La mijloc de iunie 2018, Asociația De-a Arhitectura a primit invitația de a participa la evenimentul local Street Delivery x UAUIM București. Evenimentul ce se desfăşoară în capitală în fiecare an, Street Delivery București, s-a aflat între 15 şi 17 iunie la a treisprezecea ediție şi a reuşit să deschidă străzile pentru oameni, timp de 3 zile, pentru a le închide în acelaşi timp pentru maşini. Anul acesta Street Delivery s-a extins și la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) în zilele de 16 și 17 iunie unde a fost prezentă şi De-a Arhitectura.
Aşa cum ne-am obişnuit, iunie aduce şi finalul de an al cursurilor De-a arhitectura prin expoziţii în întreaga ţară. Expoziția machetelor claselor din București și zona sud a avut loc şi anul acesta la Universitatea de Arhitectura şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din Bucureşti în perioada 10-15 iunie. Clasele și grupele de elevi care au finalizat cursurile „De-a arhitectura în oraşul meu”, „De-a arhitectura mini” și „De-a arhitectura în școala mea” au participat la expoziție cu machete, dar și cu proiecte, desene, fotografii sau panouri de prezentare. În total au expus și au prezentat 25 de clase din București, Crevedia, Mogoșoaia, Pitești, Ploiești și Snagov. Elevii au venit însoțiţi de cadrele didactice şi arhitecţii voluntari, dar și de părinții, frații, bunicii și prietenii lor care au dorit să-i susțină la prezentarea machetei proiectului lor. Mai multe detalii aici.
Imediat ce s-au încheiat ultimele prezentări ale elevilor, echipa De-a arhitectura a mutat machetele și întreaga expoziție sub porticul UAUIM. „Adoptă o căsuță De-a arhitectura” a fost iniţiativa De-a Arhitectura la evenimentul Street Delivery din acest an.
Timp de 2 zile am povestit tuturor celor care ne-au vizitat despre asociaţie şi programele acesteia și i-am invitat să adopte o căsuță dintre machetele expuse sau să se joace cu ele chiar acolo, în aer liber. Încă de dimineață s-au arătat primii vizitatori: copii timizi și curioși ce cercetau machetele cu grijă, le studiau din toate direcțiile, le analizau și voiau să afle mai multe despre cei care le-au construit. Părinții ne cereau informații despre activitatea asociației și eram pregătiți să povestim despre orice, mai ales despre rezultatele noastre în urma acestui an școlar. Multe căsuțe au fost adoptate! Unele au fost adoptate împreună cu terenul din jur, curtea și grădina, altele alături de alte căsuțe: un copil a adoptat un vulcan, altul un teren de sport, altul o parcare și mulți copii au fost atrași de vegetație și de metodele diverse prin care aceasta a fost construită și reprezentată. Au fost și machete care au fost adoptate cu totul, integral.
Duminică, în cea de-a doua zi a evenimentului, i-am invitat pe cei mici și pe cei mari la atelierul „Deconstruim şi construim”. Copiii au refolosit cartoanele cu care am format sistemul de expunere pentru expoziția noastră și, alături de părinți, au construit un labirint cu ajutorul sistemelor Makedo. Unii copii știau că organizăm acest atelier și au venit la Street Delivery să ne caute; alții au trecut întâmplător pe lângă noi și, curioși, s-au alăturat echipei de la atelier. Ne-am bucurat să aflam că au fost copii care au venit la atelier pentru că tocmai auziseră că lucrăm cu niște instrumente speciale. Sistemele Makedo sunt foarte atractive și ușor de folosit. Piesele mici, colorate și din plastic, redau foarte bine forma uneltelor pe care le folosesc adulții: șurubelniță, fierăstrău, şurub. Am construit un labirint întortocheat, cu multe poduri și pasarele, iar fiecare copil care se alătura grupului îl continua sau completa cu siluete de case, pomi, blocuri turn.
Echipa De-a arhitectura la Street Delivery x UAUIM București a fost formată din arh. Ioana Anghel-Rizea, arh. Aurelia Iuliana Axente-Stan, arh. Mădălina Elena Bold, arh. Oana Pavăl şi arh. Mina Sava. Mai jos găsiți câteva impresii adunate de la îndrumătorii atelierului.
