decembrie 1, 2020

Giving Tuesday 2020

Luna decembrie este luna cea mai generoasă dintre toate, este perioada în care primim și dăruim – și așa binele ajunge la fiecare dintre noi, pe rând.

Orice gest contează și fiecare are ceva de dăruit. Într-un an care mai mult ne-a luat decât ne-a dat, găsim în continuare puterea să dăm din puținul nostru și să fim mai buni, împreună.

Fie că e vorba de timp oferit prin voluntariat sau 5 minute ca să asculți pe cineva care a avut o zi proastă, fie că e o îmbrățișare dată la nevoie sau o vorbă bună spusă la momentul portivit, fie că sunt 5 lei scoși din portofelul cu mărunțiș sau 500 lei direcționați către o cauză în care crezi, întodeauna avem ceva de dăruit.

În 2020 ne alăturăm pentru prima oară mișcării internaționale #GivingTuesday și ne bucurăm să vă povestim despre proiectele noastre mai vechi sau mai noi, proiecte care au prins viață pentru că sunt deja mulți care au dat (și vor mai da) timp, energie, entuziasm și multă muncă. De 8 ani suntem înconjurați de oameni care dăruiesc, voluntari fără de care nu am fi reușit să aducem De-a Arhitectura aproape de copii, de profesori și de părinți. Le mulțumim tuturor – parteneri, donatori, voluntari, echipa și rețeaua De-a arhitectura – și vă invităm să luați parte la ce am pregătit pentru finalul de an 2020.

#puneinimă și fii alături de noi în decembrie, nu doar pentru o zi, nu doar pentru o săptămână, ci pentru o lună întreagă, luna cadourilor și a bunătății! Haideți să oferim comunității prin comunitate. Alătură-te și tu mișcării mondiale de bine!

Giving Tuesday la De-a Arhitectura

Arhitecții colindă

Implică-te și donează timp 
În luna decembrie invităm arhitecții să colinde clasele De-a arhitectura din toată țara de sărbătoarea globală a generozității, #GivingTuesdayRo.

mai mult

Ce?
Hai în vizită la o clasă De-a arhitectura, online! #puneinimă și donează din timpul tău pentru copii. Pregătește un moment de 15-20 minute în care să le povestești celor mici despre tine și meseria ta, despre proiectele la care lucrezi, despre un obiect de arhitectură favorit, un spațiu din oraș care te unge pe suflet sau despre arhitectură și mediu construit în general. Dacă îți dorești să colinzi și vrei să îi și inviți la joacă, le poți prezenta una dintre provocările #DeaArhitecturaAcasa propuse de De-a Arhitectura din aprilie și până în prezent și îi poți invita pe copii să o realizeze în timpul vacanței și să ne trimită rezultatul după vacanță, în ianuarie 2021, pe adresa: challenge@de-a-arhitectura.ro.

Cum?
Înscrie-te ca să colinzi sau înscrie-ți clasa ca să fie colindată, până pe 15 decembrie 2020, prin email pe adresa coordonatorului din zona ta. Aici găsești coordonatorii locali. Fiecare arhitect va ști care este clasa care îl primește în vizită după înscriere și după ce i se va confirma participarea.

Când?
Înscrieri în perioada 1-15 decembrie 2020. Colindăm până intrăm în vacanță, pe 21 decembrie 2020.

Cine?
Voluntarii din clasele De-a arhitectura care vor să viziteze și alte clase decât cele la care activează. Arhitecții sau studenții arhitecți, peisagiștii, inginerii, arhitecți de interior care doresc să le vorbească profesorilor și copiilor din clasele De-a arhitectura pentru a testa ce înseamnă interacțiunea cu cei mici pe teme de arhitectură și mediu construit.

Scrisori între clasele De-a arhitectura 2020, ediția a IV-a

Implică-te
Lansat în anul 2017, proiectul „Scrisori între clasele De-a arhitectura 2020” a ajuns la ediția a IV-a, de această dată adaptat contextului pandemic din 2020, deci pentru varianta în școala online.

mai mult

Ce?
Invităm clasele De-a arhitectura din toată țara să își scrie scrisori de Crăciun cu tema „Cartierul meu/Satul meu”. Alături de colegii tăi, povestește elevilor dintr-o altă clasă ce ar putea vizita în orașul tău sau în satul tău: scrie, desenează, fă un colaj, alege orice tehnică dorești. Haideți să legăm prietenii! Dacă vrei puțină inspirație, aici poți citi cum a fost în 2017, la lansarea primelor scrisori între clase.

