Pentru al doilea an consecutiv Clubul Copiilor Lugoj este partenerul Asociației De-a Arhitectura în derularea unor programe educaționale care îi ajută pe copii să descopere lumea fascinantă a arhitecturii și care îi fac mai atenți la ce se întâmplă în orașul lor.
Astfel, luni, 6 noiembrie, a avut loc o întâlnire a celor 20 de elevi care urmează cursul „De-a arhitectura în orașul meu” în anul şcolar 2017-2018 cu cei 11 copii absolvenţi ai cursului în anul şcolar 2016-2017. Arh. Ana Maria Ionescu, coordonator al programului De-a arhitectura în Timişoara, ne spune cum a decurs întâlnirea: „Astăzi am vizitat împreună cu Brîndușa [n.r. arh. Brînduşa Havaşi] grupele înscrise în programul «De-a arhitectura în orașul meu» de la Clubul Copiilor Lugoj. Ne-au primit cu multă bucurie copiii, alături de profesoara Simona Berghin și voluntara îndrumătoare Mădălina Nica. Elevii care au finalizat cursul anul precedent ne-au împărtășit amintirile lor legate de cursul De-a arhitectura, iar cei înscriși în această toamnă ne-au prezentat primele machete din acest an.
Timpul petrecut cu copiii la întâlnire a fost relativ scurt astfel încât nu am avut foarte mult timp să povestim cu ei, dar doamna învățătoare ne-a spus că au venit absolut toți copiii înscriși în program anul trecut. Cred că acest fapt vorbește de la sine despre cât de mult le-a plăcut să facă De-a arhitectura. 🙂 Sunt niște copii care fac naveta dintr-un sat de la periferia Lugojului.
Mulțumim partenerului Honeywell Life Safety Romania care și în acest an școlar susține cursul din Lugoj cu materiale de bricolaj și cărți de arhitectură.”
Prof. Simona Berghin ne dă mai multe detalii despre cursurile De-a arhitectura ce au loc la Clubul Copiilor Lugoj: „În anul școlar 2017-2018, cei aproximativ 40 de copii înscriși la trei dintre programele Asociației De-a Arhitectura («De-a arhitectura în orașul meu», «De-a arhitectura mini» și «Școlari în siguranță») sunt îndrumați de către profesorii Simona Berghin, Tiberiu Olah și studenta la arhitectură Mădălina Nica.
Prima parte a cursului «De-a arhitectura în orașul meu» urmărește achiziționarea de informații prin experiența directă a elevilor: expediții în oraș, experimente, jocuri și prezentări vizuale, iar cea de-a doua este aplicația practică a celor învățate anterior, elevii lucrând împreună la o machetă care urmează să fie prezentată la Timișoara, la finalul anului școlar, la expoziția județeană a proiectelor elevilor.
În cadrul programului copiii îşi dezvoltă aptitudinile de observație, percepție și analiza critică a mediului construit al localității lor. Le este stimulată creativitatea și dezvoltate simțul spațial și cultura vizuală. De asemenea, copiii îşi îmbunătățesc abilitățile de colaborare, comunicare și lucru în echipă.
În cadrul întâlnirii de pe 6 noiembrie, Honeywell Life Safety Romania a oferit cursanților din acest an materiale de bricolaj, cărți de arhitectură și un videoproiector, iar elevii de anul trecut, care au impresionat cu macheta lor din ceramica intitulată «Insula misterioasă», au fost premiați cu cărți și rechizite.”
Text: arh. Ana Maria Ionescu, prof. Simona Berghin, arh. Monica Popescu
Fotografi: arh. Ana Maria Ionescu, arh. Brînduşa Havaşi