De-a Arhitectura la Congresul mondial al arhitecților UIA 2023

12/07/23 | Eveniment, OAR, Proiecte, Rețea, UIA

j

Text: arh. Mina Sava

l

Editor: arh. Monica Popescu

Fotografii: arh. Mina Sava, arh. Veronica Sava, Programul de lucru UIA – Arhitectura și copiii

h

Timp de citire: 9 minute

Între 2 și 6 iulie 2023 a avut loc la Copenhaga Congresul mondial al arhitecților UIA 2023 (UIA 2023 World Congress Copenhagen) organizat o dată la trei ani de Uniunea Internațională a Arhitecților (Union Internationale des Architectes (UIA)).

Secțiunea nordică a UIA (care este compusă din Danemarca, Finlanda, Insulele Feroe, Islanda, Norvegia și Suedia) a câștigat concursul pentru 2023 și aceasta a fost prima dată când congresul s-a desfășurat într-o țară nordică. Destinațiile anterioare includ Rio de Janeiro, Brazilia (2021), Seoul, Coreea de Sud (2017), Durban, Africa de Sud (2014) și Tokyo, Japonia (2011), printre altele.

Colega noastră arh. Mina Sava, preşedinte De-a Arhitectura și reprezentantul României din partea Ordinului Arhitecților din România (OAR) la Programul de lucru UIA – Arhitectura şi Copiii, ne povestește mai departe despre vizita în Copenhaga.

Programul de lucru UIA – Arhitectura și copiii

Începând din martie 2023 au început pregătirile pentru congres, care au constat în întâlniri de lucru online cu board-ul programului. Scopul a fost să stabilim designul standului, inclusiv culorile panotajului, elementele grafice, mobilierul și iluminatul de închiriat. De asemenea, ne-am ocupat de realizarea graficii materialelor promoționale pentru standul UIA Work Program – Architecture and Children. Am creat trei bannere informative despre programul de lucru, Carta UIA a educației de mediu construit, Premiile Cuburile de Aur și seminarul UIA – Arhitectura și copiii din cadrul congresului, care au fost realizate de arh. Veronica Sava, membru al Asociației De-a Arhitectura.

Între 2 și 6 iulie am fost prezenți la stand în diferite intervale orare, asigurându-ne că am putut interacționa cu cât mai mulți vizitatori. În cadrul acestor întâlniri am oferit informații despre Programul de lucru UIA – Arhitectura și copiii, Premiile Cuburile de Aur și Carta UIA ce este tradusă în 13 limbi, inclusiv în limba română.

A fost o experiență minunată și am fost bucuroși să împărtășim vizitatorilor pasiunea noastră pentru arhitectură și educația copiilor și a tinerilor.

Programul Architecture and Children – UIA Built Environment Education Network reunește arhitecți care lucrează în domeniul educației de mediu construit (Built Environment Education – BEE) pentru copii și tineri din întreaga lume. Mina Sava, preşedinte al Asociaţiei De-a Arhitectura, este reprezentantul României din partea OAR (Ordinul Arhitecților din România) la Programul de lucru UIA încă din 2015, în timp ce arh. Eliza Yokina, membru fondator al Asociaţiei De-a Arhitectura, este membru supleant.

Seminar Programul de lucru UIA – Arhitectura și copiii (3 iulie 2023)

Programul de lucru UIA – Arhitectura și copiii și-a prezentat la congres activitățile într-o expoziție, iar pe 3 iulie, între orele 13:45-15:15, în sala B3 M3-4, a avut loc un seminar cu scopul de a găsi moduri în care să ne putem ajuta reciproc pentru a dezvolta educația de mediu construit folosind rețeaua UIA – Arhitectura și copiii, în creștere la nivel mondial.

  • Hadeer Saeed Dahab din Egipt, Al Khalifa Urban Dreams – Premiu Media audio-vizuală

Seminarul a adus vești și despre un nou MOOC axat pe educația de mediu construit, iar prezența câștigătorilor Golden Cubes Awards, Hadeer Saeed Dahab din Egipt (Al Khalifa Urban Dreams – Premiu Media audio-vizuală), Gerd Grüneisl și Joscha Thiele din Germania (Spielstadt Mini München – Premiu Instituție), Rita Terbe și Fruzsina Barta din Ungaria (Peisaj-spațiu-depozitar + Creațiile stimulează inteligența vizuală-spațială – Premiu Media scrisă) și Tomoko Fukuguchi din Japonia (Atelierul școlar axat pe construirea unei cabane de paie – Premiu Școli) a adus multă bucurie și un moment de sărbătoare.

