Text: arh. Monica Popescu
Editor: antropolog Gabriela Anghel
Fotografii: prof. înv. primar Denisa Bădeață, prof. înv. primar Violeta Dumitru, prof. înv. primar Roxana Vorovenci
Timp de citire: 3 minute
În luna aprilie 2022 două dintre clasele care urmează programul „De-a arhitectura în orașul meu” în anul școlar 2021-2022 în zona București-Sud au fost în vizită la sediul EFdeN pentru a explora mai pe larg conceptul de sustenabilitate. Timp de câteva ore copiii de clasa a III-a și a IV-a, ghidați de Andreea Iacob, arhitect al proiectului, au aflat în premieră despre prototipul EFdeN 4C, proiectat și construit pentru ediția din 2014 a competiției Solar Decathlon, și despre EFdeN Signature, casa care a participat la Solar Decathlon Orientul Mijlociu în 2018.
Dacă nu ați auzit deja despre EFdeN, așa cum se precizează pe site-ul organizației, este vorba de un ONG românesc din domeniul educațional preocupat să aducă sustenabilitatea mai aproape de studenți, tineri profesioniști și publicul larg, care vizează în mod special, ca principale interese ale proiectului, regenerarea urbană, arhitectura eficientă din punct de vedere energetic și verde. Activitatea EFdeN este strâns legată de scopul educațional pe care și l-au propus să îl atingă fondatorii, în acest sens reprezentând o resursă educațională complementară universităților și facultăților, studenții dobândind experiență practică prin voluntariat și învățând despre durabilitate de la oameni deja implicați în proiect, consilieri și alți profesioniști cu care se lucrează îndeaproape.
Dar nu doar studenții au de beneficiat din interacțiunea cu EFdeN, ci și elevii de școală primară. Ne-am bucurat ca prin această colaborare să le putem oferi copiilor din cursurile De-a arhitectura o experiență directă și inedită despre ce înseamnă un proptotip de casă solară.
Primii care au pășit pragul EFdeN în București au fost elevii din clasa a IV-a B de la Școala Gimnazială Nr.192 din București, îndrumați de prof. înv. primar Roxana Vorovenci. Aceasta ne-a transmis cum a decurs experiența de pe 9 aprilie 2022:
„Recent, am explorat prototipurile de locuințe concepute și implementate de cei de la EFdeN. Acesta este un grup dinamic de studenți, de la mai multe facultăți din București, care participă la diverse competiții internaționale. În curtea Facultății de Inginerie a Instalațiilor din Pache Protopopescu am avut ocazia să vedem cele două prototipuri implementate în 2014, respectiv în 2018, și macheta celui de-al treilea ce va fi realizat anul acesta, în Germania.
Experiența a fost minunată, copiii au fost captivați – ca drept dovadă, unii dintre ei și-au exprimat dorința de a rămâne acolo sau de a avea o casă asemănătoare, au fost curioși, au explorat, au pus întrebări. Andreea, ghidul facilitator, a avut răspuns pentru fiecare dintrei ei, activitatea fiind una interactivă, plină de învățare. Vizita facilitată de Asociația De-a Arhitectura pentru a desfășura o lecție cu un conținut nu foarte accesibil copiilor de clasa a IV-a, cea de la capitolul de Sustenabilitate, a asigurat cu succes înțelegerea construirii unor astfel de case. Învățarea nonformală prin genul celei desfășurate trezește permanent motivația elevilor și îi implică activ în desfășurarea unor proiecte viitoare.”
Pe 14 aprilie 2022 a venit rândul elevilor de la clasa a III-a S de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Pitești, jud. Argeș, să meargă în vizită la prietenii de la EFdeN, îndrumați de profesoarele Violeta Dumitru și Denisa Bădeață. Acestea ne-au împărtășit gândurile lor despre vizita din București:
„Prima expediție a clasei a III-a Step by Step a fost un real succes! Am vizitat casele din proiectul EFdeN ghidați de către arhitecta Andreea Iacob care a prezentat pe înțelesul copiilor atât proiectul, cât și conceptul de sustenabilitate. Apoi, pentru ca experiența să fie pe deplin împlinită, am pornit la pas prin centrul vechi al Bucureștiului să comparăm clădirile și arhitectura acestora. Bucuria și surprinderea s-au citit pe fețele copiilor!!! Toate acestea mulțumită proiectului «De-a arhitectura în orașul meu»!”
EFdeN este singurul ONG din România care a dezvoltat prototipuri de case solare în scopuri educaționale și de cercetare, alături de produse durabile și module educaționale. Andreea Iacob, arhitect al proiectului (Project Architect) și parte din echipa de management a EFdeN ne-a transmis:
„În acest proces unul dintre obiectivele noastre este implicarea în educația viitorilor profesioniști și a publicului larg. Credem în idei inovatoare, iar alături de partenerii care ne-au susținut de-a lungul anilor am reușit să realizăm primul centru de cercetare al condițiilor de confort din România – EFdeN 4C, o casă certificată LEED Platinum, având cel mai mare scor din Europa – EFdeN Signature și un prototip de oraș sustenabil, premiat la BNA 2021 – EFdeN Sustainable City. Totuși, cosiderăm că următoarele generații pot fi catalizatoare reale ale schimbării și ne dorim să împărtășim câteva dintre informațiile acumulate de noi de-a lungul anilor.”
Ne bucurăm că am avut oportunitatea să vizităm spațiul EFdeN și să aflăm mai multe despre munca lor, le mulțumim de invitație și deschidere și sperăm să colaborăm și pe viitor. Până atunci, mult succes la Solar Decathlon Europe 21/22 în Wuppertal, Germania!