Cum poţi să înveţi mai bine despre mediul construit dacă nu explorând la pas, în afara sălilor de clasă, minunile arhitecturale care te înconjoară şi care ţi se dezvăluie dacă eşti atent, curios şi cu ochii larg deschişi. Şi cum poţi fi altfel decât curios atunci când ai între 9 şi 12 ani şi participi la un curs mai diferit, care te poartă agale, dincolo de teoria din clase, pe străzile oraşului sau ale satului, prin piaţete mici, pe bulevarde mari sau poteci înguste, prin scuaruri sau pe treptele diverselor clădiri mai vechi sau mai noi, impozante sau degradate, într-o explorare minuţioasă a spaţiului înconjurător?
Şi pentru că ştim acest lucru, în cadrul programelor noastre, încercăm să le oferim elevilor cât mai des posibilitatea de a ieşi din bănci şi de a observa concret, în realitatea exactă şi imediată, ce se întâmplă în oraşul lor.
De aceea şi în 2019, pentru al treilea an consecutiv, clasele care urmează cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” au mers în vizită la Centrul Green Mogo din Mogoşoaia, sediul organizaţiei Greenitiative, parteneri ai Asociaţiei De-a Arhitectura, pentru a observa la faţa locului cum arată şi ce presupune o clădire verde. Colaborarea cu Greenitiative a început în 2017 în cadrul proiectului Școli verzi.
Deplasările care au avut loc pe parcursul lunilor aprilie şi mai au fost prilejuite de ultimul caiet din cursul „De-a arhitectura în oraşul meu”, Caietul nr. 5 – Sustenabilitatea: „Lecţia C 5.2. – Localităţile verzi şi impactul locuirii asupra mediului înconjurător” şi le-a oferit copiilor posibilitatea de a vizita o clădire la care s-au folosit materiale şi tehnologii de construire prietenoase cu mediul înconjurător şi prin care Greenitiative şi-a propus să creeze o clădire demonstrativă zero-energie.
Deşi să vezi cu ochii tăi este mult mai de impact, sperăm să vă facem şi pe voi curioşi, lăsându-vă mai jos cu gândurile copiilor, ale părinţilor, ale cadrelor didactice şi ale arhitecţilor îndrumători care au împărtăşit ce au văzut, ce le-a plăcut, ce au învăţat şi cu ce au rămas din această explorare.
Clasa a IV-a B de la Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu” din Bucureşti, îndrumată de prof. înv. primar Mirela Baltag şi arh. voluntar Doina Butică, a vizitat Green Mogo pe 9 aprilie ca parte a capitolului de Sustenabilitate.
Felicia Ienculescu-Popovici, fondator Greenitiative, ne-a transmis despre vizita clasei De-a arhitectura: „A fost interesant […], o clasă de elevi foarte curioşi şi dornici să afle ce înseamnă «sustenabilitate» la Green Mogo. Unul dintre ei, care se pare că e un fel de «child prodigy» pe orice domeniu, chiar m-a întrebat direct la un moment dat, în timpul jocului de explorare: «Dar ce înseamnă sustenabiltate?» Din feedback-ul de la final am înţeles că le-a plăcut foarte mult. Cu nicio clasă de până acum nu a durat atât de mult jocul de explorare a clădirii. De fapt, partea de prezentare şi discuţie. Pur şi simplu erau ca nişte bureţi care voiau să absoarbă tot ce se putea. Am discutat despre «ce este sustenabil la un acoperiş verde» şi au dat singuri toate motivele, chiar înainte să mergem acolo, pe acoperiş. O învăţătoare specială şi nişte copii deosebiţi.”
Şi, ca să confirmăm spusele Feliciei, vă lăsăm să citiţi şi părerile copiilor după vizită:
- „A fost foarte frumos, chiar am înţeles foarte bine cuvântul sustenabilitate.” Coltuc P.
- „Mi-a plăcut la Green Mogo, deoarece nu am văzut în viaţa mea o casă verde, că am facut joculeţe, că ne-am distrat şi că am mâncat.” Guner S.
- „Am o impresie foarte bună despre acest loc. Acasă am început să plantez multe flori.” Curelea C.
- „Mi-a plăcut să învăţ despre mediu.” Dumitru A.
- „Mi-a plăcut când doamna Felicia ne-a povestit lucruri interesante despre materiale bio, despre cum se reciclează ele.” Sofica M.