La atelier ne-au fost gazde Heba Safey Eldeen și Suzanne de Laval, co-directori ai Programului de lucru UIA – Arhitectura și copiii.

Prezentarea BEE MOOC a fost susținută de Angela Million de la Universitatea Tehnică din Berlin, Germania, Heba Safey Eldeen de la Universitatea Internațională din Cairo, Egipt, și Marta Brković Dodig de la Universitatea Nikola Tesla din Serbia. MOOC este un curs gratuit online de educație de mediu construit pentru studenți la care se poate înscrie oricine, un proiect pilot în care programul De-a arhitectura este intervievat ca exemplu de bune practici.

Un alt proiect care merită atenția este cel al colegei noastre din Bulgaria, Magdalina Rajeva, de la Atelierul de arhitectură pentru copii, care a prezentat activitățile de educație de mediu construit ce au loc în țara vecină și un set de instalații interactive educative despre mediul construit dezvoltat de organizația sa pentru Muzeul copiilor din Sofia.

Ahsen Özsoy din Turcia a vorbit despre cum folosesc copiii spațiul din zona în care a avut loc devastatorul cutremur din februarie 2023.

Vizita de studiu la Ku.Be – Casa de cultură și mișcare (4 iulie 2023)

Programul de lucru UIA – Arhitectura și copiii a organizat pe 4 iulie o vizită ghidată de colega noastră din Danemarca, Julie Dufour, la Ku.Be – House of culture and movement, o clădire proiectată de MVRDV și ADEPT în 2016 în municipalitatea Frederiksberg din Copenhaga, un loc de întâlnire al comunității locale de toate vârstele. Dacă citim broșura Ku.Be aflăm că vom găsi aici: spații educaționale, birouri, spații pentru sport și wellness, un auditorium, o cantină, un magazin, însă când îi treci prgaul te afli în mijlocul unui mare loc de joacă. Tobogane, pereți de escaladă, plase de cățărat, între care circulă fără odihnă copii, dar și adulții mai curajoși, sunt dispuse într-un spațiu continuu, fluid, aflat între cele șase volume primare, în culori diferite, care adăpostesc funcțiunile sus amintite. Ideea proiectului a fost de a combina teatrul, sportul și învățarea într-un spațiu în care corpul și mintea sunt activate și în care să se formeze conexiuni între utilizatori indiferent de vârstă, abilitate sau interes.

Vizita de studiu la Malmö (4 iulie 2023)

Tot pe 4 iulie, Programul de lucru UIA – Arhitectura și copiii cu ajutorul Ordinului Arhitecților din Suedia a organizat o vizită pe partea cealaltă a strâmtorii Öresund, în Suedia. Vizita a cuprins prezentarea, de către coordonatori, a două intervenții în spațiul public realizate prin design participativ cu grupuri de copii din diverse comunități din Malmö și vernisarea la Centrul Suedez de Arhitectură din Malmö a expoziției proiectului Play for Democracy, însoțită de prezentările echipei care a ilustrat atât demersul proiectului, cât și concluziile sale.

Gatulabba – un proiect inovator despre libertatea de mișcare a copiilor, așa cum e descris pe pagina vizitei de studiu, care nu doar imaginează străzile viitorului împreună cu copiii și tinerii, ci le și testează la scara 1:1. Proiectul experimentează cu străzi și piste de biciclete și a fost dezvoltat împreună cu copii și tineri. Aceștia sunt factori cheie pentru creșterea libertății de mișcare, permițând astfel activități în aer liber care sunt importante pentru sănătatea mentală și fizică.

