De-a arhitectura în vizită la Green Mogo, povestită de copiii de la Şcoala Explore 100, Mogoşoaia

În primele două săptămâni ale lunii aprilie, 10 clase a III-a, a IV-a şi a VI-a din Bucureşti şi Ilfov, care urmează cursuri De-a arhitectura în anul şcolar 2016-2017, au fost în vizită la Centrul Green Mogo. Vizitele au avut loc printr-o colaborare a De-a Arhitectura cu Greenitiative. Felicia Ienculescu-Popovici, director Asociația Greenitiative, ne-a ajutat cu organizarea din partea gazdelor, iar coordonatorul local pe Bucureşti şi împrejurimi, arh. Ioana Rizea, a organizat clasele De-a arhitectura.

Încerci un sentiment special când auzi copii din clasele primare pronunțând cu ușurință cuvântul «sustenabilitate» și-i asculți cum știu să dea, cu cuvintele lor, definiții corecte ale conceptului de dezvoltare durabilă. Iar când ai ocazia să folosești o clădire verde ca instrument didactic pentru astfel de elevi, care învață o oră pe săptămână despre arhitectură și urbanism la un curs opțional, semințele pe care le arunci ajung cu siguranță pe un teren fertil, bine pregătit să le primească.

A fost o mare bucurie pentru Greenitiative să găzduim la Centrul Green Mogo 10 vizite ale unor clase de elevi care au ales opționalul De-a arhitectura. Oboseala și agitația pe care trebuie să le pui la bătaie pentru a face un astfel de eveniment plăcut pentru copii se șterg instantaneu cu un burete îmbibat cu bucuria și plăcerea de a răspunde la întrebări istețe și îndrăznețe despre impactul clădirilor în care locuim, învățăm sau lucrăm asupra biodiversității locale și asupra mediului în general. Este o provocare la care dintotdeauna căutăm soluții cât mai creative. Scopul este să găsim căi de a comunica pe înțelesul copiilor concepte rezervate de regulă adulților precum schimbarea climei, serviciile ecosistemelor sau sustenabiltatea energetică a unei clădiri. Pe lângă dialogul pe astfel de subiecte, experiența întâlnirii directe cu natura pe un acoperiș verde sau într-o grădină în care sunt bine venite plantele locale sunt lucruri care vor alimenta, suntem siguri de asta, un interes crescut în următoarea perioada pentru materiile școlare unde au ocazia să învețe lucruri noi despre relația noastră cu mediul în care trăim.

Felicitări tuturor arhitecților voluntari, învățătorilor și profesorilor care colaborează ca acești copii să pornească în viață înțelegând fără efort și stres lucruri foarte importante. Și mai multe felicitări membrilor fondatori De-a Arhitectura care realizează de mai mulți ani un experiment curricular de succes, cu impact mare asupra reinventării educației și voluntariatului în România.

Sperăm ca acesta să fie doar începutul unei colaborări complexe între Asociațiile Greenitiative și De-a Arhitectura, cu scopul de oferi experiențe remarcabile de învățare.– Felicia Ienculescu-Popovici, Director, Asociația Greenitiative

Vizitele au avut loc ca o expediţie în cadrul capitolului de sustenabilitate din cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” şi s-au intitulat „De-a arhitectura în vizită la Centrul Green Mogo – Lecţia C 5.2. – Localităţile verzi şi impactul locuirii asupra mediului înconjurător”. Arhitecţii şi cadrele didactice participante au pregătit o activitate De-a arhitectura pe care au desfăşurat-o la Centrul Green Mogo. Vizitele au fost organizate cu participarea a câte două clase pe zi (10:00-12:00 şi 13:00-15:00), cu 45-60 minute deidcate lecţiei De-a arhitectura şi 30 minute dedicate turului în Centrul Green Mogo. O vizită la Palatul Mogoşoaia putea fi inclusă pentru clasele care doreau. 

Pentru clasele care studiază cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” pe parcursul a 2 ani şi nu au ajuns la capitolul de sustenabilitate, vizita a fost abordată puţin diferit. Arhitectul Roxana Penişoara-Pîrvu, îndrumător la clasa a III-a a Şcolii Explore 100 din Mogoşoaia, i-a provocat pe copii la o discuţie liberă în autocar, în timpul călătoriei spre Green Mogo, şi i-a invitat să vorbească despre ce intră şi iese din casa lor, în materie de resurse şi deşeuri. Copiii au ştiut foarte bine! La vizita la „casa verde”, Roxana a pus accent pe observarea materialelor, iar ulterior a făcut comparaţie cu ceea ce prezentase la lecţia despre materialele de construcţie, C 2.4., diferenţele natural versus artificial. Roxana a accentuat foarte mult ideea de a respecta mediul şi resursele sale finite, a vorbit şi despre integrarea şi adaptarea la un context. „La şcoală se vorbeşte mult despre reciclare şi refolosire.”, ne-a transmis Roxana.

Iată povestea clasei de la Şcoala Explore 100 din Mogoşoaia, prin cuvintele Roxanei Penişoara-Pîrvu şi ale copiilor.

