În ultimele luni, deși am stat acasă, ne-am gândit cum am putea aduce arhitectura și educația de mediu construit mai aproape de cei mici, direct în casele lor. Rețeaua De-a arhitectura a lucrat intens la conținuturi noi, adaptate acestor timpuri, care să se poată desfășura de la distanță, dar în același timp să îi provoace pe copii în moduri creative, să fie jucăușe și accesibile în termeni de timp investit și materiale utilizate.
Astfel, pe 17 aprilie 2020 am lansat primul „Challenge #DeaArhitecturaAcasa: Turnuri cu capul în nori” care a invitat copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani, jucăuși și vizionari, dornici să construiască turnuri buclucașe și povești haioase, să facă un exercițiu de imaginație și să ne trimită rezultatul „muncii” lor.
Toate cele 60 de lucrări primite până pe 8 mai 2020 au fost atent cercetate de creatoarele provocării, arh. Aurelia Axente și arh. int. Mădălina Bold, și de membrii juriului, arh. Claudia Bingöl, arh. Cristina Dumitrescu, arh. Ioana Aldea și arh. Ioana Rizea, care, entuziasmate de creativitatea și elanul micilor constructori, în loc să premieze trei turnuri, au decis să noteze la fiecare în parte ce atribute observate le-au plăcut: „După o plimbare lungă prin țări îndepărtate (am străbătut Țara Pufuleților, a Bombonicioșilor, a Fructicioșilor și a Legumicioșilor, a Vizionarilor și toaaate țările altfel), după ce am poposit în zeci de turnuri, am admirat cât de atent au fost construite și am aflat poveștile lor minunate, am decis că fiecare turn este special și merită să primească un premiu, așa că în loc să alegem trei, le-am ales pe toate. Am notat cu atenție ce ne-a plăcut cel mai mult la fiecare în parte și iată ce a ieșit.”
Am primit și 29 de turnuri „altfel”, proiecte inspirate de provocarea noastră primite de la copiii care au ales să reinterpreteze cerințele provocării lansate pe 17 aprilie 2020 și să folosescă materiale inedite.
Dacă sunteți curioși să vedeți cum arată turnurile jucăușe cu capul în nori, cât de înalte sunt, ce fel de locuitori au, cum se numesc și care sunt poveștile minunate care le însoțesc, vă invităm în călătoria spusă de cele două creatoare. Și, pentru că membrii juriului au fost atât de încântați de ce au văzut și citit, o să regăsiți și impresiile lor.
„Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să locuiești într-un turn înalt, atât de înalt încât să ajungă până la nori, asemeni vrejului de fasole al lui Jack cel Viteaz? În cât timp crezi că ai putea ajunge de la intrare până la ultimul etaj și oare prin ce magie? Știai că există deja în lume clădiri atât de înalte? Ce crezi că se întâmplă într-o astfel de clădire? Cine locuiește sau cine lucrează acolo? Oare cât a durat să fie construită și ce materiale au ales arhitecții și inginerii pentru a nu se mișca atunci când vântul suflă cu putere? Cum crezi că se vede lumea, privită de sus? Cum se vede noaptea? Dar ziua? Oare ai nevoie de o lunetă ca să poți privi ce se întâmplă pe pământ? Cum se numesc cei care trăiesc într-un turn cu capul în nori?”
Așa începeam, în urmă cu aproape o lună, provocarea trimisă copiluților dornici de joacă și meșterit, a căror singură variantă de a călători în afara casei era să se lase purtați de imaginație pe tărâmuri numai de ei știute. Inspirate de unul dintre atelierele De-a arhitectura tare îndrăgite de cei mici („Structuri Dulci” și/sau „Castelul Dulce” din cursul „De-a arhitectura mini” al Asociației De-a Arhitectura), și la fel de mult și de noi, trupa de arhitecturoase, am invitat copiii să intre în joaca noastră și să își imagineze, apoi să construiască, un turn cât mai creativ, înalt și rezistent, în jurul căruia să țeasă o întreagă lume: să îi aleagă un nume, să îl „umple” cu locuitori și să deseneze sau să ne scrie povestea lor.
Regulile de construit erau simple și puține: din scobitori sau orice alte bețe, la fel de mici, din „noduri” pe care le aveau prin casă, adică elementele de legătură – pufuleți, fructe, legume, dulciuri, bucăți de polistiren, orice aveau la dispoziție și se potrivea, învățau să construiască și testau apoi rezistența formelor de bază: triunghi-pătrat/tetraedru-cub. După ce observau care este mai potrivită pentru turnul imaginat de ei, „șantierul” de construit începea.