- „Impresia mea este că doamna Felicia prezintă foarte frumos şi are şi jocuri minunate.” Săcuiu A.
- „Mie mi-a plăcut cât de organizaţi erau oamenii de acolo şi cum a fost construit acoperişul.” Vlad Ş.
- „La Green Mogo totul este ecologic.” Mitrică M.
- „Doamnele şi domnii erau foarte amabili şi primitori. Cel mai mult mi-au plăcut biscuiţii cu lavandă şi acoperişul verde.” Pîrlog I.
- „Activitatea mi-a plăcut foarte mult, mai ales cum ni s-a adresat doamna Felicia.” Duma I.
- „Am rămas surprins că ni s-a răspuns la toate întrebările.” Stavarache V.
- „Marţi a fost o zi foarte frumoasă! Sper să mai merg! Îmi place acolo!” Panţiru I.
- „Green Mogo este opera de creaţie a unor oameni binecuvântaţi cu inteligenţă, curaj şi bucurie de a dărui.” prof. înv. primar Mirela Baltag.
Clasa a IV-a a Școlii Gimnaziale Nr. 40 din București însoţită de prof. înv. primar Dana Andreescu şi arhitectul îndrumător Livia Petrescu, ne-a transmis despre vizita din 8 mai: „A fost o zi frumoasă pentru mine deoarece am petrecut-o împreună cu niște copii minunați și cu învățătoarea lor, Dana, cea mai bună învățătoare. Copiii sunt talentați, receptivi, frumoși. Sper ca atunci când vor avea ocazia, să valorifice cât mai bine cele învățate la orele De-a arhitectura. Mulțumesc mult şi oamenilor minunați de la Green Mogo!”
La 2 zile distanță, clasa a IV-a a Şcolii Gimnaziale „Ion Pillat” din Piteşti, jud. Argeş, însoţită de prof. înv. primar Vasilica Oprişor şi arhitectul îndrumător Roxana Penişoara-Pîrvu, a vizitat Green Mogo. Roxana ne-a transmis cum a decurs vizita lor din 10 mai 2019: „Să înveți despre «Acoperișuri verzi» instalat în grădina care crește deasupra Centrului Green Mogo este o experiență unică și autentică, deopotrivă pentru copii, profesori și arhitecți. Pentru că ești imediat fascinat de natura care s-a suit pe case, a topit clădirile în peisaj și ești cucerit de echilibrul și firescul care stăpânesc acest loc. Pentru copii este un excelent exemplu despre a construi în armonie cu locul în care ne așezăm, despre cum putem da o nouă viață materialelor și obiectelor abandonate, despre tehnologii performante care ne fac viața mai simplă.
Sfârșitul cursului despre sustenabilitate, povestit de către gazda noastră, Felicia, provoacă uimirea copiilor «Vă place această casă?» – «Daaaa…» răspund entuziasmați, în cor. «Gândiți-vă că a fost construită din <GUNOI>!» și copiii realizează adevărul acestei afirmații paradoxale, căci, într-adevăr, la Green Mogo totul a fost recuperat și repus în operă într-un mod admirabil.
După ce și-au construit propriul mini-acoperiș verde cu materiale adevărate, după ce au văzut panourile fotovoltaice străjuite de ronduri de flori și legume, după ce au văzut compostoarele, iazul plin de vietăți șerpuitoare, adăpostul de observat păsările, copiii au concluzionat simplu: «să fii eco este foooarte distractiv!»”
Pe 15 mai a fost rândul clasei a III-a a Şcolii Gimnaziale „Herăstrău” din Bucureşti să meargă în vizită la Centrul Green Mogo. Copiii au fost însoţiţi de prof. înv. primar Adriana Nicolae şi de arhitectul îndrumător Elena Daniela Lazăr. Daniela ne-a transmis cum s-au simţit cei mici: „Am ajuns dimineaţa la ora 10:00 puţin sfioşi, dar curioşi. Gazdele noastre, Felicia şi Marius, ne-au întâmpinat cu entuziasm. Ne-au primit în clădirea centrului, ne-au spus povestea ei, ne-am mirat de multe lucruri văzute şi pipăite. Reciclare, reparare, reutilizare/refolosire, upcycling. Asta ce-o mai fi? Aha! Deci este vorba de un lucru atât de simplu, pe care vrem şi noi să-l facem. Vrem şi noi să trăim sănătos într-un mediu mai puţin poluat. Vrem şi noi să mâncăm sănătos. Vrem şi noi, vrem şi noi…
Am luat o gustărică «sănătoasă» şi am fost invitaţi să vizităm acoperişul verde care a fost realizat peste clădirea Centrului Green Mogo. Am urcat foarte uşor o pantă care părea foarte abruptă, pe nişte scări făcute din scânduri şi pietricele mititele. Peste tot este iarbă, mentă, trifoi, tufe de levănţică, crăiţe şi «alveole» de plante medicinale, flori şi legume care sunt prietene şi cresc împreună. Am văzut panouri solare care produc curent electric şi un bazin care adună apa de ploaie cu care se udă plăntuţele când nu plouă. Şi ne-am aşezat pe iarbă şi am vorbit şi n-am fi vrut să mai plecăm de acolo. Eram pe acoperiş!!! Ce frumos, ce plăcut!