Vizita noastră (cei 8 elevi de clasa a III-a ai Şcolii Explore 100 din Mogoşoaia, plus un învăţător, plus un arhitect voluntar) la Centrul Green Mogo a fost o experienţă marcantă, deopotrivă pentru copii şi adulţi. Am resimţit cu toţii acea uimire sinceră faţă cu lucrurile aparent simple şi uşor de făcut, încântarea pură pe care numai natura ţi-o poate provoca. În final, am plecat încărcaţi cu energie, speranţă şi încredere că fiecare dintre noi poate face mai mult pentru a prezerva natura şi resursele pe care ni le oferă. 

Pentru a vă împărtăşi această experienţă, i-am rugat pe copii să povestescă chiar ei ce au descoperit, ce i-a surprins, ce lucruri noi au văzut şi ce cred că au învăţat în această expediţie. 

Care a fost prima ta impresie ajungând în curtea Centrului Greenitiative?

Când am ajuns în curtea Centrului Greenitiative m-am simţit ca într-un mic paradis. Afară, pe stradă, era ca un război continuu, între natură, animale şi oameni. În schimb, acolo era armonie perfectă.” 

Ce este Greenitiative?

Eu cred că Greenitiative este o organizaţie care vrea să ajute comunitatea şi planeta pentru a produce cât mai puţine deşeuri şi să economisească.

Ce este o casă „verde”?

La început am crezut că este o casă normală, construită din materiale obişnuite, dar de fapt este o casă camuflată în peisaj.
Este o minune: este natură inteligentă, natură «smart».
O casă care protejează natura şi resursele ei, e făcută din ea, respectând-o.

Din ce este construită o casă „verde”?

O casă verde este construită în principiu din lemn. Izolaţia poate fi din: ziare, lână, fibre de lemn.
O casă construită din natură (n.r.: elemente naturale) şi care seamănă cu natura, are o arhitectură naturală.

Ce fel de energie foloseşte o casă „verde”?

O casă verde foloseşte în principiu energie solară.” 

Ce ai descoperit pe acoperişul casei lor?

Pe acoperiş am văzut o grădină cu flori, plante, iarbă, am descoperit găuri de şoricei sau şerpi şi …biroul lor.

Ce ai descoperit în grădina lor?

În grădină lor am văzut tufe de lavandă, copaci, păsări, pietre, bazin de apă pluvială, loc amenajat pentru compost, loc amenajat pentru grădina de legume.

Ce lucruri noi ai aflat în această expediţie? 

Am aflat ce este efectul de seră şi cum se produc fenomenele meteo extreme: vortexurile de la Polul Nord.
Am aflat că putem avea şi pace cu natura şi că… iubesc o casă verde.
Am aflat că există acoperişuri verzi.

Care au fost aspectele care te-au impresionat cel mai mult?

„M-a impresionat ideea Greenitiative care astfel extinde mesajul către noi.”
„Cel mai mult mi-a plăcut că acolo erau combinate modernitatea cu natura, dar şi natura cu oamenii.”

Ce ai putea schimba în viaţă ta de zi cu zi după ce ai fost în această expediţie?

„Eu cred că aş putea să mai sting din lumini, să mai reciclez şi să folosesc mai puţin plastic.”
„Deja am început să fac ceva: împreună cu vecinii mei am ieşit pe stradă şi am strâns gunoaie pentru o natură «curată».”

„Am înţeles cât de important este să fii responsabil faţă de natură şi cred că am descoperit idealul meu de casă: casa verde. Am materialele necesare şi voi pune în practică realizarea unui compostor de resturi vegetale şi a treptelor din scândură umplute cu pietriş.”         

Aşadar, am descoperit un loc fantastic în care am experimentat pe viu lucruri despre care mereu povestim: de la selecţia deşeurilor, la acoperişul verde, de la compostoare naturale la panouri fotovoltaice, de la materialele naturale la automatizări sofisticate. Iar faptul că ele există concret, undeva, foarte aproape de noi, ne face mai curajoşi şi mai încrezători: cu fiecare gest mic pe care îl facem conştienţi în această direcţie, putem creşte calitatea mediului în care trăim.

Au răspuns  copiii:  Andrei, Erin, Julien, Yuri, Maia, Maria, Ştefan, Tudor şi învăţătoarea lor, Livia Matei.

Câteva cuvinte despre Green Mogo 

Centrul de Instruire și Consiliere Energetică Green Mogo este un proiect al Asociației Greenitiative. Green Mogo este un spațiu dedicat dialogului despre clădiri verzi și soluții la îndemâna oricui pentru a alege un mod de viață cu impact redus asupra mediului. Început în martie 2015, centrul a fost  inaugurat în aprilie 2016.

Am ales să transformăm experiența realizării unei clădiri verzi într-o experiență de învățare pentru sute de studenți, elevi, oameni din comunitatea noastră și alte categorii de persoane care au participat la ateliere în timpul lucrărilor pentru că credem că o astfel de clădire poate fi un excelent instrument didactic, care să faciliteze transmiterea unor informații complexe.

Text: arh. Roxana Penişoara-Pîrvu, arh. Monica Popescu, arh. Ioana Rizea