Cum?
Înscrie-ți clasa până pe 15 decembrie 2020, ca să trimiți și să primești scrisori, prin email pe adresa coordonatorului din zona ta. Aici găsești coordonatorii locali. Fiecare clasă va ști care este destinatarul scrisorii ei după ce i se va confirma participarea. Scrisorile se vor trimite pe email profesorului clasei până pe data de 21 decembrie 2020, înainte să înceapă vacanța de iarnă.

Când?
Înscrieri în perioada 1-15 decembrie 2020. Ne scriem scrisori până intrăm în vacanță, pe 21 decembrie 2020.

Cine?
Clasele De-a arhitectura care sunt în program în acest an școlar, dar și clasele din anii trecuți dacă doresc să intre în atmosfera sărbătorilor și să își aducă aminte de orele De-a arhitectura.

Târg cu vânzare: Aripi în viitor

Implică-te și cumpără
În decembrie 2018, arh. Cristina-Maria Miu şi arh. Cornelia Gheorgişteanu, voluntare De-a arhitectura, au ajuns la Centrul de plasament „Casa Pinocchio” din Băbeni, judeţul Vâlcea, unde s-au împrietenit cu cei 19 copii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani în cadrul atelierului de scenografie pe care l-au derulat. În lunile care s-au scurs, continuând întâlnirile cu cei mari și mai mici, cele două arhitecte și-au dorit să ducă la un alt nivel nevoile pe care le-au identificat în interacțiunea cu copiii.

Așa s-a născut ideea proiectului „Aripi în viitor” care a fost prezentat pe 7 februarie 2019 în cadrul evenimentului „Cercul Donatorilor Vâlceni – ediția I” organizat de Fundația Comunitară Vâlcea la Nodmakerspace în București. Donatorii prezenți au întâmpinat cu entuziasm ideea și, crezând în ea, au contribuit cu suma necesară implementării ei.

Acum, după un an tumultuos, pentru a rămâne prezenţi în viaţa copiilor de la „Casa Pinocchio” și pe viitor, avem nevoie de susținerea voastră ca să le oferim în continuare „Aripi în viitor”. Pentru că de aripi au nevoie micii noştri prieteni ca să pășească cu încredere în viitor. Au nevoie să capete încredere în ei, să-şi conştientizeze aptitudinile, să creadă că pot oferi ceva societăţii şi că societatea îi primește și îi acceptă cu încredere. Mai multe detalii despre activitățile desfășurate la „Casa Pinocchio” puteți să citiți aici.

mai mult

Ce?
Vă invităm să luați parte la evenimentul online „Târg cu vânzare: Aripi în viitor” organizat de Asociația De-a Arhitectura în parteneriat cu Fundația Comunitară Vâlcea, cu lucrările realizate de copiii de la Centrul de plasament „Casa Pinocchio” din Băbeni, judeţul Vâlcea, și să achiziționați obiectele realizate de copii. Banii încasați vor fi folosiți în organizarea altei excursii/atelier pentru copii. Aici găsiți galeria cu lucrări.

Cum?
Plata se face în contul RO25BACX0000000842075006 deschis la UnicreditBank, sucursala Magheru. Cumpărătorii vor asigura plata transportului, iar colega noastră arh. Cristina-Maria Miu vă va trimite coletul prin curier. Fiecare lucrare are un cost de 75 lei + transport.

Când?
Târgul este deschis în perioada 1-20 decembrie 2020, pe Facebook, aici. Coletele vor fi trimise pe măsură ce sunt primite plățile.

Cine?
Oricine dorește să susțină proiectul „Aripi în viitor” și activitățile desfășurate de arh. Cristina-Maria Miu şi arh. Cornelia Gheorgişteanu cu copiii de la „Casa Pinocchio”.

