PROVOCAREA #DeaArhitecturaAcasa:
Ai mai mult timp acasă? Ți-ar plăcea să explorezi lumea arhitecturii și a mediului construit, să descoperi cartierul, orașul sau satul în care locuiești, chiar și de la fereastră, să pătrunzi în lumi fantastice cu turnuri cu capul în nori, să creezi căsuțe pentru personaje de poveste și multe multe altele?
Te invităm, atunci, să accepți provocările online #DeaArhitecturaAcasa, să ne trimiți propunerea ta pe adresa challenge@de-a-arhitectura.ro și să explorezi galeriile cu proiectele tuturor copiilor care au participat, ca și tine, la challenge-urile noastre!
Challenge #DeaArhitecturaAcasa: Patrimoniul&Apa: Cu Strop pe Dunăre (detalii aici)
8 august – 30 septembrie 2023
Te-ai întrebat vreodată de ce așezările construite de oameni, fie ele mici sau mari, au fost mereu cât mai aproape de apă? Știi ce rol are ea în viețile noastre, în tot ce facem zi de zi? Istoria orașelor și a patrimoniului construit au fost și ele modelate de apă, iar funcțiunile clădirilor s-au transformat de-a lungul timpului.
Strop, o picătură veselă din Dunăre, i-a însoțit pe oameni de-a lungul apei din timpuri foarte, foarte vechi și a adunat cunoștințe și povești. Drumul lui începe de departe, din munte, străbate Europa, apoi România și se oprește în Marea Neagră. Mai aproape sau mai departe de fluviu, pe oriunde a sărit, Strop a dus apa cu el și a fost de ajutor oamenilor: le-a fost aproape, i-a hrănit, i-a hidratat, i-a păstrat curați și i-a protejat.
După un drum lung și atâtea țări, orașe și clădiri valoroase văzute, Strop cel călător a sărit din Dunăre și a ajuns în apele cele mai apropiate de localitatea ta.
Cunoști o clădire specială, plină de povești și potrivită pentru el, unde ar putea să se oprească o vreme?
Te provocăm să faci o călătorie în timp alături de Strop și să vizitați clădirea aleasă. Plimbați-vă în trecut, dar și în viitor. Opriți călătoria atunci când veți fi mai mari! Priviți clădirea! Cum arată ea acum și ce rol are pentru localitate? Îndrăznește să o transformi cum crezi tu că e mai bine pentru ca Strop și prietenii lui, copiii, să se bucure de ea!
Challenge 16 #DeaArhitecturaAcasa: O casă asemeni mie (detalii aici și aici)
10 iunie – 31 august 2022
În plimbările pe străduțele din orașul sau localitatea ta, ai descoperit case care parcă te atrag și care îți plac mai mult decât celelalte? Clădiri lângă care ai poposit vreme îndelungată, cu gândul că ți-ar putea fi „acasă”, sau imaginându-ți povești despre viețile celor care le locuiesc? Case cu care, dacă ar purta haine, asemeni nouă, ai „împărți” același stil?
La început de vacanță, echipa De-a arhitectura a pornit la plimbare cu Ema cea curioasă și bunica Oma și a redescoperit un stil arhitectural asemeni celor două prietene și tuturor celor care îndrăgesc formele colțuroase: Bauhaus.
Te provocăm să fii și tu arhi-curios și să cauți prin oraș casa cu detaliile care ți se potrivesc! Cercetează! Pune-ți ochelari de detectiv și află în ce perioadă a fost construită și cu ce se deosebește față de stilul Bauhaus. Imaginează și desenează apoi personajul-pereche pentru casa aleasă și pune-le împreună într-o fotografie sau un colaj.
Trimite totul către noi și, drept mulțumire pentru călătoria virtuală în care ne-ai purtat, cu ajutorul prietenilor de la Ambasada Republicii Federale Germania din București, îți vom oferi cartea „Ema și Oma”, cu ilustrații și scenariu jucăuș imaginate de Ioana Trușcă, ca să te inspire și să te ajute să fii și tu un arhi-ghid!
