PENTRU CE?
De-a Arhitectura dezvoltă de peste 10 ani cunoștințe, atitudini și abilități care să contribuie la construirea și menținerea unei societăți democratice, în care utilizatorii mediului construit să devină actori cheie și să se implice în dezvoltarea comunităților lor. Încă de la fondarea asociației, uitându-ne la proprii noştri copii şi la educaţia pe care generaţiile actuale o primesc la şcoală, a devenit evident câştigul pe care îl oferă pentru viitorul oraşelor și satelor noastre o sensibilizare și un sprijin pentru înțelegerea și valorizarea mediului construit înfăptuită de la vârste cât mai fragede.
În 10 ani programele şi activităţile De-a Arhitectura au ajuns la peste 30.000 de elevi din şcolile de stat, de la ciclul primar la liceu, la peste 1000 de profesori şi a implicat peste 1000 de voluntari profesioniști ai mediului construit. În cadrul următoarelor alegeri locale mulți dintre elevii participanți la atelierele și cursurile De-a arhitectura vor deveni cetățeni cu drept de vot și vor avea posibilitatea să pună în practică informațiile acumulate în toți acești ani.
În 2023 sumele redirecționate ne vor ajuta să punem în continuare o cărămidă la educația de arhitectură și mediu construit și la formarea viitorilor cetățeni responsabili. Sponsorizarea Asociaţiei De-a Arhitectura va ajuta la continuarea şi dezvoltarea programelor noastre, iar prin direcționarea către noi a 20% din impozitul pe venit al microîntreprinderilor (IMM) sau din impozitul pe profit al companiilor ne ajutați să clădim în continuare orașe mai bune viețuite de oameni implicați.
CE?
Direcționează gratuit 20% din impozitul pe venit al microîntreprinderilor (IMM)
Direcționează gratuit 20% din impozitul pe profit al companiilor
CUM?
20% din impozitul pe venit al microîntreprinderilor (IMM)
Legea 30/2019 permite microîntreprinderilor să deducă sponsorizările făcute către entitățile nonprofit din impozitul pe venit. Dacă ai sau reprezinți o microîntreprindere, acum poți direcționa fără niciun cost până la 20% din impozit prin sponsorizare către Asociația De-a Arhitectura.
Modalitatea de redirecţionare e foarte simplă: microîntreprinderea care efectuează o sponsorizare către De-a Arhitectura poate deduce valoarea sponsorizării până la nivelul de 20% din impozitul pe venit datorat pentru trimestrul în care a înregistrat cheltuielile. Deducerea se face prin completarea Declarației nr. 107 și depunerea acesteia la ANAF. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe venit se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de până la 28 de trimestre consecutive.
Până la 20% din impozitul pe venit se poate transforma trimestrial în susținere pentru educația de mediu construit în 3 pași simpli:
- calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe venit pe acest trimestru;
- descărca de aici contractul de sponsorizare al Asociației De-a Arhitectura și completează-l;
- trimite contractul pe adresa: Str. Sergent Dumitru Matei, Nr. 6, Sector 2, Bucureşti, Cod: 020321 și efectuează plata; ne poți da semn și pe email la: corina@de-a-arhitectura.ro.
Ca să vezi cum se calculează impozitul pe venit al microîntreprinderilor, citește mini-ghidul realizat de ARC, aici. Un proiect de cercetare realizat de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) împreună cu EY România arată că doar 8% dintre societățile comerciale din România au direcționat 20% din impozit sub formă de sponsorizări deductibile. De ce este importantă sponsorizarea deductibilă 20%? Citește aici.
20% din impozitul pe profit al companiilor
Codul fiscal (Legea nr. 32/1994 cu modificările şi completările ulterioare) permite societăților comerciale care plătesc impozit pe profit să deducă sponsorizările făcute către entitățile nonprofit. Dacă reprezinți o societate comercială, acum poți direcționa fără niciun cost până la 20% din impozit prin sponsorizare către Asociația De-a Arhitectura.
Modalitatea de redirecţionare e foarte simplă: societatea comercială care efectuează o sponsorizare către De-a Arhitectura poate deduce valoarea sponsorizării din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele: 7,5‰ (la mie) sau 0,75% (la sută) din cifra de afaceri, respectiv 20% din impozitul pe profit datorat.
