De vorbă cu preşedinţii filialelor Ordinului Arhitecţilor din România: Cristian Şandru

01/08/19 | OAR, Parteneri

De-a Arhitectura este o reţea de oameni cu idei similare, la nivel naţional şi internaţional, care cred că arhitectura şi mediul construit oferă resurse preţioase în îndrumarea copiilor şi a tinerilor către cetăţenia activă şi aprecierea valorilor culturale. Prin programele de educaţie oferite, utilizând metode non-formale şi experienţa arhitecţilor voluntari care devin ghizi pentru copii la clasă, prin parteneriatul şi dialogul cu dascălul şi cu şcoala, începând cu 2011 De-a Ahitectura contribuie la cultivarea în generaţiile viitoare a prestigiului profesiilor implicate în domeniului arhitecturii şi urbanismului şi la crearea unui nou model de cetăţean: implicat, informat, interesat de mediul în care trăieşte şi de contribuţia pe care o poate aduce la acesta.

De la începutul anului 2016, De-a Arhitectura este proiect cultural prioritar al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), ceea ce confirmă importanţa acordată de către profesionişti investiţiei într-o societate mai atentă şi mai cultivată în domeniul arhitecturii.

Dorim să luăm pulsul filialelor OAR în legătura directă cu campania de popularizare a „Timbrului de Arhitectură” şi vă propunem o serie de scurte interviuri cu preşedinţii filialelor locale pentru o relevantă expunere a profesiei şi a impactului în comunitate a finanţărilor din fondurile „Timbrului de Arhitectură”.

Continuăm seria de interviuri începută în februarie 2019 cu arh. Cristian Şandru, preşedinte Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecţilor din România.

De ce aţi ales să deveniţi arhitect? Ce v-a motivat să alegeţi un rol activ ca arhitect în cadrul organizaţiei profesionale?

Pentru prima oară m-am gândit să devin arhitect în copilărie, după ce am văzut un reportaj la Teleenciclopedia despre Casa de pe Cascadă a lui Frank Lloyd Wright. Arhitectura am descoperit-o ulterior, în şcoală, în facultate şi ca profesionist.

Am ales să mă implic în Ordin pentru că suntem cu toţii datori să dăm societaţii ceva înapoi şi cel mai bine putem face asta în domeniile pe care le cunoaştem.

⌂ Cum credeţi că percep cetăţenii profesia de arhitect şi rolul arhitectului în societate? Cum credeţi că vă văd tinerii şi copiii ca arhitect?

Din păcate majoritatea cetăţenilor nu ştiu foarte bine ce face (sau ce ar trebui să facă) un arhitect. Cred că mulţi cetăţeni apelează la arhitect pentru că îi obligă legea. Aici este de discutat dacă obligativitatea ca orice proiect, oriunde şi oricât de mic, trebuie să fie semnat de un arhitect cu drept de semnatură. Este de discutat dacă acest drept de semnatură ne face bine nouă ca breaslă. Cred ca cetăţenii ar trebuie să apeleze la arhitect nu din obligaţie, ci pentru a fi ajutaţi, îndrumaţi. Sper ca tinerii şi copiii să înţeleagă această diferenţă.

⌂ Ce impact vă doriţi să aibă filiala pe care o conduceţi în viaţa comunităţilor locale?

Sper ca filiala să devină ceva de care arhitecţii simt că aparţin pentru că au ceva în comun, mai mult decât judeţul de domiciliu şi necesitatea de a-şi păstra dreptul de semnătură. Atunci vom fi percepuţi de către comunitate ca breaslă.

⌂ Vă rugăm să ne spuneţi dacă aţi auzit de Asociaţia De-a Arhitectura şi dacă sunteţi familiarizat cu programele desfăşurate de aceasta, dacă şi de ce credeţi că este importantă introducerea în curricullum şcolar a unui curs de educaţie de arhitectură şi mediu construit pentru copii şi adolescenţi?

Da, sunt familiarizat. Este important pentru că numai prin educaţie societatea va putea să înţeleagă diferenţa despre care am pomenit mai devreme şi numai prin educaţie societatea va putea să înţeleagă ce înseamnă repectul faţă de mediul construit.

Cum pot fi făcute vizibile în comunitatea dumneavoastră proiectele finanţate de Ordinul Arhitecţilor din România prin fondurile strânse din taxa „Timbrul Arhitecturii”?

Filialele mici au resurse limitate. De aceea cred că ar trebui gândit un program la nivel naţional de promovare a proiectelor finanţate din taxa de Timbru, indiferent unde s-au derulat acele proiecte.

Ce cuvinte-cheie (sau sintagme) aţi alege pentru a ilustra justificarea existenţei taxei „Timbrul Arhitecturii”?

Pentru un mediu bine construit.