Challenge 15 #DeaArhitecturaAcasa: Simte-ți casa! (detalii aici)
12 martie – 30 aprilie 2022
Ai observat cum se îmbracă clădirile? Pot purta haine mai groase sau mai subțiri, mai mate sau mai lucioase, mai aspre sau mai moi.
În arhitectură le numim finisaje și pot avea culori și temperaturi diferite sau chiar texturi și mirosuri diferite, pot avea forme variate, fie că le folosim pentru exteriorul sau interiorul clădirilor.
Te provocăm să le descoperi și tu și să „te uiți” altfel la spațiul care te înconjoară, să parcurgi pe rând fiecare cameră din casa ta și să o descoperi folosindu-ți nu văzul, ci… celelalte simțuri!
Challenge 14 #DeaArhitecturaAcasa: Calendar arhi-bucuros (detalii aici)
26 noiembrie – 31 decembrie 2021
Se apropie decembrie cu zilele sale pline de veselie și ne pregătim să ne strângem, acasă, în jurul bradului! Copii, părinți, bunici, verișori, prieteni și colegi – ne aducem aminte de tradițiile de Crăciun, de plăcerea timpului petrecut împreună.
Și pentru că ne bucurăm de fiecare zi care trece și ne aduce mai aproape de sărbători, de ce nu am număra zilele cu un calendar? Vă provocăm să realizați, singuri, în familie sau chiar cu clasa, un calendar… arhi-bucuros!
Pentru ca veselia să fie și mai mare, strecurați în calendar, pentru cei dragi, mici gânduri, șotii, surprize, provocări, ghicitori, rime sau dulciuri, chiar un cadou al vostru pentru voi.
Challenge #DeaArhitecturaAcasa: Case de film la UrbanEye (detalii aici)
19 octombrie – 8 noiembrie 2021
Îți plac filmele? Te pasionează arhitectura? Îți place să creezi lucruri noi și cool?
Vă căutăm: cinefili, iubitori de arhitectură, creativi!
V-ați întrebat vreodată unde au fost filmate anumite scene din filmul sau serialul vostru preferat? Te-a marcat o clădire, un interior, o stradă sau un oraș văzut într-un film? Doar uitându-te la o anumită clădire sau la un interior poți ghici cărei perioade îi aparține sau cărui stil arhitectural? Ți-a plăcut atât de mult decorul dintr-o scenă de film SF încât să pui creionul pe hârtie și să desenezi chiar tu lumile fantastice create acolo?
Impresionează-ne cu ochiul de expert și cheamă-ne în filmul tău!
Cristina Dumitrescu și Monica Popescu, creatoarele provocării, alături de Monica Sebestyen, co-directoarea din partea UrbanEye Film Festival, partenerul challenge-ului, vor juriza afișele înscrise, iar câștigătorii vor fi premiați cu bilete la festival (10-14 noiembrie 2021).
Challenge 13 #DeaArhitecturaAcasa: Orașele de carnaval (detalii în română aici și în bulgară aici)
14 mai – 18 iunie 2021
În plimbările tale, ai văzut vreodată explozia de culori și imaginație în orașele de carnaval? Ai observat orașul într-o zi obișnuită? Dar gătit de carnaval și transformat în mod miraculos? Te-au impresionat costumele elaborate, măștile minuțios decorate, pălăriile ghidușe? Ai văzut, poate, clădirile și străzile împodobite pentru petrecerea de carnaval, uriașele care alegorice mișcându-se agale pe străzile orașului?
Dacă ai fi o clădire sau o stradă dintr-un astfel de oraș, cum te-ai pregăti de carnaval? Singur sau în echipă, te provocăm să te inspiri din clădirile, străzile, arhitectura orașelor vizitate sau chiar imaginate de tine și să-ți realizezi costumul de carnaval!
Nu uita, tema festivalului este arhitectura! Poți alege să porți o mască, o pălărie, un costum, un lampion sau pantofi.