Până la 20% din impozitul pe profit se poate transforma în susținere pentru educația de mediu construit în 3 pași simpli:
- calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe profit;
- descărca de aici contractul de sponsorizare al Asociației De-a Arhitectura și completează-l;
- trimite contractul pe adresa: Str. Sergent Dumitru Matei, Nr. 6, Sector 2, Bucureşti, Cod: 020321 și efectuează plata; ne poți da semn și pe email la: corina@de-a-arhitectura.ro.
Plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie, pentru ca suma să poată fi scăzută din impozitul pe profit aferent anului fiscal.
Acest tip de sponsorizare nu presupune cheltuieli suplimentare şi nu afectează profitul net al companiei. Avantajele sunt libertatea de a alege destinaţia unei sume care, în alte condiţii, ajunge la stat şi susţinerea unei cauze bune, fără niciun fel de cheltuieli.
E tot ce trebuie să faci şi cu siguranţă un oraş va creşte frumos prin copiii săi bine educaţi. Calitatea arhitecturii şi a mediului construit de mâine depinde de copiii de astăzi. Copiii ce înţeleg mediul în care trăiesc şi procesele care îl transformă devin cetăţenii responsabili şi activi de mâine.
Contactează-ne la corina@de-a-arhitectura.ro pentru orice nelămuriri!
Dacă vrei să aflii mai multe, citește POVESTEA DE-A ARHITECTURA
Am început în 2011 cu un curs pentru elevi de 9-12 ani, în anul școlar 2012-2013 am implementat derularea pilot a cursului în 7 clase din Bucureşti, cu ajutorul primilor 8 arhitecţi voluntari. Nu am „scris” pur şi simplu un curs de arhitectură şi urbanism, ci am creat un întreg sistem de predare, cu sprijinul unor voluntari (arhitecți, urbaniști, peisagiști, designeri) care merg la clase ca persoane resursă. Pentru implementarea acestui program, Asociația De-a Arhitectura a dezvoltat strategii de finanţare, pentru asigurarea continuității, dar și pentru a crea noi programe educaționale. Programele oferite publicului s-au multiplicat în toți acești ani, grupul țintă s-a lărgit incluzând nu numai copii din ciclul primar, dar și din ciclul gimnazial și liceal, profesori, arhitecți și alți specialiști ai mediului construit.
De la înființarea Asociaţiei De-a Arhitectura (ianuarie 2013), noi membri s-au alăturat în timp, iar rețeaua este răspândită în mai multe colţuri ale ţării şi chiar ale lumii. Mediul online devine din ce în ce mai necesar. Obiectivele pentru viitorul apropiat cuprind adresarea unor noi grupuri de vârstă, adulți interesați să participe activ la modelarea locului în care trăiesc, să fie parte din comunitatea de cartier sau a întregii localități (urbane sau rurale) și prin înţelegerea patrimoniului construit, utilizând atât moştenirea culturală, cât şi inovaţia.
Echipa De-a Arhitectura include două reprezentante desemnate de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) la Grupul de lucru „UIA – Arhitectura şi Copiii” („UIA – Architecture and Children”) al Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA). Încă din 2015, „UIA – Architecture and Children” reuneşte arhitecţi din întreaga lume implicaţi în proiecte dedicate educaţiei de arhitectură şi urbanism pentru copii, având ca scop promovarea acestui domeniu şi schimbul de bune practici. Conținuturile didactice deja oferite de Asociația De-a Arhitectura, care se predau în şcoli din mediul urban și rural încă din 2012, sunt recunoscute ca repere în cadrul Grupului UIA. De asemenea, programele asociației au fost prezentate ca exemplu de bună practică la întâlnirea interministerială organizată de Ministerul Educației în 2019 (președinția UE). În 2023 De-a Arhitectura face parte din Colecția Globală HundrED 2023, așa cum anunțam aici, ce evidențiază anual 100 dintre cele mai ingenioase inovații în educația K-12 (5-18 ani) din întreaga lume. Este pentru al doilea an consecutiv când ajungem pe lista celor 100 de inovații în educație identificate de HundrED pe baza impactului și scalabilității lor excepționale.
Rețeaua De-a arhitectura dorește să continue să-și asume această responsabilitate de a fi prezenți în rețeaua internațională și de a pune România pe harta inovației privind educația de mediu construit.