„De-a arhitectura în camera mea”: în vizită în camerele câștigătorilor

Inițiat în 2017, „De-a arhitectura în camera mea” pune la dispoziția copiilor un Ghid practic de informaţii şi inspiraţii care să îi ajute să îşi reamenajeze camera pentru a fi în acord cu nevoile și dorințelor lor, familiarizându-i cu lumea arhitecturii şi design-ului de interior. Cea de-a treia ediţie a concursului a avut loc în perioada 9-11 iulie 2019 sub forma unui camp, la Biblioteca de materiale MATER din Bucureşti, cu sprijinul partenerilor: AFI Cotroceni, Holcim România, MATER, Nod Makerspace și Siniat România.

Timp de 3 zile elevii din clasele IV-VII din anul şcolar 2018-2019, inspiraţi şi îndrumaţi de arhitecţii din echipa De-a arhitectura, au realizat macheta camerei lor, au dezvoltat propuneri de amenajare a acesteia şi au realizat un film prin intermediul căruia și-au prezentat ideea.

Pe lângă camp-ul de trei zile, în perioada mai-iunie 2019, echipa din Braşov a Asociaţiei De-a Arhitectura a organizat la Galeria Ora0 şase ateliere „De-a arhitectura în camera mea”, sub îndrumarea arh. Ioana-Mădălina Bârsăşteanu.

De asemenea, pentru a da posibilitatea şi altor copii să intre în contact cu lumea arhitecturii şi a design-ului de interior, colega noastră arh. Ioana Cristina Ion, alături de prof. înv. primar Crina Stoicescu de la Şcoala Gimnazială Orizont (fostă Nr. 193) din Bucureşti, a decis să implementeze proiectul sub forma unor ateliere săptămânale la clasa a IV-a A.

Toate filmele de prezentare a machetelor rezultate în urma seriei de ateliere au intrat în jurizarea finală. Câștigătorii ediției și-au prezentat proiectul în cadrul Galei de premiere care a avut loc pe 11 iulie 2019 la Biblioteca de materiale MATER.

Astfel, timp de un an de zile, Tessa Şerban (Premiul I, Camp-ul „De-a arhitectura în camera mea” Bucureşti), Lorena Zavelca (Premiul I, Şcoala Gimnazială Orizont din Bucureşti) și Adelina Bianca Ioniţă (Premiul I, Atelierele „De-a arhitectura în camera mea” – seria de 6 ateliere de la Braşov) au lucrat la amenajarea spațiului în care își petrec cel mai mult timpul acasă.

După ce au planificat bugetul, au ales și au achiziționat materialele, au zugrăvit, au așezat, au ajustat, câștigătorii au împărtășit și cu noi rezultatele muncii lor – camera mult visată – ne-au povestit cum a decurs perioada de implementare și ce a însemnat pentru ei această experiență.

Tessa Şerban, câștigătoarea premiului I la Camp-ul „De-a arhitectura în camera mea” Bucureşti, ne-a transmis: „Sunt Tesa Șerban și anul trecut am câștigat concursul «De-a arhitectura în camera mea». Aceasta este macheta care m-a ajutat să câștig, este propunerea mea. Și aceasta din jurul meu este camera mea dragă pe care am reușit să o realizez după machetă.

Am făcut zona de citit unde am pus tapetul din pădurea fermecată care lasă imaginația să meargă până la infinit, am făcut și am realizat și patul supraetejat, ca un cuib din acea pădure, am făcut și zona de trofee și medalii în dreapta și am realizat și covorul, doar că petele și urmele lăsate de animalele marine au rămas doar în amintirea mea. Vă mulțumesc, De-a Arhitectura, că m-ați ajutat să realizez camera mea de vis.”

Lorena Zavelca, câștigătoarea premiului I la Şcoala Gimnazială Orizont din Bucureşti, ne-a povestit: „Am vopsit pereții în albastru deschis, culoarea cerului senin, care-mi dă impresia că sunt afară. Am insistat să luăm o perdea (piesa mea preferată din cameră) în același ton. Pe jos am așternut un covor călduros de o nuanță mai închisă, pentru contrast.

Pe peretele din dreapta am pus un puzzle făcut împreună cu familia mea. Pe peretele opus am atârnat un panou de plută pe care am prins, sub formă de inimă, fiecare medalie pe care am câștigat-o.

Pentru a avea cât mai mult spațiu liber, am păstrat în cameră doar câteva piese de mobilier: un pat mare (în care îmi voi pune jucăriile de pluș), un birou generos și un dulap încăpător. Deși nu arată chiar ca în machetă, îmi place foarte mult cum s-a transformat camera mea!”

Și Magda Zavelca, mama Lorenei, ne-a împărtășit gândurile ei: „Am regândit amenajarea camerei așa cum am realizat și macheta, plecând de la zero: am golit camera și ne-am lăsat liberă imaginația. Am folosit două culori predominante, albastru și portocaliu, culori care se combină plăcut și creează o atmosferă propice atât pentru pregătirea lecțiilor cât și pentru odihnă.

Ca în machetă, am îmbogățit camera cu decorațiuni originale la execuția cărora o contribuție majoră a avut-o chiar Lorena: un panou cu colecția de medalii care să-i transmită mândrie și ambiție, un puzzle-tablou cu personaje din povești care să o îndemne la visare, un vas cu flori de plastic care să îi amintească de jocurile din copilărie.

A fost pentru prima dată când am simțit că Lorena se implică cu toată ființa ei într-o acțiune de asemenea anvergură: a venit cu idei, a mers la cumpărături și a ales ce i-a plăcut, a participat efectiv la aranjarea camerei. Sunt recunoscătoare celor care au făcut posibilă participarea în proiectul «De-a arhitectura în camera mea» pentru că ne-au prilejuit asemenea experiențe plăcute.”

Și Adelina Bianca Ioniţă, câștigătoarea premiului I la seria de ateliere „De-a arhitectura în camera mea” Braşov, ne-a povestit: „Cu ajutorul premiului în valoare de 2800 lei am putut să îmi amenajez camera visurilor mele. Am schimbat patul, pereții, parchetul și multe altele. În noua mea cameră am pat suspendat, pereții roz, parchet alb, fotoliu puf și multe tablouri pictate de mine. Vreau să îi mulțumesc doamnei de arhitectură, celor care au organizat acest concurs și părinților. Cu ajutorul vostru am o cameră minunată. Cu mulțumiri, Bianca.”

Mulțumim sponsorilor AFI Cotroceni, Holcim România, MATER, Nod Makerspace și Siniat România care au oferit copiilor posibilitatea să exploreze și să își reimagineze camerele conform intereselor și nevoilor lor, precum și tuturor participanților.

*Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.

Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: Adelina Bianca Ioniță, Tessa Șerban, Lorena Zavelca