februarie 11, 2021

DE-A ARHITECTURA 1:1

TITLU: De-a arhitectura 1:1
DATĂ: weekend
VÂRSTĂ: 6-12 ani 
LOC: acasă la copii, București
PREŢ: 200 lei/ședința de 2 ore și se va achiziționa în avans un abonament de 4 ședințe (ședința are același preț fie că este achiziționată pentru un copil sau mai mulți – maxim 5 – prieteni sau familie)

Descrierea conținutului atelierului: 

În 2021, că să ținem pasul cu schimbările din jurul nostru, am lansat „De-a arhitectura 1:1” – activități de weekend 1:1 (copil-architect îndrumător) ce se desfășoară acasă, în mediul familiar al copiilor, în care cei mici sunt invitați să pătrundă sau să aprofundeze lumea arhitecturii și a mediului construit prin ateliere hands-on în care vor avea oportunitatea, alături de un profesionist al mediului construit, să îmbine imaginarul cu realitatea, să învețe jucându-se, vor fi încurajați să își pună în practică ideile explorând teme create special de arhitecții noștri.

Atelierele se bazează pe conținuturile cursurilor „De-a arhitectura mini”, „De-a arhitectura în orașul meu”, provocările #DeaArhitecturaAcasa, în funcție de vârsta copilului, și vor dezvolta abilități practice/manualitatea copiilor, vor satisface nevoia lor firească de visare și vor oferi experiențe inedite, ancorate în realitate, complementare materiilor și noțiunilor studiate la școală.

Prin aceste activități ne propunem să ajutăm la formarea și consolidarea personalității copiilor, la dezvoltarea gândirii critice de la o vârstă cât mai fragedă, pentru ca, pe viitor, fie că aleg sau nu să urmeze o profesie din domeniul arhitecturii și al mediului construit, să aibă cunoștiințele necesare să trăiască în echilibru într-o comunitate.

Costul pentru 1-5 copii (prieteni sau familie) este de 200 RON/ședință de 2 ore și se va achiziționa în avans un abonament de 4 ședințe, iar înscrierea se va face prin email la: corina@de-a-arhitectura.ro.

Am scris despre „De-a arhitectura 1:1” aici.

Echipa De-a arhitectura 1:1

Arhitecții din Clubul De-a arhitectura sunt adevărați „veterani” în asociație, aceștia având experiența activităților la clasă înainte să devină îndrumători la atelierele de Club. Fără ei nu am aduce arhitectura mai aproape de cei mici, în moduri jucăușe și interesante – fiecare dintre îndrumători vine nu doar cu un bagaj de cunoștințe dobândit în cei 5-6 ani de facultate, ci și experiența căpătată în viața profesională, personalitatea și stilul său unic, copiii beneficiind de interacțiunea cu un profesionist al mediului construit.

Mai departe vă prezentăm echipa De-a arhitectura 1:1 și zona în care fiecare îndrumător este disponibil în București.

Andreea Caragheorgheopol, arhitect de interior
Sectorul 1

În 2008 am început studile în cadrul Facultății de Arhitectură de Interior, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București (UAUIM). Am considerat că având o înclinație evidentă asupra detaliilor și a designului, mai mult decât asupra proiectelor de arhitectură, ar fi important pentru mine să mă specializez pe ceea ce îmi place mai mult să fac. Am încheiat studiile după cei 5 ani de studiu, în 2013, cu proiectul de diplomă „Centru de bijuterie contemporană” despre care găsiți informații aici.

În septembrie 2015 am început frumoasa colaborare cu De-a Arhitectura, începând cu susținerea programului pentru clasa a IV-a, urmând apoi, la aceeași școală și cu aceeași învățătoare, programul „De-a arhitectura mini” de la clasa pregătitoare și până la clasa a II-a. Motivația mea pentru a mă implica în acest proiect a fost, pe lângă dorința de a forma copii și de a-mi exersa capacitatea de a le transmite cunoștințele de arhitectură, și dorința de a învăța cum să vorbesc cu ei, cum să le captez atenția și să pot explica ceea ce știu pe înțelesul lor.

Am participat în toată această perioadă și la atelierele din cadrul Programului Național „Săptămâna Școala Altfel”, la ateliere precum: „Casuța măr a viermișorului”, „Labirintul de aţe”, „Planet City”, „Turul lui Turtă dulce prin cartier”, „Acoperișul verde”, „Orașul viu”, „Detectivi urbani” – care mi-au îmbogățit experiența cu copiii într-un mod atât de frumos. De-a Arhitectura pentru mine este un proiect care îi educă și formează pe toți cei implicați. Este un mod de a evolua.

