de-a arhitectura HandsOn! la Ploieşti

29/05/13 | Atelier, Şcolari

Atelierul de-a arhitectura HandsOn! din Ploiești a fost parte a evenimentelor desfașurate în cadrul Anualei de arhitectură 2013 organizate de OAR Prahova. De-a arhitectura Hands On! este un proiect complementar ce îşi propune să lărgească publicul ţintă al unor evenimente legate de arhitectură şi oraş aducând copiii şi familiile acestora în mijlocul manifestărilor culturale legate de mediul construit.

Copiii de la Liceul de Arte din Ploiești, clasele I-IV, au venit pregătiți pentru un concurs de construit… Deși au fost în competiție doar cu visele și gândurile lor, în încercarea de a construi un Ploiești cât mai potrivit vieții lor de copii, ne-au surprins plăcut prin implicarea și imaginația lor. Am facut echipele, am discutat puțin despre ce înseamnă să lucrăm în echipă și să imaginăm un spațiu public dintr-un oraș, despre cum să ținem cont de părerilor membrilor echipei, despre cum să negociem, despre cum să împărțim sarcinile. Și am început munca, căci nu am avut decât 2 ore la dispoziție!

Echipa roz, coordonată de arhitectul Alex Axinte (Studio Basar), a imaginat un oraș al florilor, curat, foarte puțin populat, un oraș în care locuitorii au singuri grijă de parcul lor. Nelipsite din orașul florilor sunt primăria, biblioteca, teatrul, biserica și gogoșăria.

Echipa mov, îndrumată de arhitect Simona Vâlcu (OAR Prahova), a creat un oraș în tranziție… atât orașul vechi cât și cel nou erau prezente, iar cel care le lega era parcul central. Deși erau conștienți că în orașul nou încăpeau mai mulți oameni, cu toții doreau să locuiască în cel vechi, și au decis în unanimitate ca în orașul nou doar să se lucreze. Au rezolvat și problema parcărilor, sub clădirea primăriei, astfel încât parcul central să fie liber.

Echipa portocalie a visat alaturi de arhitect Corina Croitoru (din partea De-a arhitectura) la un oraș mixt, cu o zonă publică și una rezidențială. Copiii își doresc să treacă prin pădure în drumul lor spre scoală, să pescuiască din lacul din mijlocul cartierului, își doresc un muzeu la fel ca “Antipa” foarte aproape de școală pentru a putea studia oricând au nevoie animalele și plantele. Interesant este că între cele două zone stau primăria şi muzeul, folositoare atât oamenilor de afaceri şi turiștilor din zona publică, dar și celor din zona de locuințe. Singura legătură între cele două zone este pista de bicicliști!

Echipa albastră alături de studentul arhitect Lucian Călugărescu (din partea De-a arhitectura) a creat “orașul fericit”, oraș în care școala este cea mai importantă clădire, “căci este necesar să înveți ca să fii fericit”. Orașul lor este fericit căci mașinile sunt parcate departe, are o biserică frumoasă și mulți copaci.

Echipa verde, alături de zâmbetul arhitectei Ioana Lichiardopol (OAR Prahova), a visat la un Ploiești de peste 50 ani, o combinație reușită între zgârie-nori și tradiție (căci încă mai există fântâna bătrânească).

Dintre toate atelierele de până acum, acesta a fost primul sprijinit și de un arhitect pensionar, doamna Valentina Cornelia Stoian Stăniloiu, care i-a sfătuit pe copii cu multă căldură. Mulțumim pentru sprijinul acordat și arhitectului Marcian Nica din partea OAR Prahova.