De-a Arhitectura la Galeria de Artă Europeană

20/09/16 | Atelier, Parteneri

Toamna aceasta aduce pentru Asociația De-a Arhitectura o serie de ateliere și activități noi pentru copii şi adolescenți, menite să îi apropie pe aceștia de oraș, să îi învețe să îl respecte și să îl iubească, cu părțile sale bune sau mai puțin plăcute.

Printre acestea se numără și atelierul „De-a Arhitectura la Galeria de Artă Europeană”, desfășurat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR), o dublă călătorie: prin istoria artei europene și prin sălile vechiului Palat Regal, care le va explica celor mici ce este perspectiva, cum a fost descoperită și cine folosea această tehnică de a desena, călătorie la finalul căreia fiecare copil va încerca să schițeze, folosind regulile descoperite, una dintre puținele săli ale muzeului neafectate de modificările comuniste.

Dornici să îi dăm o formă cât mai interesantă și atrăgătoare pentru cei mici, am început pregătirile din vreme – cu ajutorul echipei de la muzeu ne-am  documentat, am vizitat, desenat și redactat, iar în primăvară, pe data de 5 mai, a avut loc atelierul-pilot, coordonat de arh. Mina Sava, arh. Mădălina Bold și arh. Ioana Rizea. Curioșii noștri parteneri de călătorie au fost copiii din grupa de vârstă 9-12 ani, de la Școala Montessori Bucureşti. Iată mai jos povestea acestei prime întâlniri.

 width=

Odată trupa veselă adunată, am intrat în holul principal al Galeriei de Artă Europeană – punctul de plecare al expediției de-a arhitecturoase, ne-am împrietenit cu gazdele și cu regulile de vizitare ale muzeului și am primit „trusa” cu toate cele necesare traseului. Vom fi astăzi arhi-detectivi – tablourile, sălile muzeului, decorațiunile ascund indicii importante pe care le vom descoperi treptat, le vom nota și ne vor fi de folos pentru ultima „probă” a atelierului, desenul.

 width=

Urcăm și descoperim săli mari, elegante, în care fiecare tablou pare că ascunde o poveste. „Hi, hi, tabloul nostru seamănă cu o bandă desenată! Pictorii de atunci încă nu ştiau sa deseneze in 3D?” Aflăm răspunsul în următoarea încăpere, unde tabloul care înfățișează „Întoarcerea fiului risipitor” pare să semene mai mult cu desenele știute de noi.  Repetiție, ritm, puncte de fugă, proporție, sună greu de explicat unor copii, însă toate capătă sens atunci când le învățăm jucându-ne și transformând elementele arhitecturale din jur în sunet și mișcare.

Un etaj mai sus devenim  pictori-ucenici care învață  cum să observe lumina și a să pereche-umbra, și cum să le reprezinte în desenul lor. Privim apoi în jur – oare pe unde ajunge soarele în această sală lipsită de ferestre? De câtă lumina are nevoie un tablou? Dar camera noastră sau sala de clasă?

 width=

 width=

Urmând traseul marcat pe hartă, trecem prin sălile muzeului și căutăm orice detaliu ne-ar putea fi folositor pentru ultima parte a atelierului: una dintre sălile vechiului palat regal va trece din realitate în desenele noastre, folosind noţiunile și tehnicile învățate în călătoria copiilor prin muzeu: perspectivă, lumină-umbră şi observarea unui ansamblu de elemente arhitecturale.

 width=

Ajunși la ultima oprire, ascultăm istoria palatului, privim curioşi în jur şi încercăm să denumim elementele de arhitectură cunoscute. Începe apoi partea mult așteptată – desenul. Creioanele ating uşor foaia, unele linii tremură, mai puţin curajoase, altele țes rapid contururile din spaţiul observat. Nici măcar finalul de atelier nu reușește să le oprească – bucuria de a fi descoperit o nouă „joacă”, de-a desenul de arhitectură, este prea mare și îi ține pe cei mici atenți și concentrați: au de „prins” lumina, de așezat pardoseala, iar partea aceea de coloană cu nume ciudat… capitel, mult le va da de lucru :).

Text: arh. Mădălina Bold

Începând din octombrie 2016 atelierele „De-a arhitectura… la muzeu” se vor desfăşura în fiecare vineri la Muzeul Național de Artă al României (MNAR). Înscrierile se fac prin email (educatie@art.museum.ro) sau la telefon 021 314 81 19. Costul unui atelier este de 25RON/participant, grupa de vârstă 8ani+. Detalii aici.