Această primă vizită la o intervenție în spațiul public dintr-un cartier dormitor din anii ‘60-70, de blocuri P+10, similar cu cele din România, răspundea nevoii copiilor din comunitatea respectivă de a avea un parcurs sigur și atractiv de la centrul comunitar la școala lor. Pe traseu erau amplasate mai multe obiecte de mobilier urban proiectate și realizate de ei, obiecte care să îi amuze și, în același timp, să îi ghideze pe traseul sigur, departe de carosabil. Proiectul, agreat inițial de consiliul local, va fi totuși dezafectat în anul următor, deoarece nu consideră sigur, mai mult de un an, mobilierul urban realizat din paleți și OSB. Marele câștig al proiectului este însă crearea unei comunități locale într-un cartier foarte eterogen.

Locul de joacă al lui Mary Andersson – a doua oprire pe parcursul vizitei de studiu a fost un mic parc, parcul lui Mary Andreson – situat într-un cartier rezidențial muncitoresc tot din anii ‘60-70. Design-ul parcului s-a bazat pe istoria locală a cartierului Sorgenfri, unde a locuit Mary Andersson, o scriitoare locala de povești pentru copii. Diverse elemente din poveștile și amintirile sale legate de acele locuri au fost „traduse” de copii în desene și apoi transformate de peisagiști, arhitecți și artiști în tema și proiectul parcului. Ideea locului de joacă a venit inițial de la câțiva locuitori din Sorgenfri. Este un exemplu de dezvoltare social sustenabilă a unui spațiu public și arată că dialogul extins și procesele de planificare necesită perspective pe termen lung, resurse, actori implicați și cooperare transfrontalieră. Profitarea de ideile locuitorilor și de istoria locală a locului a generat mândrie locală și a ancorat locul de joacă în zonă.

Expoziția Play for Democracy (Form/Design Center) – expoziția prezintă procesul și metoda unui proiect care a implicat 120 de copii.

Planurile municipalității Ängelholm, Suedia, pentru o nouă clădire a primăriei au fost punctul de plecare al proiectului Play for Democracy. Proiectul a explorat un nou mod de dialog în procesele de planificare municipală, propunându-și să dezvolte o metodă de lucru interdisciplinară în care spațiul public este proiectat pe baza unui proces participativ în care este inclus și input-ul copiilor din comunitatea locală. Acesta este obținut dintr-un set de activități artistice-educaționale, introduse în format de joc, prin care copiii explorează, creează și își exprimă opinia în legătură cu ceea ce ar trebui să fie noua lor primărie. Experiențele rezultate din creațiile și sugestiile celor 120 de copii participanți au fost folosite și pentru o propunere pentru modul în care Convenția cu privire la drepturile copilului poate fi transpusă în acțiune și poate deveni o parte naturală a dezvoltării urbane. Echipa proiectului speră ca rezultatele cercetării desfășurate în cadrul proiectului să genereze o metodă generală care poate fi utilizată în diferite contexte atât în Suedia, cât și la nivel internațional.

Kid City – Centrul Form/Design, Växtvärket, împreună cu Fundația Arwidsson au organizat o seară despre planificarea orașului prietenos cu copiii și libertatea de mișcare a copiilor în orașele noastre.

Gala de premiere Congresul mondial al arhitecților UIA 2023 (6 iulie 2023)

Pe 6 iulie, în ultima zi a congresului, Grupul de lucru Architecture and Children – UIA Built Environment Education Network a acordat diplomele premianților Golden Cubes Awards. În cadrul galei de închidere a congresului am avut onoarea să primesc, ca reprezentant al României, pentru echipa proiectului „Tribuna Parc”, nominalizat de România în urma preselecției naționale la categoria „Școli”, mențiunea de onoare a Premiilor Cuburile de aur 2023.

Tribuna Parc” este proiectul elevilor din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială „Dimitrie Anghel” Cornești-Miroslava, jud. Iași, dezvoltat sub îndrumarea arhitectei Alexandra Berdan (A+noima) și a profesoarei de matematică Diana Gheorghe în cadrul programului educațional „My School Can Be Cool” în anul școlar 2021-2022. Proiectul s-a desfășurat cu ajutorul unei finanțări de la Raiffeisen Bank, prin programul de granturi Raiffeisen Comunități, și de la Ordinul Arhitecților din România, din „Timbrul Arhitecturii”, (partea teoretică) și printr-o finanțare primită în urma parteneriatului cu Asociația ZI de BINE (partea practică).

