iunie 19, 2014

SWIMATHON: ARHimede!

De-a Arhitectura participă anul acesta pentru a șasea oară la Swimathon București cu proiectul „Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit”!

Şi în 2014, în 2015, în 2016, în 2018 şi în 2019 De-a Arhitectura a participat la evenimente Swimathon în Bucureşti organizate de Fundaţia Comunitară Bucureşti.

Mulţumim echipelor de până acum şi fiecărui înotător-fundraiser în parte pentru efortul şi susţinerea programelor De-a arhitectura, precum şi fiecărui donator! Contează fiecare gest!

EDIŢIA 2021

 • Cauza De-a Arhitectura:Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit
 • Înotători-fundraiseri:
  • ARHimede 1 (Irina Eftimescu, Claudiu Furnea, Serin Geambazu, Agnes Lukacs, Diana Stancu (Jinaru)): „Generații viitoare conștiente de spațiul în care trăiesc și care să înțeleagă nevoile oamenilor în orașul modern.
  • ARHimede 2 (Andreea Caragheorgheopol, Maria Sgîrcea, Andreea Stan, Diana Stancu, Alexandru Todirică): „Privesc spre oraș cu temere și cu reținere. Văd cum crește și simt că este nevoie din ce în ce mai mult de participarea activă a celor care îl locuiesc. Citesc orașul, ca o carte, ca o poveste despre clădiri (și oameni) absorbite în istorie. Îi înțeleg povestea și de aceea consider că merită mult respect. Ascult zgomotul orașului și uneori este asurzitor. Poate este un strigăt de disperare. Gust efervescența orașului, dar poate acesta are nevoie de un alt ritm. Un ritm pe care toți cei care îl locuiesc ar putea să îl imprime. Simt orașul. Cu toții îl simțim. Dar trebuie să simțim că într-adevăr facem parte dintr-o comunitate, dintr-un oraș care răspunde activ nevoilor pe care le avem. Înot pentru imaginea, pentru povestea, pentru gustul și pentru senzația unui oraș care ne aparține. Înot pentru crearea unei voci din comunitate.” – arh. Diana Stancu
  • Eratostene (George Florea, Livia Petrescu): „De-a lungul anilor trecuți, înainte de pandemie, mă înecam în traficul infernal al unui oraș ce părea că se dezvoltă absolut haotic. Când ajungeam acasă mă resuscitam și îmi încărcam bateriile pentru o nouă zi, pentru a înota în același fel. Mi-am dorit să pot face ceva și nu am reușit singură. E nevoie de mai mulți oameni. Ce ar fi să putem fi mai mulți oameni care înoată în aceeași direcție și în același fel? Eventual într-o corabie… Energia, ideile, creativitatea celor care vor înota în continuare, adică a celor mai tineri, ar putea fi bune vâsle…” – arh. Livia Petrescu
  • Mădălina Bold: „Ce mă «împinge» în apă să fac valuri alături de De-a Arhitectura? Locuiesc și sunt «locuită» de București de mai mult de 10 ani și de multe ori m-am simțit neputincioasă și nu am știut ce să fac să ajut cu adevărat orașul pe care îl iubesc. Iar neputința vine, în primul rând, din necunoașterea rolului pe care îl am ca «utilizator» al unei localități. Așa că voi înota cât pot de tare și de departe ca liceenilor și studenților de acum să le fie străin acest sentiment, ca ideile lor să fie luate în seamă și să ajute la transformarea spațiilor publice și a mediului construit.
  • Sabina Leopa: „Îmi este dor să înot. Și cel mai des înot prin orașe. Sunt urbanist, iar dorința mea este să văd orașe care aparțin cu adevărat comunităților și comunități care își apropriază orașul din care fac parte.

„Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit” este o continuare a inițiativei „Urban Up! Mediu construit pentru liceeni” lansată de De-a Arhitectura în 2017.

Am scris despre De-a Arhitectura la Swimathon 2021 aici:

De ce să faci #valuridebine la Swimathon 2021 pentru De-a Arhitectura

EDIŢIA 2019

 • Cauza De-a Arhitectura:De-a arhitectura în şcoala mea
 • Echipe de înotători:
  • Adenium Film (Ana Bărăităreanu, Adrian Bîlă, Alice Furdui, Letiţia Roşculeţ, Ioana Ţurcan): „Ca oameni de producție ne plac foarte mult poveștile pentru că ele inspiră și dau sens nou unor lucruri care pot părea banale la prima vedere. De aceea am ales să înotăm pentru proiectul «De-a arhitectura în școala mea», pentru că în spatele acestor ore de arhitectură și mediu construit se ascund multe povești individuale și de grup, povești despre învățare și devenire, despre entuziasm și muncă în echipă, despre un traseu care la final redă spațiul școlii copiilor și le oferă lor satisfacția unei munci intense cu rezultate pe măsură.
  • ARHimede 2019 (Irina Eftimescu, Claudiu Furnea, Agnes Lukacs, Andreea Stan, Irina Şercăianu): „Pentru că ARHimede crede în puterea educației pentru mediu construit de a responsabiliza și forma cetățeni implicați în viața orașului.
  • Sailswords (Lucian Barbu, Tudor Mihai Dumitrescu, Bogdan Gavra, Ştefan Gavra, Alexandru Mureşan): „Pentru că ne dorim ca tinerii să aibă posibilitatea să își pună în practică proiectul pe care l-au identificat ca fiind cel mai potrivit pentru școala lor.”