După masă am trecut la treabă: întâi am desenat un acoperiş verde, apoi am făcut noi unul, într-o cutie transparentă am plantat seminţe de busuioc, dar şi un răsad mignion de roşie. Răsadul l-am primit cadou de la Felicia. Ea a garantat că dacă avem grijă de plăntuţe, le udăm şi le iubim, ele vor creşte frumos. Am mai învăţat ceva: drenaj, retenţie, filtrare. Pare greu, nu? Dar nu a fost greu pentru că am văzut cu ochii noştri ce înseamnă, ce rol au şi la ce folosesc termenii aceştia.
Ne-am luat la revedere de la gazdele noastre şi în sfârşit am putut să vorbim pe îndelete în autocar despre tot ce am văzut şi am lucrat astăzi.
«Doamnă, putem să facem acoperișuri verzi la machetele noastre?»”
Pe 17 mai clasa a III-a D a Școlii Gimnaziale Nr. 49 din Bucureşti, sub îndrumarea prof. înv. primar Mariana Luminița Ceaușoglu și a ahitectelor Iulia Anca Tătulescu și Tania-Andreea Iozsa, s-a bucurat de experiența acoperișului verde. Iulia ne-a povestit cum au resimțit această vizită: „Am fost îngrijorați că ploaia nu ne va lăsa să ne bucurăm de grădină și de acoperișul verde, însă s-a înseninat fix cât am avut nevoie. Copiii s-au bucurat să alerge prin curte și au realizat că pot profita de spațiu și natură tocmai pentru că există o preocupare a gazdelor pentru sustenabilitate și prezervarea mediului. Ecosistemul e protejat prin gesturi mici, dar cu impact mare. Am înțeles că acoperișul verde e un spațiu câștigat, că interiorul unei case «verzi» nu are cu nimic de suferit, dimpotrivă, e mult mai frumos, luminos și comfortabil. Gazdele ne-au răsfățat cu mâncare, dar și cu explicații, răbdare și încredere că putem să contribuim și noi, încă de pe acum.”
Şi clasa a IV-a C de la Şcoala Gimnazială Nr. 311 din Bucureşti a vizitat pe 22 mai Centrul Green Mogo alături de prof. înv. primar Cristina Ilie şi arhitectul îndrumător Mădălina Rămniceanu care ne-a transmis cum s-au simţit participanţii de-o parte şi de cealaltă a baricadei: „Copiii au fost încântaţi. Felicia a zis că sunt una din cele mai «energice» clase, dar au surprins-o cu răspunsurile şi cunoştiinţele lor despre climă şi sustenabilitate. Cel mai mult le-a plăcut pe acoperiş… nu mai voiau să coboare. :)”
Cum i s-a părut acest curs, ajuns la final, dar şi ce impact a avut asupra ei vizita la centru, ne-a povestit şi prof. înv. primar Monica Stoica care a însoţit clasa a III-a A de la Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” din Ploieşti, jud. Prahova, împreună cu arh. Liviu Stoica pe 29 mai: „Apreciem ca extraordinare materialele pe care acest curs, De-a arhitectura, ni le-a pus la dispoziţie: caiete de lucru, biblioteca de imagini, consultanţă şi, nu în ultimul rând, posibilitatea de a vedea Centrul Green Mogo – un loc în care totul te îmbie să apreciezi natura şi să fim la fel de buni şi ocrotitori cu ea ca gazdele noastre primitoare.