Dacă participați în echipă sau cu întreaga clasă, echipa va alege un fel de accesoriu și îl veți personaliza cu elemente arhitecturale din orașul vostru.
Pe tine ce te inspiră din mediul construit înconjurător – un oraș, o stradă, poate o clădire? Decorează-ți masca, pălăria, costumul-fațadă cu ele sau realizează o clădire-lampion pornind de la ce ți-a plăcut mai mult și fii gata de paradă.
Hai să ne bucurăm împreună de orașele de carnaval!
Explorează galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 13:
Parada orașelor de carnaval: final de an De-a arhitectura
Parada orașelor de carnaval: ateliere în Bulgaria
Citește despre Challenge 13 #DeaArhitecturaAcasa: Orașele de carnaval
Challenge 12 #DeaArhitecturaAcasa: Case de film (detalii aici)
19 martie – 7 mai 2021
Îți plac filmele? Te pasionează arhitectura? Îți place să creezi lucruri noi și cool?
Vă căutăm: cinefili, iubitori de arhitectură, creativi!
V-ați întrebat vreodată unde au fost filmate anumite scene din filmul sau serialul vostru preferat? Te-a marcat o clădire, un interior, o stradă sau un oraș văzut într-un film? Doar uitându-te la o anumită clădire sau la un interior poți ghici cărei perioade îi aparține sau cărui stil arhitectural? Ți-a plăcut atât de mult decorul dintr-o scenă de film SF încât să pui creionul pe hârtie și să desenezi chiar tu lumile fantastice create acolo?
Impresionează-ne cu ochiul de expert și cheamă-ne în filmul tău! Vizionează trailer-ul și trimite-ne afișul creat (singur/ă sau în echipă).
Cele două creatoare, Cristina Dumitrescu și Monica Popescu, alături de Monica Sebestyen, co-directoarea din partea UrbanEye Film Festival, partenerul challenge-ului, vor juriza afișele înscrise, iar câștigătorii vor fi invitați la o proiecție specială online a unui film de festival, urmată de o discuție ca între pasionați de cinema, arhitectură sau oraș pe marginea filmului prezentat.
Explorează galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 12:
Festivalul caselor de film – foto
Festivalul caselor de film – gif 1
Festivalul caselor de film – gif 2
Citește despre Challenge 12 #DeaArhitecturaAcasa: afișe creative cu case de film
Challenge 11 #DeaArhitecturaAcasa: Monument, cine ești? (detalii aici)
12 februarie – 12 martie 2021
Știi ce este un monument istoric? De câte tipuri poate fi, cum îl recunoști și unde îl cauți? Dar cum devine o clădire monument de arhitectură și de ce (prin ce) e important?
Te provocăm să cauți și să alegi o clădire monument cât mai aproape de zona unde locuiești și să îi faci o carte de vizită. Cum? Strângi cât mai multe informații despre ea și asculți ce îți transmite sau ce spun cei care o cunosc. Îi desenezi portretul, îi scrii povestea și propui tu un simbol care să marcheze valoarea acestor clădiri prețioase.
Explorează galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 11: Turul clădirilor monument de arhitectură
Citește despre Challenge 11 #DeaArhitecturaAcasa: Monumentele și poveștile lor
Challenge 10 #DeaArhitecturaAcasa: Benzi desenate cu personaje umflate… ah, și dezumflate (detalii aici)
15 ianuarie – 12 februarie 2021
Ți-ar plăcea să fii creator de benzi desenate? Imaginează-ți că personajele tale vor fi eroii unor povești cu tâlc pe care o vei inventa chiar tu.
Te provocăm să creezi o bandă desenată cu 3 personaje de proporții diferite care discută despre… Șirul lui Fibonacci! Imaginează-ți conversația dintre cele 3 personaje, dar și cum folosesc obiectele din jurul lor. Dacă te-am făcut curios/curioasă, hai să vezi ce ți-am pregătit!
