final, pentru a încuraja demersul creativ al copiilor, aceştia au primit cadou câte o mini tablă magnetică şi câte un set de markere, pentru a continua să deseneze tot ce îşi imaginează, stabilind că ne vom întâlni peste ani să vedem cu ce propuneri vor veni pentru un oraş durabil!

Tot pe 15 iunie 2017, în Tulcea, a avut loc în sala de conferinţe a Hotelului Delta expoziţia clasei I din Școala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu” a elevilor care au urmat cursul „De-a arhitectura mini” în anul 2016-2017.

Monika Bădulescu, arhitect îndrumător la clasă, ne transmite câteva gânduri despre eveniment: „După un an de experiențe inedite, călătorind alături de doi zmei haioși, am finalizat cursul de arhitectură pregatit cu multă pricepere și creativitate, special pentru clasa I. A fost un an minunat! Am învățat să observăm orașul și să-l reimaginăm.

Aşadar, am încheiat cursul pregătind o machetă uriașă, în care i-am pus împreună pe toți locuitorii Grădinii Minunate. Mânuțe harnice au lucrat timp de câteva ore în a pune cap la cap o așezare, echipată cu tot ce este nevoie, pentru beneficiari speciali.

Mulţumită companiei Zoiss Home Design copiii au primit integral materialele pentru machetă, făcând posibilă desfășurarea cursului, iar la sfârşit ne-am bucurat și de un tort uriaș prin care am marcat  finalizarea cursului și reușita machetei. Și pentru că s-a depus atâta efort pentru a finaliza lucrarea, macheta am prezentat-o în cadrul serbării de sfârșit de an către părinți şi bunici.

Mulțumim echipei De-a arhitectura și companiei Zoiss pentru că am avut oportunitatea să ne imaginăm că suntem mici arhitecți și cu siguranță ce s-a investit acum, va fi de mare ajutor pentru viitorul orașelor noastre.