Am dat start provocării, iar turnurile cu capul în nori, tărâmurile magice și personajele fantastice nu au întârziat să apară. Curioase și visătoare, am pornit degrabă într-o călătorie cu capul în nori prin Țările Pufuleților (Pufulecioșilor), Bombonicioșilor, Fructicioșilor și Legumicioșilor, Vizionarilor/Inventatorilor, prin toate Țările Altfel, am trecut prin curcubee și tot felul de spații magice imaginate de copii.
Ne-am început drumul din cel mai înalt turn, cocoțate până în vârf am desenat rapid harta tuturor locurilor pe care urma să le vizităm. Am descoperit fabrici și muzee de jucării, locuri de joacă numai bune de țopăit, turnuri cu miros de cafea, am studiat alături de ponei la Școala de Magia Prieteniei, am urcat în Turnul Curcubeu, unde se îndeplineau cele mai vesele dorințe ale copiilor, am întâlnit cercetători astronomici și extratereștri cu nume haioase, am cercetat planetele, sateliții și cometele, am urcat și coborât în Turnul Scărilor, am alergat, am râs și ne-am bucurat.
„Bine ați venit în Turnul Magiei! Am construit Turnul Magiei pentru a le oferi poneilor din lumea întreagă un loc în care să își testeze puterile magice. Deja 20 de ponei au ajuns în turn și sunt pregătiți să studieze magia. Nu uitați că, în acest turn, sunt bineveniți toți poneii care fac magie și care vor să studieze magia prieteniei. Vă aștept, cu drag, în Turnul Magiei!”
„Aici intri cu bucurie pentru că îți găsești prietenii, iar împreună cu ei descoperi multe aventuri de neuitat și te distrezi pe cinste. Turnul este exact ca un loc de joacă, cu multe leagăne, tobogane, balansoare, spații de cățărare, piscine cu bile, trambuline, jocuri electronice și dulciuri. Toți copiii vor dori să se întoarcă din nou, este minunat!”
Am întâlnit cercetători astronomici și extratereștri cu nume complicate (Extraterestrul Celsius, Extraterestrul Metalecar, Extraterestrul Teleportizar, Extraterestrul Electrizar) și am studiat planetele, sateliții și cometele.
„Turnul «Cercetător NASA» este un turn construit în România, în orașul Timișoara, în parteneriat cu guvernul SUA. Este un turn zgârie-nori cu înălțimea de 1156 m, având 299 de etaje. Arhitectura clădirii este una modernă, structural concepută să poată fi modificată în timp real atunci când situația o impune. În acest turn cei mai de seamă cercetători astronomici au la dispoziție o antenă de «spionare» în spațiu pentru a descoperi «where no man has gone before» [n.e. traducere din engleză: „(Locul) unde nimeni n-a ajuns înainte.”]. Pe fiecare etaj în parte se află câte un departament științific cu diferite scopuri (dezvoltare rachete, călătorii spațiale, dezvoltare limbaje extra).”, explică creatorul acestuia.
Am ajuns hăt-departe, aproape de Soare, în turnul construit de Semințica, unde locuiau „zânele luminii care ocrotesc plantele si animalele, zânele fericirii, zânele bunătății și dreptății”, iar noaptea am fost mai aproape de Lună, în turnul construit de Grifonel, unde i-am întâlnit pe „spiridușii prieteniei și distracției” care „sunt meșteri pricepuți la toate” .
Am făcut cunoștință cu prințesa Acadea, cu domnul Ciocolată și doamna Frișcă în „Turnul Bomboanelor” al Sophiei, cu oamenii de turtă dulce care trăiau în „Turnul Dulciurilor” și care „făceau dulciuri de tot felul pentru toți copiii pofticioși. Turnul era vizitat de mulți copii și aceștia cum intrau în el, începeau să înfulece din turn. Turnul era mereu refăcut de oamenii de turtă dulce pentru ceilalți copii care urmau să îl viziteze. Toți copiii erau fericiți.”