Explorează galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 10: Turul benzilor desenate cu personaje umflate… ah, și dezumflate
Citește despre Challenge 10 #DeaArhitecturaAcasa: la taclale despre Șirul lui Fibonacci
Challenge 9: Reciclare creativă în camera ta – background pentru orele online (detalii aici)
18 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021
Te-ai plictisit de camera ta de când tot faci școală online și petreci mult mai mult timp acasă? Te provocăm să-ți faci propriul background pentru orele online, în camera ta, folosind și tehnici de reciclare creativă.
Challenge 8: Orașe cu străzi pe ape (detalii aici)
20 noiembrie – 18 decembrie 2020
Ți-ar plăcea să locuiești într-un oraș străbătut de muuuuulte canale de apă? Dar într-un oraș îmbrățișat de ape? Dacă ai fi o stradă în orașul imaginat de tine, cum ar arăta clădirile tale? Dacă ai fi o casă, cu ce materiale ai fi îmbrăcată ca să reziști la apă? Dacă ai fi locuitor în oraș, cum te-ai deplasa de colo-colo?
Imaginează-ți propriul oraș îmbrățișat de ape în care ți-ar plăcea să locuiești! Te provocăm să desenezi o hartă turistică a orașului tău! Desenează sau scrie povestea orașului așa cum vrei să îl prezinți unui prieten venit în vizită. Nu uita să dai un nume orașului.
Explorează galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 8: Turul orașelor cu străzi pe ape
Citește despre Challenge 8 #DeaArhitecturaAcasa: Turul orașelor cu străzi pe ape
Challenge 7: Căsuța călătoare (detalii aici)
2-30 octombrie 2020
Ți-ar plăcea să călătorești în lung și-n lat, asemeni lui Phileas Fogg și Passepartout din cartea lui Jules Verne, cei doi care au făcut Ocolul Pământului în 80 de zile? Cum ar fi dacă în loc de tren, mașină sau avion ți-ai lua căsuța la drum? Așa poți să vizitezi orașele fermecate descoperite de noi, un oraș imaginat de tine… sau unul din realitate.
Te provocăm să-i folosești puterile magice ca să pătrunzi în oraș, transformând căsuța după obiceiul locului! Construiește macheta căsuței transformate, povestește-ne sau desenează aventurile căsuței în orașul ales și dă-i căsuței un nume-magic, potrivit locului în care ar vrea să se oprească!
Explorează galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 7: Căsuța călătoare: magie și imaginație
Citește despre Challenge 7 #DeaArhitecturaAcasa:
Căsuța călătoare – magie și imaginație
Căsuța călătoare – în culise
Challenge 6: Reinventează-ți școala! (detalii aici)
11 septembrie – 9 octombrie 2020
Vacanța s-a terminat, ți-e dor de școală? Îți dorești să revii la școală așa cum era ea înainte de pandemie? În septembrie, te provocăm să îți imaginezi școala ta de vis! Arată-ne cum ți-ai dori să fie o zi în școala imaginată de tine! Fii creativ, alege tu metoda de exprimare vizuală
Explorează galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 6:
Reinventează-ți școala: școli pentru viitor – foto
Reinventează-ți școala! – video
Citește despre Challenge 6 #DeaArhitecturaAcasa: Reinventează-ți școala
Challenge 5: Plimbare cu obstacole (detalii aici și aici)
10 iulie – 31 august, 30 octombrie – 27 noiembrie 2020
Îți place să mergi pe roți? Pe bicicletă, skateboard sau pe role? Să sari peste obstacole cu mare viteză? Dar… dacă ar trebui să te deplasezi TOT TIMPUL pe roți? Tu ce crezi, e loc pentru noi toți pe trotuar? Te provocăm să ieși la o plimbare pe roți, dar altele decât cele cu care ești obișnuit, și să experimentezi astfel localitatea.