Organizate de Programul de lucru Arhitectura și copiii al Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA) pentru a onora persoanele și/sau organizațiile care ajută copiii și tinerii să înțeleagă mai bine arhitectura și mediul construit, Premiile Cuburile de Aur sunt acordate pentru 4 categorii: Instituții, Școli, Media scrisă și Media audio-vizuală. În România faza națională a premiului a fost organizată de Ordinului Arhitecților din România.

Sesiunea științifică – Design pentru incluziune/“Science Track – Design For Inclusivity” (3 iulie 2023)

În cadrul „Sesiunii științifice – Design pentru incluziune” (“Science Track – Design For Inclusivity”), împreună cu colegele mele arh. Oana Pavăl, arh. Monica Mureșanu și arh. urb. Vera Marin am prezentat pe 3 iulie, de la ora 16:22 (Bella Center – sala B4 M5-6), lucrarea “Empowering teenagers through built environment education, while experimenting (in)the public space” ce descrie experiența activităților cu adolescenți și tineri din programul „Urban Up!” lansat de De-a Arhitectura în 2017. Lucrarea a fost selectată din cele aproape 750 de lucrări din întreaga lume trimise spre evaluare comisiei panelului Science Track a congresului și va fi publicată în publicația academică Springer.

Panelul în care a fost susținută lucrarea echipei De-a arhitectura ne-a adus în fața prezentării „Education for Future Inclusion”, unde Jeanette Frisk de la arki_lab a prezentat demersuri ale biroului de a include adolescenții și tinerii în procese de design pentru spațiul public. arki_Lab este un birou danez de consultanță urbană care se sprijină pe trei piloni: co-creare, design democratic și interdisciplinaritate. Crezul comun al comunicărilor din acest panel este că adolescenții sunt o categorie aparte de utilizatori ai spațiului public, cu nevoi și caracteristici diferite. arki_lab are o practică în care își propune să aducă toate categoriile de actori la masă și implementează procese participative cu pre-adolescenți, adolescenți și tineri deoarece vocea acestora este cea mai puțin auzită în privința nevoilor și așteptărilor de la oraș. Și aceștia consideră, ca și De-a Arhitectura, că pentru a ajunge la elevi un cadru foarte prietenos și accesibil este școala. De asemenea, consideră că prin educație se creează cadrul în care tinerii dezvoltă și o atitudine critică față de oraș și urbanism, dar și față de societate, fiind încurajați că devină cetățeni activi în comunitate.

Copiii și tinerii au fost categorii de utilizatori și modelatori ai mediului construit despre care s-a discutat și în cadrul celorlalte paneluri, în sesiunile de comunicări științifice, precum „Design for Health” și „Design for Resilient Communities”.

În urmă cu 6 ani, la congresul de la Seoul, echipa viitorului congres promitea să transforme Copenhaga în capitala mondială a arhitecturii în 2023. Și a reușit, nu atât datorită programului congresului extrem de dens și interesant, ci datorită faptului ca orașul în sine este cel mai mare „muzeu” de arhitectură și design urban contemporan de calitate.

La Congresul UIA ne-au reprezentat arh. Mina Sava, preşedinte De-a Arhitectura și reprezentantul României din partea Ordinului Arhitecților din România (OAR) la Programul de lucru UIA – Arhitectura şi Copiii (Architecture and Children – UIA Built Environment Education Network) din 2015, arh. Oana Pavăl, arh. Monica Mureșanu, arh. Vera Marin (De-a Arhitectura și Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti), arh. Veronica Sava (De-a Arhitectura).

Echipa României la Congresul mondial al arhitecților UIA 2023

Uniunea Internațională a Arhitecților a fost fondată în 1948 pentru a uni arhitecții lumii printr-o asociație a organizațiilor lor naționale. Din cele 27 de delegații prezente atunci, UIA a crescut pentru a include asociațiile cheie ale arhitecților profesioniști din peste 100 de țări, organizând aproximativ 1,3 milioane de arhitecți și a sărbătorit 75 de ani în 2023.

UIA este o organizație internațională neguvernamentală recunoscută de UNESCO ca singura uniune arhitecturală care operează la nivel internațional.