martie 17, 2014

20%, ADICĂ DOUĂZECI LA SUTĂ

PENTRU CE?

Încă din 2011, uitându-ne la proprii noştri copii şi la educaţia pe care generaţiile actuale o primesc la şcoală, a devenit evident câştigul pe care îl oferă pentru viitorul oraşelor și satelor noastre o sensibilizare și un sprijin pentru înțelegerea și valorizarea mediului construit înfăptuită de la vârste cât mai fragede.

Sponsorizarea Asociaţiei De-a Arhitectura va ajuta la continuarea şi dezvoltarea programelor noastre. În 2021 sumele redirecționate vor merge către crearea unei aplicații web care ne va ajuta să apropiem publicul de cultura și valorile mediului construit, fiind un pas logic în contextul actual de distanțare fizică. Adaptarea mesajelor dezvoltate de asociație în ultima decadă pentru a fi livrate ca un conținut atractiv în mediul virtual, derivă din dorinţa Asociaţiei De-a Arhitectura de a ajunge la cât mai mulți cetățeni (mici și mari) din România, dar și din diaspora. Mediul digital poate contribui enorm la sensibilizarea acestora privind impactul patrimoniului construit asupra noastră, a tuturor, rolul activ pe care îl avem în gestionarea acestuia, în reconstituirea/construirea narațiunilor locale, către o coeziune mai mare a comunităților.

Instrumentele digitale atractive și ușor de folosit care vor fi integrate în această aplicație web vor facilita transferul de conținuturi și mesaje importante deja definite prin activitățile offline derulate de Asociația De-a Arhitectura anterior. Experiența pedagogică din mediul educațional din ultimul deceniu este extrem de relevantă pentru a găsi, și în online, cele mai bune metode pentru descoperirea, înţelegerea şi aprecierea valorilor mediului construit.

CE?

Direcționează gratuit 20% din impozitul pe venit al microîntreprinderilor (IMM)
Direcționează gratuit 20% din impozitul pe profit al companiilor

CUM?

20% din impozitul pe venit al microîntreprinderilor (IMM)

Legea 30/2019 permite microîntreprinderilor să deducă sponsorizările făcute către entitățile nonprofit din impozitul pe venit. Dacă ai sau reprezinți o microîntreprindere, acum poți direcționa fără niciun cost până la 20% din impozit prin sponsorizare către Asociația De-a Arhitectura.

Modalitatea de redirecţionare e foarte simplă: microîntreprinderea care efectuează o sponsorizare către De-a Arhitectura poate deduce valoarea sponsorizării până la nivelul de 20% din impozitul pe venit datorat pentru trimestrul în care a înregistrat cheltuielile. Deducerea se face prin completarea Declarației nr. 107 și depunerea acesteia la ANAF. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe venit se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de până la 28 de trimestre consecutive.

Până la 20% din impozitul pe venit se poate transforma trimestrial în susținere pentru educația de mediu construit în 3 pași simpli:

  • calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe venit pe acest trimestru;
  • descărca de aici contractul de sponsorizare al Asociației De-a Arhitectura și completează-l;
  • trimite contractul pe adresa: Str. Sergent Dumitru Matei, Nr. 6, Sector 2, Bucureşti, Cod: 020321 și efectuează plata; ne poți da semn și pe email la: corina@de-a-arhitectura.ro.

Ca să vezi cum se calculează impozitul pe venit al microîntreprinderilor, citește mini-ghidul realizat de ARC, aici.

20% din impozitul pe profit al companiilor

Codul fiscal (Legea nr. 32/1994 cu modificările şi completările ulterioare) permite societăților comerciale care plătesc impozit pe profit să deducă sponsorizările făcute către entitățile nonprofit. Dacă reprezinți o societate comercială, acum poți direcționa fără niciun cost până la 20% din impozit prin sponsorizare către Asociația De-a Arhitectura.

Modalitatea de redirecţionare e foarte simplă: societatea comercială care efectuează o sponsorizare către De-a Arhitectura poate deduce valoarea sponsorizării din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele: 7,5‰ (la mie) sau 0,75% (la sută) din cifra de afaceri, respectiv 20% din impozitul pe profit datorat.

