decembrie 1, 2020

Giving Tuesday 2021

Luna decembrie este luna cea mai generoasă dintre toate, este perioada în care primim și dăruim – și așa binele ajunge la fiecare dintre noi, pe rând. Orice gest contează și fiecare are ceva de dăruit. Fie că e vorba de timp oferit prin voluntariat sau 5 minute ca să asculți pe cineva care a avut o zi proastă, fie că e o îmbrățișare dată la nevoie sau o vorbă bună spusă la momentul potrivit, fie că sunt 5 lei scoși din portofelul cu mărunțiș sau 500 lei direcționați către o cauză în care crezi, întodeauna avem ceva de dăruit.

Într-un an în care am mai crescut un pic, găsim în continuare puterea să dăm din puținul nostru și să fim mai buni, împreună. În 2021 ne alăturăm pentru al doilea an mișcării internaționale #GivingTuesday, ne tragem sufletul și ne pregătim să continuăm să clădim, în 2022, pe ce facem de aproape 10 ani încoace. Și pentru că e în firea omului să se uite un pic mai atent la sfârșituri și începuturi, la final de an ne amintim de tradiții frumoase, dar cu un twist.

#puneinimă și fii alături de noi în decembrie, nu doar pentru o zi, nu doar pentru o săptămână, ci pentru o lună întreagă, luna cadourilor și a bunătății! Haideți să oferim comunității prin comunitate. Alătură-te și tu mișcării mondiale de bine!

Giving Tuesday la De-a Arhitectura

Arhitecții colindă

Implică-te și donează timp 
În luna decembrie invităm arhitecții să colinde clasele De-a arhitectura din toată țara de sărbătoarea globală a generozității, #GivingTuesdayRo.

mai mult

Ce?
Arhi-colindătorii merg în vizită la o clasă De-a arhitectura, online! #puiinimă și donezi din timpul tău pentru copii. Pregătești un moment de o oră în care să le povestești celor mici despre tine și meseria ta, despre proiectele la care lucrezi, despre un obiect de arhitectură favorit, un spațiu din oraș care te unge pe suflet sau despre arhitectură și mediu construit în general.

Cum?
Clasele din programele De-a arhitectura și arhitecții invitați s-au înscris în perioada 15-29 noiembrie 2021 pentru a fi colindate sau a colinda.

Când?
Între 2-17 decembrie 2021 colindăm online, pe Zoom, în echipele clasă/arhi-colindător.

Cine?
Invitați arhitecți, peisagiști, ingineri, arhitecți de interior care doresc să le vorbească profesorilor și copiilor din clasele De-a arhitectura pe teme de arhitectură și mediu construit.

Scrisori între clasele De-a arhitectura 2021, ediția a V-a

Implică-te
Lansat în anul 2017, proiectul „Scrisori între clasele De-a arhitectura 2021” a ajuns la ediția a V-a.

mai mult

Ce?
Invităm clasele De-a arhitectura din toată țara să își scrie scrisori de Crăciun cu tema „Cartierul meu/Satul meu”. Alături de colegii tăi, povestește elevilor dintr-o altă clasă ce ar putea vizita în orașul tău sau în satul tău: scrie, desenează, fă un colaj, alege orice tehnică dorești. Haideți să legăm prietenii! Dacă vrei puțină inspirație, aici poți citi cum a fost în 2017, la lansarea primelor scrisori între clase.

Cum?
Clasele din programele De-a arhitectura s-au înscris în perioada 15-29 noiembrie. Fiecare clasă va ști care este destinatarul scrisorii ei după ce i se va confirma participarea.

Când?
Scrisorile se vor trimite prin Poșta Română profesorului clasei până pe data de 15 decembrie 2021, înainte să înceapă vacanța de iarnă.

Cine?
Clasele De-a arhitectura care sunt în program în acest an școlar, dar și clasele din anii trecuți dacă doresc să intre în atmosfera sărbătorilor și să își aducă aminte de orele De-a arhitectura.

Ce este Giving Tuesday?

Dacă în luna noiembrie avem zile dedicate shopping-ului precum Black Friday și Cyber Monday deja adoptate la nivel internațional, de ce să nu avem și o zi în care să sărbătorim și să încurajăm generozitatea și implicarea socială, pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie de ajutor.

De la această idee au pornit cei din echipa de la 92Y Belfer Center for Innovation & Social Impact – un centru cultural din New York, SUA, care au creat GivingTuesday. Lansată în 2012, pe când De-a Arhitectura se pregătea de prima vacanță de iarnă din existența sa, GivingTuesday a devenit ulterior o mișcare internațională adoptată în peste 90 de state.

GivingTuesday pune în valoare generozitatea oamenilor și puterea de comunicare a social media, creând o mișcare ce aduce împreună ONG-uri, instituții publice, companii și oameni de bine pentru a încuraja implicarea în comunitate.

Mișcarea se sărbătorește în ultima marți din luna noiembrie sau prima marți din luna decembrie, ziua în care te invităm să fii alături de noi, să dăruiești, să faci voluntariat, să te implici în comunitatea din care faci parte și să îți îndemni prietenii să facă la fel.

În România, din 2017, Asociația Envision a devenit coordonator local al mișcării și desfășoară campanii de comunicare cu sloganul #puneinimă. Scopul acestor campanii este să îi determine pe români să genereze inițiative de implicare în comunitate și să fie generoși de GivingTuesday, dar și în fiecare zi.

Milioane de oameni din toată lumea, indiferent de etnie, religie, cultură, status social se alătură pentru a sprijini cauzele în care cred și comunitățile în care trăiesc. Fiecare act de generozitate contează, dar acestea au și mai mare însemnătate și impact când dăruim împreună.