„De-a casele ciripite” – atelier de strângere de fonduri pentru proiectul „De-a arhitectura la sat… pe roți”

Pe 23 mai, timp de trei ore, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu au participat cu entuziasm la atelierul „De-a casele ciripite” organizat de Filiala Sibiu a De-a Arhitectura. Atelierul, dincolo de bucuria de a construi alături de cei mici căsuţe pentru necuvântătoarele înaripate, a avut drept scop strângerea de fonduri pentru proiectul „De-a arhitectura la sat… pe roţi”, proiect înscris în cadrul Maratonului Internaţional Sibiu ce a avut loc pe 1 iunie 2019.

Pentru inspirație, o parte dintre cele 16 căsuţe de păsărele ce au fost amplasate la sfârșitul lui martie 2016 în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale în aer liber din cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu, a fost mutată în grădina Şcolii Gimnaziale Nr. 4.

Atelierul, realizat sub îndrumarea arh. Anca Bordean şi arh. Carmen Şandru, a început cu o prezentare a caselor ciripite realizate de arhitecţi la a doua ediție a Expoziției de creație „Case Ciripite”. După ce au discutat despre importanţa cuibului, ce forme poate avea acesta, ce tipuri de materiale pot fi folosite în construirea lui, copiii şi-au ales pentru început o poză cu pasărea care va beneficia de viitorul cuib construit. Au urmat câteva schiţe, entuziasmul a crescut în ochii sclipitori şi mânuţele dibace s-au pornit la tăiat, decupat, lipit şi aşezat. Cei mici şi-au luat rolul în serios, construind cu sârg şi cu mult simţ de răspundere. După ce au terminat, fiecare copil şi-a prezentat în faţa clasei lucrarea. Căsuţele au fost diferite, ca şi creatorii lor, dar extrem de frumoase şi inedite, demonstrând încă o dată câtă imaginaţie au ei, cei mici.

„Am avut un număr record de participanţi la atelierul pentru strângere de fonduri «De-a casele ciripite» și, deci, record de entuziasm! Mulţumim copiilor din Şcoala Gimnazială Nr. 4 care au înţeles că pot ajuta ca atelierele de care se bucură ei să ajungă şi la colegii lor de generaţie din satele sibiene!

Printre ciripitele prezentate la începutul atelierului s-au numărat şi căsuţele de păsări concepute şi realizate de biroul de arhitectură al arh. Oana-Maria Bogdan şi cel în care profesează Diana Constantinescu, care au alergat anul acesta pentru De-a Arhitectura Sibiu la Maratonul Internaţional Sibiu 2019!

Astfel, am mai mișcat o rotiță către copiii din sate, dar mai avem încă nevoie de ajutorul vostru. Abia am atins 49% din target.”, ne-a transmis echipa De-a Arhitectura Sibiu.

Fondurile strânse în cadrul atelierului vor merge către proiectul „De-a arhitectura la sat… pe roţi” pentru ca în perioada septembrie 2019 – iunie 2020, alţi copii din satele sibiene, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, alături de familiile acestora şi de profesorii de învăţământ primar să beneficieze de 10 ateliere de arhitectură şi mediu construit.

„De-a arhitectura la sat” este un proiect local, apărut din dorinţa de a conştientiza şi a valorifica arhitectura specifică satelor sibiene, mereu apreciate pentru autenticitate, etnologie, istorie, unicitate. Echipa De-a Arhitectura Sibiu îşi doreşte ca activitățile De-a arhitectura să fie accesibile şi copiilor care locuiesc în satele din judeţ, iar pentru a evita blocaje logistice (transportul copiilor la atelierele de la Sibiu) aceasta va duce atelierele la ei în sat, „pe roţi”, oricare ar fi acesta. Atelierele pe roţi înseamnă o rulotă transformată într-un mic spaţiu de lucru, de citit cărţi şi reviste de arhitectură, de desenat şi bricolat, de proiecţii. Produsul finit al atelierelor este un ghid de arhitectură a satului care să conţină informaţii obiective, suprapuse şi completate de percepţia şi experienţa copiilor.

„Case Ciripite” este o campanie de strângere de fonduri desfăşurată în 2014 şi 2015, dezvoltată de Asociaţia De-a Arhitectura cu scopul de a susţine implementarea cursurilor de arhitectură în şcolile de stat din România. În cadrul proiectului, arhitecţi renumiţi din România au fost invitaţi să creeze case inedite de păsări care au fost licitate şi ulterior expuse în cadrul Galeriei Galateca, a Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” din Bucureşti şi a Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu.

Și voi puteți contribui pentru ca activitățile De-a arhitectura să fie accesibile şi copiilor care locuiesc în satele din judeţul Sibiu, donând pentru proiectul „De-a arhitectura la sat… pe roți”, în contul: RO55BTRLRONCRT0339840301, Banca Transilvania, sucursala Sibiu (Asociaţia De-a Arhitectura – Filiala Sibiu, cod de identitate fiscală: 36159571, cu mențiunea „Pentru DAA la sat”). Pentru mai multe detalii puteți contacta echipa De-a Arhitectura Sibiu: arh. Anca Bordean (anca [at] de-a-arhitectura [punct] ro) și Carmen Şandru (carmen [at] de-a-arhitectura [punct] ro).

*Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.

Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: De-a Arhitectura Sibiu