Text: Viorica Dan, arh. Eliza Yokina
Editori: arh. Monica Popescu, arh. Simona Şerban
Fotografii: Cătălin Georgescu, arh. Eliza Yokina, din cadrul proiectului „Casa Ienăchiță”
Timp de citire: 3 minute
Asociația De-a Arhitectura lansează proiectul educațional „Casa Ienăchiță” care își propune să aducă în atenția publicului larg un set de principii și informații utile despre renovarea caselor vechi, care nu fac parte din categoria clădirilor de patrimoniu. Pentru mai multe detalii vă invităm să urmăriți pagina dedicată proiectului.
Orașul se transformă zilnic, odată cu arhitectura valoroasă și aspectul istoric. Acest fenomen afectează atât estetica, cât și identitatea orașului sau a țării. Tehnicile de construcție care depind de meșteșug și pricepere se pierd. Pierdem ca societate un fond construit purtător de cultură și istorie. În prezent, intervenția pe clădirile existente, fie ele istorice sau nu, se face în cele mai multe cazuri fără cunoașterea principiilor, materialelor sau a legislației în vigoare, ducând la clădiri distruse iremediabil pe parcursul acestui proces.
Pe strada Ienăchiță Văcărescu există un imobil care trece prin procesul de renovare, consolidare și reabilitare specific clădirilor vechi și este folosit ca studiu de caz, ce are ca obiectiv punerea laolaltă a unui set de informații utile celor care vor să vândă, să cumpere sau să renoveze o casă veche.
„Casa Ienăchiță” cuprinde 12 episoade video în care vor fi explicate atât principiile, cât și măsurile de intervenție posibile, contextul, legislația, constrângerile, materialele și tehnicile corecte pentru intervenții. Primul episod a fost deja publicat și poate fi urmărit aici.
Deși proiectul nu reprezintă o soluție universală, acesta ridică și tratează o serie de probleme des întâlnite în renovarea caselor existente, explicate pe un limbaj accesibil publicului larg. Înțelegerea corectă a problematicii, precum și oferirea de soluții corecte pentru intervenție, sunt esențiale pentru protejarea valorii atât a imobilelor, cât și a întregului oraș.
Cele 12 episoade vor avea o durată de 10-15 minute/episod și vor parcurge etapele de renovare ale unei case vechi, prin documentare pe șantier, resurse practice, dar și prin interviuri cu specialiști din domeniu.
Primul episod – „Cum abordăm o casă istorică – despre acțiuni și cunoaștere” – le-a avut ca invitate pe Daciana Petrov de la Case vechi și Ana Rubeli de la Aici a stat. Gazda tuturor episoadelor este arhitecta Eliza Yokina.
Următoarele episoade vor aborda următoarele teme:
- Episodul 2: Reparații versus modificări, ce spune Legea 50. Autorizarea în zonele protejate și în afara lor; Invitați: arh. Iulia Stanciu și avocat Alexandru Moldoveanu.
- Episodul 3: Consolidarea structurală a clădirii și implicațiile ei. Ce tipuri de intervenții abordăm; Invitat: ing. Horia Mihnea
- Episodul 4: Bugetul. Când trebuie pregătit şi cât costă. Inventarierea principalelor capitole de cost; Invitați: project managerul, constructorul.
- Episodul 5: Problema apei, hidroizolația și învelitoarea. Reparații și înlocuiri elemente, aspect, volumetrie, decorații, materiale.
- Episodul 6: Termoizolația clădirii: acoperiș, pereți, planșee. Soluții și materiale, cum să nu afectăm aspectul și comportarea clădirii. Eficiența energetică și abordarea ei. Invitat: consultant performanță energetică Emilian Grigore.
- Episodul 7: Elementele decorative, finisajele interioare. Cum le putem păstra, repara și cu ce le înlocuim. Sobele ceramice și coșurile de fum, păstrare/adaptare versus eliminare.
- Episodul 8: Pereții, tencuielile și elementele decorative la exterior, materialele fațadelor. Cum intervenim și ce materiale de reparații folosim, culori. Care finisaje sunt bune pentru o casă istorică și de ce; Invitat: consultant constructor.
- Episodul 9: Tâmplăria – restaurarea ei versus înlocuire. Cum se poate îmbunătăți performanța tâmplăriei existente? Ce soluții avem de înlocuire tâmplărie fără să afectăm aspectul. Feroneria; Invitat: restaurator tâmplărie.
- Episodul 10: Instalații – încălzire/răcire. Cum abordăm și ce recomandă specialiștii.
- Episodul 11: Grădina și spațiul exterior, finisaje alei, gard. O privire de ansamblu pentru Grădina Bucureșteană.
- Episodul 12: Prezentarea rezultatului final al intervențiilor.
„Cu acest proiect ne dorim să atragem atenția societății și a autorităților pentru a acționa împotriva acestui abuz care se face asupra a ceea ce este, de fapt, o moștenire valoroasă și, mai mult de atât, cel mai vizibil element al identității unui oraș – orașul construit. Sperăm să reușim să inspirăm oameni pentru o mai bună înțelegere și acționare adecvată și corectă asupra clădirilor.” – Eliza Yokina, Membru fondator al Asociaţiei De-a Arhitectura și senior partner Cumulus
„Casa Ienăchiță” se aliniază demersului „Noul Bauhaus European” care se axează pe trei principii importante ce definesc mediul construit: frumos, durabil, incluziv.
Pentru mai multe informații despre proiect și pentru a fi la curent cu ultimele actualizări, puteți urmări paginile de Instagram @casaienachita și @deaarhitectura, Facebook De-a arhitectura și puteți viziona episoadele din serie aici, pe YouTube.
Acest proiect este parte a programului cultural De-a Arhitectura susținut de Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul Arhitecturii”.