Seria de conferinte „De-a arhitectura povestită” a continuat şi la Sibiu în săptămâna „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun”.
Participanţii la eveniment au fost arhitecţii Gabriel Roşca şi Marius Timofte – conferinţa „Despre soare” şi Mihai Tuca – conferinţa „Poveşti şi case de demult”, dar şi copiii veseli, curioşi, frumoşi, entuziaşti, precum şi învăţătorii, profesorii şi părinţii dornici (încă) de poveşti frumoase despre arhitectură. Au participat aşadar un număr de 260 de copii cu vârstele cuprinse între 8-13 ani şi 15 adulţi.
Sala evenimentului a fost pusă la dispoziţie de Teatrul pentru copii şi tineret Gong, care ne-a fost partener în organizarea evenimentului. Întregul proiect a fost susţinut şi la Sibiu de brandul de origine germană YTONG, cunoscut pentru implicarea și promovarea în arhitectura de calitate. Astfel, a fost posibil accesul gratuit al copiilor la conferintele „De-a arhitectura povestită”.
„Am susţinut acest program încă din primele faze de dezvoltare ale lui din dorința de a ne implica activ în educarea generaţiilor de copii, în ceea ce privește calitatea în arhitectură şi construcţii. Suntem bucuroşi că cea de-a doua ediție a strâns atât de mulţi elevi dornici să înveţe cât de importantă este arhitectura în viaţa lor”, a declarat Mădălina Dumitru, Regional Marketing Manager Xella, România, Ungaria şi Bulgaria.
Aşadar, „Povestita” a urcat la Sibiu pe scena unui teatru drag copiilor. Actorii au fost, de data aceasta, arhitecţii, care au pus în scenă poveştile lor despre arhitectură. Prima poveste, „Despre soare”, a fost de fapt un dialog incitant între cei doi arhitecţi-povestitori, Gabriel Roşca şi Marius Timofte, şi copiii extrem de curioşi şi de atenţi, de la cei mai mici, până la cei mai mari (faptul că au fost vârste diferite a dat un plus de inedit, iar întrebările sau comentariile au fost extrem de interesante şi pertinente, atât din partea celor din clasa a doua, cât şi a celor din clasa a şasea). Luminile reflectoarelor au jucat cu succes rolul soarelui cel dătător de viaţă, sub razele căruia se naşte jocul savant al formelor numit arhitectura.
La cea de-a doua conferinţă, jocul luminilor şi al volumelor s-a cuminţit, lăsând locul farmecului aparte al „Poveştilor şi caselor de demult”. În tuşe fine, imaginile însoţite de vocea domoală a arhitectului-povestitor Mihai Tuca au adus în faţa ochilor mari de uimire, poveştile pline de istorie ale unor case foarte vechi, emblematice, ale oraşului. Şi asa, copiii au aflat că zi şi noapte, an de an, secol de secol, noi şi casele noastre trăim poveşti ce trebuie, mai departe, povestite, iar scena teatrului a primit, prin intermediul arhitecţilor invitaţi, noi poveşti de spus de-acum încolo, poveşti cu şi despre arhitectură.
La final, nemulţumiţi că tot ce e frumos se termină parcă prea repede, copiii au întrebat când se mai pot întâlni cu poveştile despre arhitectură. Şi cum nu avem Şeherezade, răspunsul a fost că la anul…
Echipa care s-a ocupat de organizarea şi implementarea proiectului a fost formată din arh. Carmen Şandru – coordonator, arh. Anca Bordean – asistent, arh. Iulia Maria Nistor – asistent, arh. Cristian Şandru – asistent, Andrei Piloiu – fotograf.
Noi toţi mulţumim celor care au contribuit la reuşita momentelor de poveste create pentru copiii din Sibiu!