Mădălina Bold, așa cum ne-a obișnuit, cu stilul său jucăuș și vesel, ne-a trimis impresiile ei despre prima zi la Street Delivery x UAUIM București: „După ce, timp de o săptămână, orașele de-a arhi și-au spus povestea și au fost străbătute și cercetate de ochi și mânuțe curioase, și-au făcut curaj și au ieșit în stradă, ca orice trecător, mic sau mare, să le poată descoperi. Cartierele fantastice imaginate la cursul «De-a arhitectura mini» s-au împrietenit cu orașele eco, cu cele super-moderne, cu așezările liniștite de la mal de mare și cu orașele cu căsuțe vechi și atent decorate, au făcut sfat și au decis: în porticul Facultății de arhi nu-i loc de stat, studenții sunt mereu grăbiți, iar machetele lor albe și complicate nu par prea prietenoase – fiecare îşi va căuta un nou mic prieten, care îl va îndrăgi la fel de mult precum copilul care l-a meșterit. Odată deschise porțile, lumea lor colorată a atras mulți copiluți sau adulți cu suflet de copil, bucuroși să «adopte» case, blocuri turn, grădini, copaci înfloriți, vulcani, poduri șerpuitoare, mașini și bărcuțe. Părțile călătoare din machetele realizate cu drag de copiii De-a arhitectura și-au găsit astfel un nou «acasă», au devenit «parteneri» de joacă sau culcuș de animăluț, în jurul lor s-au țesut alte povești și au adăpostit noi locuitori, au răspândit veselie și [po]vestea De-a arhitectura și a anului de școală prin care au trecut.”
Oana Pavăl ne-a povestit despre ambele zile la Street Delivery x UAUIM București: „În prima zi, machetele au atras atenția trecătorilor curioși. Spre surprinderea mea, chiar și adulții neînsoțiți de copii s-au oprit să se uite la căsuțe, să ne întrebe despre De-a Arhitectura sau chiar să adopte o căsuță. Copiii care au petrecut acolo ziua au adoptat căsuțe cât să-și facă ei un mic orășel în portic la Arhitectură. Cei mai timizi dintre copiii în trecere au adoptat câte un obiect micuț – un copăcel sau un leagăn, cei mai curajoși chiar mai multe căsuțe. Cea mai mare surpriză a fost că cei de la Make a Point au adoptat două machete care i-au inspirat, machete care aveau numeroase turnuri și care au acum un turn drept casă.
Duminică, la atelierul «Deconstruim şi construim», inspirați de machetele orașelor, pornind dintr-o joacă, labirintul nostru din carton a devenit un oraș labirint în care s-au ridicat căsuțele fiecărui copil care a înșurubat alături de noi copăcei și poduri care să facă legătura între vecini. De la o intenție de a improviza, de a face o instalație liberă din cartoane, folosind sistemul Makedo, copiii au ajuns tot la oraș, comunitate, arhitectură.”
Aurelia Axente-Stan a descris metodele de lucru pe care le-au folosit copiii la atelierul „Deconstruim şi construim”: „Deşi iniţial planificasem să realizăm, împreună cu copiii, un labirint din cartoane cu ajutorul instrumentelor Makedo, chiar înainte de începerea atelierului ne-am gândit că ar fi interesant să îi lăsăm pe copii să realizeze silueta oraşului labirint, urmând ca fiecare să amplaseze o casă acolo unde doreşte, în cadrul labirintului. Fiecare casă a fost decorată de copii cu ajutorul cretei sau al cariocilor şi apoi fixată prin intermediul pieselor şi instrumentelor Makedo, în interiorul labirintului. Între construcţii erau spaţii verzi, aşa că fiecare copil a realizat silueta unui copac, desenând întâi cu creta pe carton, iar apoi decupând cu ajutorul fierăstrăului Makedo. Unii au fost inspiraţi de formele geometrice din carton şi le-au transformat în brazi. A fost un atelier la care copiii au venit treptat şi au continuat ceea ce începuseră cei care veniseră înaintea lor.”
Mulţumim Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) pentru susținerea programului cultural De-a arhitectura, Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) pentru găzduire și echipei Street Delivery x UAUIM București pentru invitaţia de a participa la ediţia din acest an a evenimentului!
Autor text: arh. Ioana Anghel-Rizea
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografi: arh. Ioana Anghel-Rizea, arh. Aurelia Axente-Stan, arh. Oana Pavăl