Am ajuns în „Turnul Elf-el” realizat de Albert și Nicolas care este „turnul de control al elfilor. De aici elfii îl ajută pe Moș Crăciun să își conducă sania atunci când duce cadouri copiilor. Este făcut din scobitori și jeleuri, pentru ca atunci când li se face foame, elfii să poată lua o gustare. Toată lumea știe cât de mult le plac dulciurile elfilor!”
În ultima zi a călătoriei am poposit în orașul turnurilor dulci, San Dulciniano, Dulcilia, ca să vedem turnul Lilianei amplasat în centrul istoric și unde, „la porunca regelui cel dulce-acrişor, Dulciano, prinţesa Jelizel a fost închisă în cel mai dulce turn din oraș, construit din jeleuri dulci-acrişoare şi scobitori nu prea rezistente. Auzind de povestea prinţesei Jelizel, prințul Julius, ieșit la ronțăit prin oraș împreună cu armăsarul său Jeleus Maximus, intenționă să o salveze pe prințesă, dar de la prea multe dulciuri îl apucă durerea de burtică. Prinţesa salvă situația, își întinse părul printre structura turnului și astfel prințul putu să urce să o salveze, în timp ce Jeleus păzea poarta.”
Vestea că prințesa Jelizel a fost salvată am dus-o până în Turnul Fermecat al Citicioșilor, unde prințesa Ilinca abia terminase de citit ultima carte și o adăugase în vârf de tot. Ne-am odihnit aici și i-am povestit aventurile noastre, pe care a promis că le va scrie cât de curând și le va adăuga în turnul ei magic.
Întoarse acasă, a fost tare greu să ne hotărâm ce turn ne-a plăcut mai mult și mai mult, toți copiii construiseră cu atenție și cu mult drag, iar poveștile citite și locuitorii întâlniți în turnurile lor erau la fel de simpatice și de vesele, ne-am bucurat să aflăm numele turnurilor și să le cunoaștem mai bine caracterul și trăsăturile, cât sunt de înalte, de rezistente, de dulci sau de gustoase, de jucăușe și creative, să aflăm cine le sunt locatarii și cu ce se ocupă ei. Deși provocarea anunța că vom da puncte și vom cerceta forma, materialele folosite pentru noduri, numele ales pentru turn, povestea acestuia și a celor care îl locuiesc, ne-am dat seama pe parcurs că bucuria celor mici vine din simpla plăcere de a crea ceva cu mânuțele lor, iar pentru noi să le vedem imaginația și inventivitatea la lucru. Astfel, am ales să îi declarăm câștigători pe toți cei care au acceptat provocarea!
Spre deosebire de un atelier faţă-în-faţă, această activitate ne-a ţinut la distanţă de copii, informaţiile ajungând la ei ca în jocul „telefonul fără fir”, la un capăt fiind noi, la celălalt capăt copiii, iar între noi, profesorii şi părinţii, cărora le mulţumim pe această cale că au acceptat să se joace.
Am simţit bucuria şi entuziasmul celor mici, uneori și al părinților care s-au lăsat inspirați de copii și au pășit, alături de ei, în tărâmul imaginației, țesând împreună povești năstrușnice. Am fost impresionate de creativitatea lor, de călătoria pe care ne-au oferit-o în lumea magică a turnurilor cu capul în nori, imaginate de ei, toate acestea aducându-ne mai aproape de atmosfera întâlnită la clasă, în cadrul cursurilor „De-a arhitectura mini”.
Bucuria și entuziasmul celor mici a ajuns și la ceilalți membri ai juriului care, plăcut impresionați de ingeniozitatea, măiestria și inventivitatea copiilor, au ținut să ne transmită gândurile, emoțiile și aprecierile lor despre tot ce au văzut.
„Toate proiectele merită felicitări. În fiecare dintre ele este vădită energia, bucuria și creativitatea cu care copiii au imaginat, lucrat și ridicat TURNURI. TURNUL e o temă poetică pe care copiii au abordat-o cu multă pasiune, cu care, sunt convinsă că i-au molipsit și pe părinți. Într-unele din aceste proiecte se întrevăd părinți ludici, gata de joacă cu copiii lor. Cu toate că perioada asta ne-a ținut departe unii de alții, iată că ne-am apropiat într-un mod deosebit prin astfel de activități. TURNUL este bogat în reprezentări de toate felurile – mitice, geometrice, este o performanță verticală care, prin pura sa ascensiune, răsplătește cu o satisfacție inexplicabilă pe cel care-l ridică.