Andreea-Cristina Marcu, arhitect
Sectorul 1, 2 și 3

Sunt Cristina și mi-am început cariera de „profesoară” predând matematică păpușilor și ursuleților de pluș în fiecare zi după școală. Câțiva ani mai târziu, pasiunea pentru matematică și-a găsit locul în Liceul „Mihai Viteazul” din București și s-a împletit cu creativitatea și dorința de a face frumos, ducând apoi spre o carieră de arhitect.

În facultate, pasiunea de a preda a luat forma nenumăratelor ore petrecute explicând colegilor cursuri sau rezolvarea probelemelor de structuri. Cunoștințele dobândite în facultatea de la București au fost completate de experiența unui an de bursă Erasmus în Barcelona și de cele 6 luni de practică într-un birou de prestigiu, tot din Barcelona. Mi-a plăcut așa mult că m-am întors!

Am terminat Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București (UAUIM) în 2016 și tot de atunci lucrez într-un birou de arhitectură din București. Sunt arhitect cu drept de semnătură și de 2 ani coordonator de echipă. Îmi place să-mi învăț colegii ceea ce știu, să le explic lucruri și să văd cum cresc „on my watch”.

Tot în 2016 am descoperit și De-a Arhitectura și a fost dragoste la prima vedere. În cei aproape 5 ani de când ne știm am trecut prin cursul „De-a arhitectura mini” și prin „De-a arhitectura în orașul meu”, dar am participat și la workshop-uri. Îmi place ceea ce fac și îmi doresc să împărtășesc din pasiunea mea pentru construitul frumos și de calitate, cu scopul de a aduce arhitectura și mediul construit mai aproape de cei care le experimentează.

Adina Popa, student arhitect (an terminal)
Sectorul 2 și 3

Eu sunt Adina Popa, studentă în anul VI (an terminal) la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București (UAUIM). Sunt voluntară în programul De-a arhitectura încă din anul II de facultate. La început am participat la orele „De-a arhitectura în orașul meu” ale unui prieten din cămin, iar începând din anul III am decis să mă înscriu personal în acest program. Așadar, am participat la training-ul „De-a arhitectura mini”  și am început să învăț împreună cu copiii din clasa I, a II-a și a III-a despre cum să ne jucăm și să cunoaștem mediul înconjurător. Apariția pandemiei și desfășurarea școlii online ne-au determinat să suspendăm lecțiile, așa că trăiesc cu dorul de copii și poveștile despre Grifonel și Semințica. Mi-ar plăcea tare mult să particip în „De-a arhitectura 1:1”. În prezent eu lucrez la proiectul meu de diplomă numai de acasă, iar programul îmi este flexibil.

Diana Stancu, arhitect
Sectorul 3 și 4

Eu sunt Diana, am terminat Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București (UAUIM) în anul 2016 și sunt voluntar De-a arhitectura din 2015. Am început timid, cu o oarecare teamă care s-a spulberat din primul moment în care am interacționat cu copiii. De-a lungul celor 6 ani am participat la numeroase ateliere organizate de asociație, în primă fază ca voluntar, iar apoi ca îndrumător. Din 2016 și până în prezent, în fiecare săptămână din anul școlar am fost prezentă, alături de doamna învățătoare, la ora „De-a arhitectura mini/în orașul meu”. Pentru mine, lucrul cu copiii este una dintre cele mai interesante experiențe, însă uneori mi s-a părut provocator să explic în cuvinte simple noțiuni de arhitectură. De aceea, în 2017 am considerat că aș putea merge puțin mai departe, să înțeleg pedagogia și am absolvit modulul psihopedagogic. De atunci mi s-a deschis apetitul pentru a afla cât mai multe pe subiectul educației – metode, jocuri, activități diverse pe care încerc să le aplic în cadrul orelor și atelierelor.

Alina Matei, arhitect de interior
Sectorul 4, inclusiv Popești Leordeni

Mă numesc Alina, am 41 de ani, am o fată de 12 ani și un băiat de 9 ani. Am lucrat ca arhitect de interior timp de 10 ani. Odată cu venirea copiilor mei m-am axat pe educație. Am început ca voluntar în cadrul Asociației De-a Arhitectura în anul 2018 și am lucrat ca educator la grupa mare, la grădinița Kids Cloud.  Am ținut cursuri de robotică și pictură la afterschool Smart Kids, la centrul Fabrilabo, la grădinița Kids Cloud și la Școala nr. 2 Dobroești. Am organizat tabere Lego pentru Legoteca, ateliere de robotică și storytelling în „Săptămâna Școala Altfel”.

În prezent predau Robotică-Lego WeDo pentru copii de 6-12 ani, iar pentru preșcolari țin un curs care se numește „Grădinița de acasă”. Lecțiile mele au la baza principiile STEAM.

Să ne vedem sănătoși și cu zâmbetul pe buze! 🙂