Donează pentru educație: susține clasele din programul „De-a arhitectura în școala mea”

Implică-te și donează
În decembrie colindăm… și vă amintim că pe parcursul întregului an 2021 puteți redirecționa 20% din impozitul pe profit sau contribui direct la proiectele De-a arhitectura.

mai mult

Ce?
Implementarea proiectelor claselor care sunt înscrise la „De-a arhitectura în școala mea” în anul școlar 2020-2021 urmează să fie făcută din primăvară. Acesta este un program educațional care dă posibilitatea elevilor să descopere şi să îşi dezvolte un mod de gândire şi abordare a problemelor specific arhitecţilor şi designer-ilor („design thinking”) pentru a imagina și a implementa propuneri concrete de îmbunătăţire a şcolii/liceului lor. Alături de un profesor coordonator și un arhitect, ei sunt implicaţi într-un proces de învăţare activă, în care îşi folosesc simţul practic şi creativitatea precum și cunoștințe de la diverse materii pentru a schimba în bine școala/liceul – un spațiu pe care îl cunosc foarte bine și pe care îl utilizează zi de zi. Intervențiile pe care le propun sunt bazate pe un proces de investigație, documentare și analiză. Comunitatea școlii/liceului va fi apoi invitată să discute selecția intervențiilor care se vor implementa. Echipa de proiect (elevii, cadrul didactic cu rol de coordonare și arhitectul) se va implica și în realizarea efectivă a intervențiilor.

Cum?

Când?
Companiile pot calcula suma aferentă celor 20% din impozitul pe profit și o pot redirecționa către un ONG pe tot parcursul anului. Suma redirecţionată nu poate fi mai mare de 5 la mie din cifra de afaceri. Aceste cheltuieli sunt deductibile. Apoi, se încheie un contract de sponsorizare cu ONG-ul (Asociaţia De-a Arhitectura). Plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie, pentru ca suma să poată fi scăzută din impozitul pe profit aferent anului fiscal.

Contribuția directă este disponibilă pe tot parcursul anului. Pentru neclarități ne puteți contacta la office@de-a-arhitectura.ro.

Cine?
Oricine dorește să susțină Asociaţia De-a Arhitectura pentru continuarea şi dezvoltarea proiectelor de educație de arhitectură și mediu construit.

#UnSelfie

#UnSelfie spune povestea ta despre cum te implici în comunitate de #GivingTuesday!

Dacă iei parte la una dintre activitățile propuse de noi mai sus sau ți-a venit altă idee cum să susții De-a Arhitectura și educația de arhitectură și mediu construit, postează #UnSelfie ca să știm și noi și ca să îi inspiri și pe alții să ți se alăture!

Dacă vrei, poți printa template-urile de aici și aici și poți scrie mesajul tău cu care să apari în selfie.

Ce este Giving Tuesday?

Dacă în luna noiembrie avem zile dedicate shopping-ului precum Black Friday și Cyber Monday deja adoptate la nivel internațional, de ce să nu avem și o zi în care să sărbătorim și să încurajăm generozitatea și implicarea socială, pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie de ajutor.

De la această idee au pornit cei din echipa de la 92Y Belfer Center for Innovation & Social Impact – un centru cultural din New York, SUA, care au creat GivingTuesday. Lansată în 2012, pe când De-a Arhitectura se pregătea de prima vacanță de iarnă din existența sa, GivingTuesday a devenit ulterior o mișcare internațională adoptată în peste 90 de state.

GivingTuesday pune în valoare generozitatea oamenilor și puterea de comunicare a social media, creând o mișcare ce aduce împreună ONG-uri, instituții publice, companii și oameni de bine pentru a încuraja implicarea în comunitate.

Mișcarea se sărbătorește în ultima marți din luna noiembrie sau prima marți din luna decembrie, ziua în care te invităm să fii alături de noi, să dăruiești, să faci voluntariat, să te implici în comunitatea din care faci parte și să îți îndemni prietenii să facă la fel.

În România, din 2017, Asociația Envision a devenit coordonator local al mișcării și desfășoară campanii de comunicare cu sloganul #puneinimă. Scopul acestor campanii este să îi determine pe români să genereze inițiative de implicare în comunitate și să fie generoși de GivingTuesday, dar și în fiecare zi.

Milioane de oameni din toată lumea, indiferent de etnie, religie, cultură, status social se alătură pentru a sprijini cauzele în care cred și comunitățile în care trăiesc. Fiecare act de generozitate contează, dar acestea au și mai mare însemnătate și impact când dăruim împreună.