Challenge 4: Scaune animălicioase (detalii aici)
19 iunie – 17 iulie 2020
Există așa de multe feluri de scaune în jurul nostru – oare cum au apărut ele și cine le-a creat? Te-ai gândit cum ar fi să faci un scăunel pentru tine? Ar arăta ca cele pentru oameni mari sau ar fi unul mult mai jucăuș? Ce-ai zice dacă ai putea realiza un scaun care să îi semene întocmai animalului tău preferat?
Explorează galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 4: Scaune animălicioase: văcuțe prietenoase
Citește despre Challenge 4 #DeaArhitecturaAcasa: Trupa scaunelor animălicioase
Challenge 3: Castele pentru păsărele (detalii aici)
29 mai – 26 iunie 2020
Te-ai gândit unde trăiesc păsările? Sau cum își construiesc căsuța? Știai că și oamenii construiesc cuiburi pentru ei?
Inspirați de măiestria cu care păsările din toată lumea își construiesc adăposturi din materialele pe care le găsesc în zona în care trăiesc, te provocăm să construiești, pentru o pasăre aleasă de tine, un cuib din materiale care să te inspire (materiale naturale, pe care o pasăre le-ar aprecia), potrivit ca dimensiune (verifică pe parcursul construcției cu pasărea decupată) și amplasat într-un loc unde să fie în siguranță (atârnat sau așezat în copac, ridicat sau lipit pe o construcție sau altă variantă creativă). Imaginează-ți o zi din viața păsării în cuibul creat de tine și scrie sau desenează povestea acesteia.
Explorează galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 3: Castele pentru păsărele: cuiburi jucăușe
Citește despre Challenge 3 #DeaArhitecturaAcasa: Castele jucăușe pentru păsărele
Challenge 2: 100+ Streetviews (detalii aici)
8 mai – 5 iunie 2020
De unde începe orașul viitorului? De ce nu… chiar de pe strada ta? Inspirați de cei care au știut să călătorească în timp prin imaginația și ideile lor altfel, te provocăm să descoperi întreaga poveste a străzii pe care locuiești și să o duci, prin desen, cât mai departe în timp.
Explorează galeria cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 2: 100+ Streetviews: străzi trecute și viitoare
Citește despre Challenge 2 #DeaArhitecturaAcasa: Strada mea e cea mai frumoasă!
Challenge 1: Turnuri cu capul în nori (detalii aici)
17 aprilie – 8 mai 2020
Inspirați de arhitecții care se întrec în a construi clădiri cu cât mai multe etaje (adică zgârie-nori), cât mai rezistente și cu forme cât mai năstrușnice, vă provocăm să vă imaginați și să realizați și voi un astfel de turn cu capul în nori, să îi dați un nume (orice clădire care se respectă are un nume!) cât mai sugestiv (care să aibă legătură cu ce se întâmplă la interior) și să desenați sau să scrieți o scurtă poveste cu sau despre turn și cu cei care trăiesc cu „capul în nori”.
Explorează galeriile cu proiectele copiilor care au participat la Challenge-ul 1:
Cel mai… turn cu capul în nori
Turnul altfel… cu capul în nori
Citește despre Challenge 1 #DeaArhitecturaAcasa: Călătorie prin tărâmurile „Turnurilor cu capul în nori”
„Suntem convinşi că avem nevoie să ţinem fiecare aproape de comunităţile de care aparţinem, iar din această provocare, oricât de grea se va dovedi a fi, vom ieşi doar împreună. Rezilienţa e o trăsătură pe care vrem să ne concentrăm în următoarea perioadă şi veţi vedea pe canalele de comunicare ale Asociaţiei De-a Arhitectura, că ne adaptăm pentru a vă susţine, prin mijloacele noastre. Reţeaua De-a arhitectura din întreaga ţară lucrează (la distanţă) la conţinuturi noi, adaptate acestor zile, pe care le veți găsi pe website și pe Facebook De-a arhitectura cu hashtag-ul #DeaArhitecturaAcasa.” din comunicatul de presă al asociaţiei din 24.03.2020.