Este o experiență minunată pentru toți – copii, părinți, bunici. Între aceste proiecte putem să găsim și unele absolut remarcabile prin alegerea unor materiale inedite și modul de asamblare. Un exemplu este coloana infinitului realizată din capsule de cafea. Cine s-ar fi gândit? Nu putem decât să fim recunoscători că astfel de copii și-au pus sensibilitatea, inteligența și creativitatea la treabă și ne-au arătat încă o data că imaginația nu are limite, remintindu-ne că educația de calitate se face cu bucurie. Mulțumim, copii! – arh. Claudia Bingöl, autor curs „De-a arhitectura mini”
„Am avut șansa de a participa la jurizarea propunerilor primite, iar inspirația creatoare și bucuria descoperirii pe care le-am citit în fiecare dintre ele m-au impresionat într-adevăr. Sigur că o călătorie atât de ambițioasă, ca până la nori sau chiar dincolo de ei, a necesitat în primul rând o abordare foarte ingenioasă, rezultată dintr-un studiu de geometrie, de echilibru, dar și fizic – hands-on – asupra materialelor
Dar surpriza a fost și mai mare văzând fantezia și candoarea soluțiilor sau a poveștilor, diversitatea formelor și ineditul asocierilor între cele câteva materiale sugerate prin temă. Copiii au intrat astfel chiar în esența unei construcții – un joc în care provocarea este ca materialele disponibile, odată bine cunoscute, să dea măsura maximă a performanței lor pentru a exprima un scenariu, o imagine a unui creator.” – arh. Cristina Dumitrescu
„Câte turnuri s-au construit într-un timp atât de scurt! Galeria cu proiecte este frumoasă tocmai pentru că turnurile sunt diferite, materialele din care au fost construite sunt diverse, poveștile sunt extrem de creative, iar copiii sunt mândri de proiectele lor. Turnurile cu capul în nori sunt inspirate din clădiri emblematice din toată lumea și, încă o dată, copiii ne reamintesc că imaginația nu are limite: unele turnuri sunt construite pentru viitor, altele pentru o lume fanstastică, iar multe dintre ele pentru rezolvarea problemelor cotidiene cu care ne confruntăm cu toții.
Bucuria copiilor se citește în toate proiectele. Ruleta a fost des folosită pentru măsurarea înălțimii turnurilor, dar și tava rotativă din bucătăria mamei a fost de ajutor pentru o prezentare inedită. Am primit și turnuri construite din paste făinoase sau turnuri construite la scala 1:570. Această primă provocare a fost un proiect de succes pentru copiii și părinții care încearcă să se adapteze și ei condițiilor din perioada actuală. Vă invit să căutați în galeria cu proiecte dragonul cu cap de găină, Cotcodack. Pe mine m-a cucerit!” – arh. Ioana Rizea
„Chiar dacă interacțiunea directă cu copiii mi-a lipsit în această perioadă, m-am bucurat foarte mult să văd creațiile ingenioase ale acestora, în cadrul primului challenge. Printre atât de multe proiecte diferite, fiecare turn și povestea lui a fost specială și ne-a condus într-o lume fantastică. Faptul că într-o perioadă plină de atât de multe provocări pentru cei mici au regăsit un strop din bucuria cu care bricolam împreună, ne face pe toți nerăbdători să reluăm și chiar să reinventăm activitățile de atelier De-a arhitectura, fie că sunt la clasă sau la club!” – arh. Ioana Aldea
Mulțumim tuturor copiilor care au participat alături de noi la prima provocare #DeaArhitecturaAcasa și ne-au făcut părtași la lumea lor plină de povești, precum și adulților care i-au ajutat pe cei mici să ne trimită imaginile creațiilor lor!
Dacă v-a plăcut ce ați citit, dar ați ratat înscrierea și aveți o poveste de spus și construit, primim în continuare cu drag fotografia, numele și povestea turnului pe adresa: challenge@de-a-arhitectura.ro, chiar dacă perioada de înscriere s-a încheiat.
În perioada următoare provocările online în explorarea lumii arhitecturii și a mediului construit continuă. Vă pregătim surprize noi pe care le puteți regăsi pe site, în secțiunea #DeaArhitecturaAcasa.
Text: arh. Aurelia Axente și arh. int. Mădălina Bold
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: părinții copiilor care au participat la „Challenge #DeaArhitecturaAcasa: Turnuri cu capul în nori”