Am scris despre De-a Arhitectura la Swimathon 2019 aici:

De ce să susții „De-a arhitectura în școala mea” la Swimathon București 2019
Ce se întâmplă când alegi să faci bine în mod proactiv? Despre înotat, fundraising şi educaţie de arhitectură

EDIŢIA 2018

MORMI (Design pentru copii) concepe şi produce obiecte de joacă educative care stimulează memoria, imaginaţia şi creativitatea copiilor, obiecte utile părinţilor acasă, şcolilor şi grădiniţelor. Şi pentru că fac jucării pentru copii cu pasiune şi dedicare, magazinul MORMI a decis să susţină proiectul „De-a arhitectura în şcoala mea” la Swimathon București 2018, pentru ca şi alţi copii să poată să se joace frumos la clasă. Astfel, MORMI donează un procent de 20% din preţul fiecărui produs achiziţionat până pe 31 iulie 2018 către proiectul „De-a arhitectura în şcoala mea”.

Puteţi susţine şi voi proiectul cumpărând jucării frumoase, din lemn, cu design 100% original şi elemente de învăţare, mergând pe site-ul magazinului.

Am scris despre De-a Arhitectura la Swimathon 2018 aici:

De-a Arhitectura la Swimathon Bucureşti 2018
Oamenii care ne susţin înotând şi donând
De-a Arhitectura – pentru al patrulea an la Swimathon Bucureşti

EDIŢIA 2016

 • Cauza De-a Arhitectura: Kit-ul educativ „Şcolari în siguranţă
 • Echipe de înotători:
  • ARHimede I (arh. Claudiu Furnea, Silvia Furnea, Giulia Pelin, arh. Monica Săbău, arh. Adrian Soare)
  • ARHimede II (Cezar Cojocea, Dragoș Duță, peisagist Alexandru Mexi, Toni Sărdaru, Cristian Tănase)
  • NOD I (Roxana Bâra, Alexandra Cosma, Gabi Herdean, Frère Gauthier Komiwes, Veronica Olariu)
  • NOD II (Mihai Bugu, Iulian Canov, Neli German, Victor Păcurari, Ştefan Prigoneanu)
 • Companii partenere De-a Arhitectura: Siniat, Scat Sistem, Asociaţia KNX, Danfoss

Am scris despre De-a Arhitectura la Swimathon 2016 aici:

KNX susţine De-a Arhitectura la Swimathon 2016
Danfoss susţine De-a Arhitectura la Swimathon 2016
Siniat susţine De-a Arhitectura la Swimathon 2016

EDIŢIA 2015

 • Cauza De-a Arhitectura: Manualele De-a arhitectura gratuite pentru elevi – „De-a arhitectura în oraşul meu
 • Echipe de înotători:
  • ARHimede I (arh. Alex Axinte, arh. Christian Beros, arh. Claudia Bingöl, arh. Adrian Soare, arh. Andrei Şerbescu)
  • ARHimede II (Andrei Ciocan, arh. Claudiu Furnea, stud. arh. Lucian Călugărescu, arh. Monica Săbău, Mihaela Stan, peisagist Alexandru Mexi)
  • NOD (Andrea Bratu, Alexandra Cosma, Tamina Lolev, Ovidiu Niculică, Maria Pantir)
 • Companii partenere De-a Arhitectura: Siniat, Hansen

Am scris despre De-a Arhitectura la Swimathon 2015 aici:

Swimathon Bucureşti 2015

EDIŢIA 2014

 • Cauza De-a Arhitectura: Manualele De-a arhitectura gratuite pentru elevi – „De-a arhitectura în oraşul meu
 • Echipa de înotători:
  • ARHimede (arh. Alex Axinte, arh. Christian Beros, arh. Claudia Bingöl, arh. Adrian Soare, arh. Andrei Şerbescu)

Am scris despre De-a Arhitectura la Swimathon 2014 aici:

Caietul elevului | De-a arhitectura în oraşul meu
Căutăm arhitecţi şi facem valuri!

Save

Under construction. We are translating for you. Thanks for your patience!