Până la 20% din impozitul pe profit se poate transforma în susținere pentru educația de mediu construit în 3 pași simpli:

  • calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe profit;
  • descărca de aici contractul de sponsorizare al Asociației De-a Arhitectura și completează-l;
  • trimite contractul pe adresa: Str. Sergent Dumitru Matei, Nr. 6, Sector 2, Bucureşti, Cod: 020321 și efectuează plata; ne poți da semn și pe email la: corina@de-a-arhitectura.ro.

Plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie, pentru ca suma să poată fi scăzută din impozitul pe profit aferent anului fiscal.

Acest tip de sponsorizare nu presupune cheltuieli suplimentare şi nu afectează profitul net al companiei. Avantajele sunt libertatea de a alege destinaţia unei sume care, în alte condiţii, ajunge la stat şi susţinerea unei cauze bune, fără niciun fel de cheltuieli.

E tot ce trebuie să faci şi cu siguranţă un oraş va creşte frumos prin copiii săi bine educaţi. Calitatea arhitecturii şi a mediului construit de mâine depinde de copiii de astăzi. Copiii ce înţeleg mediul în care trăiesc şi procesele care îl transformă devin cetăţenii responsabili şi activi de mâine.

Contactează-ne la corina@de-a-arhitectura.ro pentru orice nelămuriri!

Dacă vrei să aflii mai multe, citește POVESTEA DE-A ARHITECTURA

Am început în 2011 cu un curs pentru elevi de 9-11 ani, în anul școlar 2012-2013 am implementat derularea pilot a cursului în 7 clase din Bucureşti, cu ajutorul primilor 8 arhitecţi voluntari. Nu am „scris” pur şi simplu un curs de arhitectură şi urbanism, ci am creat un întreg sistem de predare, cu sprijinul unor voluntari (arhitecți, urbaniști, peisagiști, designeri) care merg la clase ca persoane resursă. Pentru implementarea acestui program, Asociația De-a Arhitectura a dezvoltat strategii de finanţare, pentru asigurarea continuității, dar și pentru a crea noi programe educaționale. Programele oferite publicului s-au multiplicat în toți acești ani, grupul țintă s-a lărgit incluzând nu numai copii din ciclul primar, dar și din ciclul gimnazial și liceal, profesori, arhitecți și alți specialiști ai mediului construit.

De la înființarea Asociaţiei De-a Arhitectura (ianuarie 2013), noi membri s-au alăturat în timp, iar rețeaua este răspândită în mai multe colţuri ale ţării şi chiar ale lumii. Mediul online devine din ce în ce mai necesar. Obiectivele pentru viitorul apropiat cuprind adresarea unor noi grupuri de vârstă, adulți interesați să participe activ la modelarea locului în care trăiesc, să fie parte din comunitatea de cartier sau a întregii localități (urbane sau rurale) și prin înţelegerea patrimoniului construit, utilizând atât moştenirea culturală, cât şi inovaţia.

Echipa De-a Arhitectura include două reprezentante desemnate de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) la Grupul de lucru „UIA – Arhitectura şi Copiii” („UIA – Architecture and Children”) al Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA). Încă din 2015, „UIA – Architecture and Children” reuneşte arhitecţi din întreaga lume implicaţi în proiecte dedicate educaţiei de arhitectură şi urbanism pentru copii, având ca scop promovarea acestui domeniu şi schimbul de bune practici. Conținuturile didactice deja oferite de Asociația De-a Arhitectura, care se predau în şcoli din mediul urban și rural încă din 2012, sunt recunoscute ca repere în cadrul Grupului UIA. De asemenea, programele asociației au fost prezentate ca exemplu de bună practică la întâlnirea interministerială organizată de Ministerul Educației în 2019 (președinția UE).

Rețeaua De-a arhitectura dorește să continue să-și asume această responsabilitate de a fi prezenți în rețeaua internațională și de a pune România pe harta inovației privind educația de mediu construit.

Save

Save

Save

Under construction. We are translating for you. Thanks for your patience!