Text: dr. arh. Brîndușa Havași
Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: dr. arh. Brîndușa Havași
Timp de citire: 4 minute
După doi ani de pauză, în 2022, am avut bucuria de a marca sfârșitul de an școlar cu faimoasele expoziţii ale claselor care au urmat cursurile „De-a arhitectura mini” și „De-a arhitectura în oraşul meu”. Desfășurate în perioada iunie-iulie, în mai multe orașe din țară, ele au creat contextul necesar pentru a celebra eforturile de peste an ale copiilor și îndrumătorilor, având aproape părinții, prietenii, dar și vizitatorii care au vrut să le admire lucrările și să se bucure alături de ei.
Dr. arh. Brîndușa Havasi, coordonator De-a Arhitectura Vest, ne-a povestit cum a decurs evenimentul organizat în perioada 3 iunie – 2 iulie 2022 la Pavilionul expo din Parcul Copiilor Ion Creangă din Timișoara.
În prima zi de expoziție Pavilionul expo a răsunat de glasurile elevilor de primară care și-au prezentat machetele de final de an din cadrul opționalului „De-a arhitectura în orașul meu”. Am cercetat și admirat cu bucurie:
- „ECOcartierul isteților” – realizat de elevii clasei a III-a D de la Școala Gimnazială Nr. 16 Take Ionescu;
- „Orașul Mandala” – realizat de elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială Nr. 30;
- „Orașul Mont-Aquatica” – realizat de elevii clasei a III-a D de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau.
Cartierele și orașele copiilor ne-au uimit prin creativitate, rezolvări ingenioase ale problemelor orașelor actuale prin tehnologiile utilizate (de exemplu problema cablurilor aeriene), includerea naturii și a apei și, nu în ultimul rând, prin diversitatea abordărilor și atenția pentru detaliu. Machetele expuse în expoziție ne demonstrează că viziunea copiilor pentru orașele viitorului este orientată către frumos, sustenabil și incluziv, cele trei aspecte promovate de mișcarea New European Bauhaus.
Pe data de 8 iunie elevii clasei I O de la Liceul Teoretic William Shakespeare din Timișoara, îndrumați de arh. Andreea Micșa și prof. înv. primar Adriana Drai au prezentat macheta „Grădina Minunată”. Am fost cu toții impresionați de bogăția de culori, de elementele naturale – frunze, petale, semințe, animale – și de elementele realizate de copii – case, sere, adăposturi, drumuri, personajele cursului, Grifonel și Semințica – care au animat grădinile și modul organic în care acestea se împleteau cu relieful și apele.
Fiecare copil a ținut să ne prezinte grădina sa și, deși toate aveau elemente speciale individual, împreună ele au creat un întreg, un tot unitar. La finalul prezentării copiii au fost bucuroși să primească diplome, creioane și stickere De-a arhitectura.
Joi, 9 iunie, ne-am bucurat de vizita elevilor de clasa a III-a de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, ce a urmat în anul școlar 2021-2022 cursul „De-a arhitectura în orașul meu” sub îndrumarea echipei formată din: prof. înv. primar Andrada Mazilu, arh. Oana Sîrbu și arh. Evelyn Bojic. Ei ne-au prezentat machetele reliefului imaginat de ei în cadrul capitolului „Specificul locului”.
Am văzut machete ale unor munți care își ridică vârfurile deasupra norilor sau deasupra câmpiilor înzăpezite, munți din vârful cărora peticele de zăpadă dau naștere unor izvoare sau lacuri, munți terasați colorați în diferite culturi, case de vacanță pe acoperișul cărora se schiază sau case-sanie, case care își deschid ușile către mare, case acoperite cu materiale naturale, mobilate pe măsura omulețului Lego. La final, copiii au admirat machetele expuse în expoziție de colegii lor din alte clase și s-au bucurat de diplomele, creioanele și stickerele primite.
Machetele din expoziție au putut fi văzute în vitrinele Pavilionului expo din Parcul Copiilor Ion Creangă din Timișoara până pe 1 iulie!
Mulţumim Primăriei Timișoara pentru găzduire. Mulțumim Igloo media pentru frumoasele reviste și cărți și Ambasadei Republicii Federale Germania din București pentru cărțile „Ema și Oma” care au ajuns la îndrumătorii De-a arhitectura!
Dezvoltarea și implementarea programelor educaționale în școli și pregătirea prealabilă a îndrumătorilor este sprijinită financiar de Ordinul Arhitecților din România din fondul taxei „Timbrul Arhitecturii”.