Am învăţat despre reciclare, economisirea resurselor naturale şi sustenabilitate, subiecte discutate acum şi în familiile noastre. Plăntuţele sădite la atelierul «Acoperişuri verzi» s-au prins, seminţele au încolţit, la fel ca şi speranţele noastre spre o lume mai curată, lume de care suntem responsabili.”
Monica Stoica ne-a spus că totul a fost minunat la centrul din Mogoşoaia, copiii au vorbit la şcoală numai despre Green Mogo şi despre proiectele lor de acoperişuri în urma vizitei şi a atelierului special gândit pentru copii şi susţinut în acest an în premieră la Green Mogo de arhitecţii De-a arhitectura. „Oricum, mi-au zis că s-au hotărât să fie eco!”, ne-a transmis ea.
La finalul lunii mai, pe 24, prof. înv. primar Liliana Chera, alături de arhitectul îndrumător Roxana Penişoara-Pîrvu au venit din comuna Pârşcoveni, jud. Olt, cu elevii clasei a III-a A ai Şcolii Gimnaziale „Pârşcoveni”, să afle mai multe lucruri despre acoperişurile verzi la faţa locului. După vizita, Liliana Chera ne-a transmis gândurile pe care le-a avut şi ne-a lăsat cu un cadou minunat din partea elevilor clasei a III-a, o poezie: „Mulţumim foarte mult celor două doamne care ne-au făcut ziua minunată ieri, 24 mai. Ne-au primit atât de familiar încât totul a decurs firesc, minunat, drept pentru care aven numai cuvinte de laudă, mii de mulţumiri pentru gesturile de dăruire, împărtăşire a bucuriei şi acordăm cu mult drag câte un 10 plus sau, mai adecvat, calificativul «excelent» şi medalia «dăruire».
Mulţumim pentru donaţia de carte, CD-uri, materiale utile copiilor şi, nu în ultimul rând, pentru excelenta lecţie de viaţă pentru un viitor verde, asortată cu delicii culinare. Mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest proiect. Este o viziune excelentă şi reuşită pentru învăţare şi experienţă şi credem că ar trebui extins, având multiple beneficii şi cu implicarea altor instituţii lucrurile ar avea alt contur.
Copiii au fost foarte încântaţi de tot ce li s-a întâmplat, dorindu-şi repetarea acestei experienţe. Ne cerem scuze de modul zgomotos în care ne-am comportat, dar surprizele ne-au copleşit şi am reacţionat necenzurat.”
Poezie
Greu ajungi, este o poveste
Reciclare, modelare, sustenabilitate
Este grădina mult visată
Evident, sus pe casă cocoţată
Nou şi vechi, atât de bine casă fac
Minunată e natura, adunată aici sus
O oază vie-n mijloc de cetate
Gâze, flori, fântâni, grădini,
O lume veche-n casă nouă, viitorul clădind.”
Centru de Instruire şi Consiliere Energetică Green Mogo este un proiect al organizaţiei Greenitiative, un spaţiu în care sunt identificate, discutate, analizate şi promovate soluţii pentru construcţii ecologice, eficienţă energetică şi alte initiaţive cu impact redus asupra mediului. Mulţumim echipei Greenitiative în cel de-al treilea an de colaborare cu De-a Arhitectura, copiilor şi cadrelor didactice care au răspuns pozitiv la invitaţia de a vizita centrul din Mogoşoaia şi nu în ultimul rând echipei De-a Arhitectura care s-a dedicat implementării acestei colabărări.
Atelierul „Acoperișul verde” desfăşurat în timpul vizitelor la Centrul Green Mogo se bazează pe un scenariu educațional dezvoltat de arh. Timea Hitter Buru din Cluj-Napoca. Mulțumim Greenitiative pentru găzduire, companiei S.C. MEDLINE COM S.R.L., departamentul GARDENLINE – Spații Verzi, şi domnului Zsolt Tulogdy, pentru materialele donate specifice acoperişurilor verzi (geotextil, membrană de retenţie apă şi drenaj) şi folosite de copii la construirea mini-machetelor.
*Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.
Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: Dana Andreescu, prof. înv. primar Liliana Chera, Felicia Ienculescu-Popovici, arh. Elena Daniela Lazăr, prof. înv. primar Vasilica Oprișor, arh. Livia Petrescu, arh. Mădălina Rămniceanu, prof. înv. primar Monica Stoica, arh. Iulia Anca Tătulescu